Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:04   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kredili İşlem Borçları


Bilindiği üzere hisse senetleri işlemleri içerisinde önemli bir yeri olan kredili işlemler üzerinde önemle durulması gereken bir husustur.
Kredili işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği ve hangi esaslar dahilinde yapılacağı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenmiş özel bir tebliğde ele alınmıştır.
Bu Tebliğ dahilinde gerçekleştirilen işlemlerde temel koşul bu konuda yetkili aracı kurumla yatırımcı arasında kredili işlemlere ilişkin bir çerçeve sözleşmesinin imzalanmasıdır.
Bu sözleşmenin temel unsurlarından olan öz kaynak bulundurma zorunluluğu ve temerrüt halinde uygulanacak faiz oranı son günlerde büyük önem kazanmıştır.
Zira borsadaki son olumsuz gelişmeler karşısında düşen hisse senetleri fiyatları nedeniyle kredili işlem yapan yatırımcıların öz kaynaklarında önemli kayıplar ortaya çıkmış bu durum gerek yatırımcıları gerekse aracı kurumları oldukça güç durumlarda bırakmıştır. Aracı kurumların birçoğu kredili işlemleri geçici bir süre için de olsa durdurmuştur.
Kredi borcu olan müşterilere de ilgili Tebliğ gereğince öz kaynak tamamlama bildirimleri gönderilerek öz kaynaklarını tamamlamaları ve borçlarını ödemeleri bildirilmiştir.
Kredili işlem çerçeve sözleşmesinin temel unsurlarından olan temerrüt halinde uygulanacak faiz oranı da korkunç boyutlara ulaşan faizler nedeniyle güncellik kazanmıştır. Çerçeve sözleşmelerinde uygulanacak oranın belirlendiği temerrüt faizi yatırımcının temerrüdü halinde aracı kurum tarafından kendiliğinden tahakkuk ettirilerek yatırımcının hesabına borç olarak kaydedilmektedir. Ancak tarafların karşılıklı mutabakatları ile belirlenen bu faiz oranında meydana gelecek değişikliklerin de kural olarak taraflarca karşılıklı olarak yazılı biçimde belirlenmesi gerekmektedir. Ancak faizlerdeki ani yükseliş karşısında mağdur duruma düşen aracı kurumların yatırımcı ile mutabakat sağlamadan faiz oranlarındaki artışları yatırımcıya yansıtmaları gündeme gelmiş bulunmaktadır.





















  Alıntı ile Cevapla