Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:05   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yatırımcı Hesap Ekstreleri



Bilindiği üzere yatırımcıların aracı kurumlar kanalıyla yaptıkları hisse senedi alım satımına ilişkin işlemlerinin,bu konuyu düzenleyen çerçeve sözleşmesi gereğince,aracı kurumlarca düzenlenip takip edilen ve müşteri mutabakatı ile anlam ifade eden müşteri hesaplarındaki hisse senedi ve nakit işlemlerine ilişkin hareketlerin yer aldığı ekstrelerin yatırımcılara ulaştırılması gerekmektedir.
Hesap ekstrelerini bizzat almayan veya alamayan yatırımcıların hesaplarına ilişkin ekstrelerin ne şekilde,hangi aralıklarla yatırımcıya ulaştırılacağını mevzuatımız düzenlemiştir.Bu düzenleme ile gerek aracı kurumların gerekse yatırımcıların kendilerini korumaları ve karşılıklı olarak sağlanan mutabakatla olası uyuşmazlıkların önlenmesi amaçlanmıştır.
Sermaye Piyasası Kurulumuzun kanundan doğan yetkiyle uygulamaya koyduğu ve halen de yürürlükte olan Seri : V No: 6 sayılı "Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkındaki Tebliğ"'in "Aracı Kuurluşlar Tarafından Tutulacak Defter ve Belgeler" başlıklı 4'üncü maddesinin 5'inci fıkrasında aşağıdaki hüküm yer almaktadır.
"Aracı kuruluşlar bu Tebliğ'in 1,2 ve 3 numaralı eklerinde örnekleri yer alan "Hesap Ekstresi","Müşteri Menkul Kıymet Hareket Listesi" ve " Müşteri Menkul Kıymet Hareket Dökümü"'nü,aylık dönemler itibariyle ilgili dönemi izleyen yedi gün içinde müşterilerinin adrelerine göndermek zorundadırlar.Şu kadar ki ilgili dönem içinde herhangi bir işlem yapmayan müşterilere yukarıda yer alan belgeler gönderilmeyebilir."
Bu açık ve net hüküm her ne kadar aracı kurum ve yatırımcılar arsındaki ilişkileri dengelemekteyse de aslında yatırımcıların hesplarından düzenli ve sağlıklı olarak haberdar olmalarının sağlamak açısından önemlidir.
Yatırımcıarın kendilerine bir hak tanıyan bu hüküm gereğince ekstrelerinin düzenli olarak kendilerine gönderilmesi gerektiğini bilmeleri,aksilik halinde gerekli girişimlerde bulunmaları gerkmektedir.
Aracı kurumlara başlangıçta bir yükümlülük getiren bu düzenleme sonuçta olası sorunları ve itirazları engelleyeceğinden üzerine hassasiyet gerektiren bir konudur.Anacak bunula birlikte yasal bri zorunluluktur.
Zira konunun gündeme gelmesini sağlayan husus ise Semaye Piyasası Kururlu'nun son haftalık bülteninde bu konuya riayet etmeyen,yani yatırımcılara ait hesap ekstrelerini göndermeyen aracı kuruma yine yeni bir düzenleme gereğince idari para ceza verilmesiydi.
Aracı kurumların bu konunun yasal bir yükümlülük olduğunu bilmeleri ticari faaliyet koşullarının bir gereği olarak karşımıza çıksa da önemli olan yatırımcılarımızın ekstrelerini almak,düzenli olarak adreslerine gönderilmelerini sağlamak,tereddüt halinde ise itirazda bulunmak gibi yatırımcı sorumlulukları vardır.






  Alıntı ile Cevapla