Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 22:33   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ulusal para birimi konvertibl olan ülkelerde genel anlamda döviz kurları serbest bırakılır dalgalanma sonrası toplumun veya piyasaların beklenti seviyeleri üzerinde kur oluşumu sağlanır. Bu suretle İLAN EDİLMEMİŞ BİR DEVALÜASYON yapılmış olur. Dövize olan talebinin ve elde bulunan dövizlerin Merkez Bankasına satılması için faizler yukarı çekilerek kısılmaya çalışılacak, ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselmeye, iç talep kısılmaya, bütün bunlar ile birlikte birlikte yeni vergiler [gelirler yeteri kadar vergilendirildi ve gelirlerden yeni bir vergi alınamıyacak ise tüketim üzerinden (özellikle zorunlu tüketinm) alınan vergiler arttırılır] konularak toplumdan daha fazla özveri istenilir.
Talebin kısıldığı, ithalat imkanlarının daraldığı bu ortamda daha öncede anlattığımız gibi işsizlik artacak, talep daralması nedeni ile üretim seviyesi düşecektir. Bu aynı zamanda kişilerin ve firmaların tasarruf etme yöntemlerinde de ciddi değişmelere yol açacaktır. Kişiler ve kurumlar tasarruf yerine kolay ve çabuk kazanç sağlayan sektörlere yatırım yapmaya yönelecektir. Dolayısı ile yatırımcılık+spekülatörlük+tasarruf sahipliği aynı kişiler üzerinde giderek artan şekilde birleşecektir.
Spiral enflasyon tüketicilerde ve firmalarda durum değişikliklerinden kaynaklanan ve önceden tahmin edilemeyen değişikliklere neden olmaktadır. Zira piyasalarda fiyatların artacağı bilinse de, bunun ne oranda artacağını tahmin edebilmek pek mümkün değildir. Yapılan üretimde ve bu üretimin satış fiyatlarının ne olabileceği ( kendini ve yatırımlarını korur şekilde) bilebilmek olanaksızdır.
Artık, kişi ve firmalar tasarrufların ulusal para birimi üzerinden pazarlarken daha kısa vade ve daha yüksek faiz talep edecektir. Firmalar yatırımları için harcanılan para miktarını, üretim maliyetlerini, satış fiyatlarının tespitini kar ve zarar hesaplarının tespitini, firmalarındaki gelişim veya gerilemeleri, ulusal para biriminin yanında güvenilir para birimi ile yapmaya, tüm hedeflerini bu para birimi üzerinden tutturmaya başlamışlardır. Ayrıca ulusal muhasebelerini tutarken oluşturdukları veya buldukları değerleri enflasyondan arındırmak sureti ile de mukayese etmeye çalışacaklardır.
Buraya kadar spiral enflasyonu anlatabilmeye oluşan sarmalların kişileri, toplumu, kurum ve kuruluşları, ulusal para birimini ve devleti ne denli etkilediğini anlatmaya çalıştık. Zannederim eksik kalan bir hususu daha yazmalıyım. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yönetenler, yıpranan para değerini gerektiği kadar düşürmeye yanaşmazlar. Dolayısı ile dengeler daima eksik oluşur ve sarmal genişleyerek, kuvvetlenerek içinden çıkılması güç bir hale gelir.
  Alıntı ile Cevapla