Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 22:33   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Sarmal Enflasyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır ?


Sarmal enflasyondan çıkabilmek için yapılması gerekenler ana başlıklar altında verilmeye aşağıda özen gösterilmiştir. Ancak bunların yanı sıra bir çok tedbir daha düşünülebilir. Bunlar krizin başlamasından önce hazırlamaya çalıştığım bir yazının notlarından aynen aktarılmıştır.
A- İLK ÖNLEMLER
  1. Tüm veriler, global ekonomide oluşan enflasyonlarda ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir. Kendi ülkenizde oluşan ( birikerek ) yıpranmışlıkları, oluş şekillerini, gelişimini iyi analiz etmek, ülke gerçeklerine uygun tüm detayları ile hazırlanan, üzerinde tüm kesimlerin mutabakatı sağlanılan bir program hazırlanmalıdır.
  2. Devlet ve devleti yönetenler en az vatandaşlar kadar bütçe harcamalarında rasyonelliği, verimliliği arttırmak zorundadır.
  3. Enflasyon ile yapılacak mücadelede en önemli unsurlardan biri talebin kısılması değil, arzın artırılabilmesidir. Dolayısı ile piyasalarda enflasyon beklentisi süratle kırılabilmeli ( toplumsal mutabakat yük paylaşımı kadar , beklentinin kırılması için de sağlanmalıdır) ve ekonomi, kullanım kapasiteleri el verdiği ölçüde süratle tam istihdam seviyesine çıkarılmalıdır.
  4. Toplumda sivil otoriteye güvenin artırılması gerekir. Sivil yöneticilerin ve siyasilerin şayibe altında olduğu bir ortamda enflasyon ile yapılacak mücadelenin başarı şansı yoktur.
  5. Enflasyon ile mücadelede iç mutabakatın sağlanması ve yükün ilkeli paylaşımı gerçekleştirildiği taktirde, ülkeniz kaynakları bu sorunu aşmamıza yeterlidir. Ancak bir miktar acil dış kaynak ihtiyacı olduğu da açıktır.
  6. Programın en önemli ayayı hareket noktamıza göre ortaya çıkacaktır. Ancak genel mutabakat öncelikle mali piyasaların özellikle bankacılık kesiminin restorasyona ihtiyacı vardır.
B- OLUŞTURULACAK POGRAMDA ÖNCELİKLERİN TESBİTİ
  1. Üretimin el verdiği ölçüde arttırılarak yeni iş imkanlarının yaratılmasının yanında ekonomik ibrelerin talep yönünde oluşacak ağırlığının azalmasına, bu ise fiyat artışlarının azalmasına neden olacaktır.
  2. Mümkün olduğu ölçüde toplum kesimlerinin mutabakatının olduğu ve dengelerin saplıklı ( veya yakın ) oluştuğu geçmiş bir yıl baz alınarak toplumun yıpranmış gelir dağılımı düzeltilmeye çalışılmalıdır. Bu proğramın sosyal kesimini oluşturacaktır.
  3. Devlet maliyesinin tüm anatomisi ortaya konulmalı, devletin gerek iç piyasa, gerekse dış piyasaya olan borçları, bunların ödeme planları, bu ödemeler yapılırken duyulacak ilave kaynak ihtiyaçları tespit edilmeli ve ulusal gelirde elde edilen gelişmeler ile gerçek anlamda borçların tasfiyesi yolu benimsenmelidir. Borcun borç ile ödenmesi terk edilmelidir.
  4. Türk sanayici ve is adamları yerli üretimlerden oluşan şikayetleri ve istekleri dikkatle incelemeli, kaliteli üretim artışı sağlanarak yerli üretim kullanılabilir ( tercih edilir) hale getirilmeye özen gösterilmelidir. İthal mal fiyatları ile çok yakın bir fiyat ile piyasalarda satılmaya çalışılan yerli mallarının kalite güvensizliği nedeni ile talebi iç piyasada devamlı ( nispi olarak)gerilemektedir.
  Alıntı ile Cevapla