Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 23:06   #1
ferro1903
Banned
 
ferro1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yolun Yarısı Artık 35 Değil

YOLUN YARISI ARTIK 35 DEĞİL...


Yaşam kalitesinin artmasına paralel orta yaş sınırının 60’a yaklaştığını söyleyen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emin Erdal, “Artık yolun yarısı 35 değil. 45 yaşa kadar genç, 60 yaşa kadar orta yaş tanımlaması daha doğru” diyor.
TIP GELİŞTİ ÖMÜR UZADI
Tıptaki gelişmeler, çevre koşullarının iyileşmesi, yaşam şartlarının kolaylaşması gibi birçok etkenin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ortalama yaşam süresini uzattığını vurgulayan Prof. Erdal, “Geçmişte, hastalıklara karşı çaresizlik, ilacın bulunmaması ve yaşam koşullarındaki olumsuzluklar gibi nedenlerin ömrü kısalttığını söyledi ve “Bugün tedavisi son derece basit olan hastalıklar geçmişte salgınlarla yüzlerce insanı öldürebiliyordu. Koruyucu aşı olmadığından kızamık, çocuk felci, boğmaca gibi birçok hastalık nedeniyle çocuklar bebek yaşta kaybediliyordu” dedi.

GENÇ KAVRAMI DEĞİŞTİ
Erdal, tarih öncesi 30, 1940’lı yıllarda 48, 1970’li yıllarda 65, günümüzde 70’i geçtiği belirtilen ortalama yaşamın, 3000 yılında 120 olacağının tahmin edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Genetik bilimindeki gelişmeler, tıptaki yeni tedavi yöntemleri ve yaşam kalitesinin artması genç, orta yaşlı ve yaşlı tanımlamasını da değiştirdi. Günümüzde artık, orta yaş sınırı 60’a dayandı. Geçmişte şarkılara bile konu olan ‘yaş 35 yolun yarısı’ kavramı da geçerliliğini yitirdi. 45 yaşa kadar genç, 60 yaşa kadar orta yaş tanımlaması daha doğru. Bir kişiye ‘yaşlı’ denilebilmesi için ise 60 yaşını geçmesi gerektiği kanaatindeyim. Tüm bunların yanı sıra, kişi eğer biyolojik olarak tüm fonksiyonlarını yerine getirebiliyorsa çok ileri yaşta olmasına rağmen ‘genç’ diyebiliriz. Bunun tam tersi de söz konusu olabilir.”

130 YAŞINA KADAR YAŞAM
Prof. Dr. Erdal, bazı genlerin insanların yaşamını uzattığı ile ilgili çeşitli bilimsel araştırmalar da yapıldığını, özellikle hücre yaşlanmasında rol oynayan kromozomların belirlendiğini ve bu kayıpların önlenmesi için çalışmaların yapıldığını ifade ederek, “Ancak, tüm bu çalışmalar belirli düzeyde kalabiliyor. Çünkü, yasal ve etik sorunlar var. Bunlar olmasa hücre yaşlanmasında rol oynayan kromozomlar sayesinde 120-130 yaşına kadar ömrü uzatmak mümkün olur. Ancak, embriyo üzerinde doğrudan çalışmak hem etik hem yasal olarak mümkün değil. Öyle inanıyorum ki izin verilse daha uzun yaşayacak olan çeşitli genetik özelliklere sahip insanlar olabilir” diye konuştu.

__________________
Sponsorumuz İçin Tıklayınız

Forum Kurallari İçin Tıklayınız
ferro1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla