Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 11:49   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

  • Gözlem yöntemi

Bu yöntemle çalışanlar iş başında gözlemlenmektedir. İşlerin yapıldığı ortamı yaşayarak ve iş görenlerle görüşerek en doğru ve doyurucu bilgiler elde edilir. Yöntemin sağlıkı sonuçlar verebilmesi için uygulanacak işlerin gözlemlenebilir olması gerekmektedir. Yöntemin avantajı işte yerine getirilen görevlerin doğrudan gözlemlenebilmesidir. Buna karşın çalışanların izlenirken işleri etkin bir şekilde yerine getiremeyebilecekleri ihtimali bu yöntemin dezavantajlarındandır.
  • Görüşme yöntemi

Bir işin nasıl yapıldığı, aşamaları, işin nitelik, incelik ve içeriğini anlamanın en etkili yollarından biridir. Görüşme yöntemi birebir olabileceği gibi grup görüşmesi şeklinde de olabilir. Uzmanlar önceden hazırladıkları sorulardan yararlanarak iş görenle konuşur, görüşür ve notlar alır. Görüşme yüz yüze yapıldığından iletişim sorunu doğmaz, uzman iş ortamında bulunduğundan daha sağlıklı bilgiler toplanır.
Yöntemin sakıncalı yönleri de vardır. Bunlar görüşmenin etkisiyle iş yerine çalışanın kişiliğine dönük duygusal analiz yapabilir, çalışanlar işlerini daha az ya da çok önemli gösterme eğiliminde olabilirler. Zaman kaybı yaratarak ekonomik sorunlar oluşabilir. Bu nedenle uzman, ön yargısız, dikkatli, objektif çalışmalı, işleri analiz etmeli ve yaptıklarının amacını anlatarak çalışanın güvenini kazanmalıdır.
  • Yapılandırılmış anket yöntemi

Bu yöntemle çalışanlara kendi işlerinde yerine getirmeleri muhtemel görevlerin yer aldığı ve bu görevlerin yanlarına işaret koymalarının ya da derecelendirme yapmalarının istendiği listenin yer aldığı bir anket formu gönderilmektedir. Bu yöntem işler hakkında veri elde etmek için mükemmel bir yöntemdir. Buna karşın herhangi bir işe has bir özellik göz ardı edilebilir ve bu verinin açığa kavuşturulabilmesi için izleme görüşmeleri yapmak pek mümkün değildir.



  • Teknik konferans yöntemi

Bu yöntemle iş hakkında yoğun bilgi sahibi olan yöneticiler bir araya getirilmelidir. Bu bağlamda ise has gereklilikler uzmanlardan elde edilmektedir. Her ne kadar veri elde etmek iyi bir yöntem olsa da o işi yapan kişilerin bakış açılarını göz ardı ediyor olması sistemin dezavantajını oluşturmaktadır.
  • Günlük yöntemi

Bu yöntemde mevki sahibi her gün yerine getirdiği işleri kaydeder. Oldukça fazla veri sağlamasına karşın mevki sahibi açısından fazlaca zaman kaybına ve ekstra iş yüküne sebebiyet verdiği için en az tercih edilen yöntemdir.
Bu yöntemlerin hiçbirinin bir diğerine karşı üstünlüğü yoktur. Her yöntemin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu yöntemlerden birkaçının kombinasyonunun oluşturulması en sağlıklı verinin elde edilebilmesi için faydalı olabilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla