Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 11:52   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yöntemin yararları ve sakıncaları
  • İşlerin sınıflandırılması, derecelendirme yöntemlerinin kolay ve açık olması sebebiyle işçiler ve işverenlerce benimsenmekte,
  • Hatalar minimuma düşürülür,
  • Puanlamalara dayandığından kötüye kullanım olmaz,
  • Faktör ve derecelerin açıklanması zordur.

1.4.4.1 Ücret eğrileri

Ücretler zamanımızda işçilerle işverenler arasında toplu pazarlıkla ya da diğer anlaşmalar yolu ile belirlenir. Ücret kademeleri de iş değerlemesi sonucu belirlenir. Bir işletmenin ekonomik şartları, tatminkar ücret yapısının kurulmasındaki en önemli faktördür. Bu tatminkar ücret sınırı asgari ücrettir. Bu ücretin altında işçi gerekli ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşar. Bu sınırdan itibaren işverenle işçiler arasında pazarlıklar başlar. İşçilerde işverene hiç kar bırakmayacak en yüksek hadden başlar.
İşçilere yüksek ücret ödendiğinde ürünlerin fiyatları artacak ve tüketiciler ikame mallara yönelecekler.
Ücret düzeyi de ücret yapısını etkileyen ikinci faktördür. Arzu edilen ayarlamaların ve değişikliklerin yapılabilmesi için firmadaki ücretlerin ve işlerle işleme ödenen ücret miktarının bilinmesi gerekir. Bazen de gerçek ücreti bulmak için aynı işte çalışanlara ödenen ücretlerin ortalaması alınır. Üçüncü faktör ise aynı kolda çalışan diğer işlemelerin ücret düzeyleridir. Bu miktarların mutlaka bilinmesi gerekir.

Puan yönteminde ücretler dağılım diyagramının düzenlemesi

İşler arasındaki ilişkileri belirtmenin en iyi yolu sonuçların bir diyagram üzerinde gösterilmesidir.

Şekil 1.8 : İş Değerleme Puanına Göre Ücret Eğrileri


Dağılım diyagramı çizerken dikkat edilmesi gerekenler;
  • Çalışanlara ödenen ücretlerin aritmetik ortalaması alınır. Çalışanlar genç ve kıdemsiz ise ortalama düşük, kıdemli ise büyük olur,
  • İşletmedeki işlere ait ücret dağılımları belirlendikten sonra diğer işletmelerdeki ücretler araştırılıp ortalamaları aynı diyagramda gösterilir.Böylece mastar işler karşılaştırılmış olur.

Diyagram hazırlandıktan sonra ücret eğrileri çizilir. İşletmedeki ücret eğrisi diğer işletmelerin ortalamalarıyla karşılaştırılır ve gereken ayarlamalar yapılır.
Çalışanlara açıklanması kolay olmasına rağmen, büyük sorumluluk ve tecrübe isteyen işlerin değerlendirilmesi güçtür. Bu tip işlere puan tahsisinde bazı ayarlamalar yapılması gerekir.
Yüksek görevleri gerçek kıymetleri ile değerleyebilecek ve puanlara verilen değerlerin sabit bir düzeyde tutulmasını sağlayacak bir çözümün kabulü, uygulama kolaylığı ve çalışanlardan sağlanacak anlayış bakımından önemlidir.


  Alıntı ile Cevapla