Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 11:56   #18
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ücret eğrilerinin çizilmesi yöntemleri

Ücret eğrilerinin çizilmesinde birçok yöntem vardır. Bazı yöntemler basit, hesaplama yapmadan çizilebilir. Ancak yöntemlerde hata yapma olasılığı fazladır. Diğer yöntemler ise istatistiklerden yararlanarak yapılır. Böylece hataların önüne geçilir. Bu yöntemler şunlardır;

1) Yaklaşık yöntemler

En alçak ve en yüksek noktayı birleştiren çizgi; ücretler dağılım diyagramındaki noktalar grubunun iki uç noktasını birleştiren doğrudur.Diyagramdaki en alçak nokta ile en yükse nokta arasında çekilen çizgidir. Bu yöntem esnekliği bakımından özellikle ücret yapısına ilişkin görüşmelerde çok yararlı olur.
Ücret ve puanı en düşük olan işi gösteren nokta ile ücret ve puanı en yüksek olan nokta birleştirilerek doğru çizilir.
Bu yöntemin olumlu sonuç vermemesi durumunda her iki uçtaki alçak ve yüksek noktalar dikkate alınmayarak içerde bulunan iki uç nokta seçilir ve doğru çizilir. Bu işlemde sonuç vermezse uygulananlar;

- Noktalar grubunun tümü iki uç noktayı birleştiren doğrunun üstünde kalmış ise puanlar değiştirilmeden;

· En yüksek nokta sabit kalarak en alçak noktanın ücreti arttırılır ve yeni noktadan doğru çizilir,
· En alçak nokta sabit kalarak en yüksek noktanın ücreti arttırılır ve yeni noktadan doğru çizilir,
· En alçak ve en yüksek noktaların ücretleri yükseltilerek yeni noktalar doğruyla birleştirilir. Bu yöntemlere göre çizilir.

- Noktalar grubunun tümü iki uç noktayı birleştiren doğrunun altında ise;
  • En yüksek nokta sabit kalmak üzere, en alçak noktanın ücreti azaltılarak yeni nokta belirlenir ve yüksek noktayla birleştirilir,
  • En alçak nokta sabit kalmak üzere, en yüksek noktanın ücreti azaltılır ve yeni nokta ile alçak nokta birleştirilir,
  • En alçak ve en yüksek noktaların ücretleri azaltılarak oluşan yeni noktalar birleştirilir.

2) Göz kararı ile serbestçe çizilen çizgi

Çizilen çizgi noktalar grubunun durumuna göre bir doğru ya da eğri biçiminde olabilir. Bu yöntemin uygulanması için noktalar grubunun düzenli yani homojen artış kaydeden bir şekil göstermesi gerekir.

3) Eğrilerin bilimsel yöntemle çizilmesi

İstatistik yöntemlerden yararlanılarak eğrilerin çizilmesi zor olmasına rağmen, bu yöntemlerle kesin ve doğru sonuçlar elde edilir. En çok kullanılan yöntem en küçük kareler yöntemidir.

1.4.4.3 Ücret kademeleri

Ücret kademelerinin belirlenmesi

Büyük işletmelerde farklı oranda ücret cetveli kullanımı güçlükler yaratır. Bunun için ücret cetveli kademelere ayrılır. Kademeler belirlendikten sonra puanlara ya da ücretlere göre sınırları saptanır.
  Alıntı ile Cevapla