Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 13:24   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) Portföyünün en az %25’i hisse senetlerinden oluşan menkul kıymet yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç) ile aynı nitelikteki menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,
b) (a) alt bendi dışında kalan menkul kıymet yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç ) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,
c) Risk sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları,
d) Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları.
Yabancı para ve altın alım satımı yapan “döviz yatırım fonları”nın söz konusu istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.
Söz konusu istisna, menkul kıymetler yatırım fonları ve ortaklıkları hakkında, sadece bu fon ve ortaklıkların portföy işletmeciliğinden sağladıkları kazançlara uygulanacaktır. Bunların portföy işletmeciliği dışında sağladıkları kazançlara (örneğin sabit kıymet satış kârı) istisna uygulanmayacaktır.
Yatırım fon ve ortaklıkları, K.V.’den müstesna tutulan portföy işletmeciliği kazançları üzerinden, G.V.K.’nın 94/6-a maddesine göre bu kazançların dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın G.V. tevkifatı yapacaklardır. Bu tevkifat oranı 93/5148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, portföyünde %25 den daha az hisse senedi bulunduran yatırım fonları ile aynı mahiyetteki yatırım ortaklıklarında %10, diğer menkul kıymetler yatırım fonları ve ortaklıklarında ise “0” (sıfır) olarak uygulanacaktır.
d)Rüçhan hakkı satışı ve emisyon prim istisnası: Yapılan düzenleme ile tam ve dar mükellef kurumların portföylerinde bulunan başka şirketlere ait hisse senetlerin rüçhan hakkı kuponlarının satışından sağladıkları kazançlar ve anonim şirketlerin kuruluş ve sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları, hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bu düzenleme ile rüçhan haklarının satışından sağlanan kazançlarla ilgili istisna bütün anonim şirketlere tanınmıştır.
4444 Sayılı Kanunla K.V.K.’ya eklenen geçici 28’nci maddenin (b) bendi uyarınca;1.1.1999-31.12.2002 tarihleri arasında uygulanmak üzere; anonim şirketlerin kuruluşunda veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, G.V.K.’nın 94’ncü maddesinin 6 numaralı bendinin ikinci fıkrasını, b-ii alt bendine göre tevfikata tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.
e) Yatırım fonları katılma belgeleri ve yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin kâr paylarına ilişkin istisna: 4369 sayılı kanunun 82/4-c maddesiyle 1.1.1999 tarihinden itibaren söz konusu istisna yürürlükten kaldırılmıştır.
f) Yatırım indirimi istisnası: K.V.’den istisna edilen yatırım indirimi tutarı üzerinden G.V.K.’nın 94 / 6-ii maddesi uyarınca % 18 oranında tevkifat yapılacaktır.
g) Eğitim, sağlık ve spor tesislerine ilişkin istisna: Bu istisna kalkınmada öncelikli yörelerde 1.1.1994 tarihinden önce kurulan tesisler için geçerlidir (Kurulduğu tarihten itibaren 10 yıl). Bu kazançlar K.V.K.’nın geçici 21. maddesinin (c ) bendi uyarınca G.V.K.’nın 94. maddesine göre tevkifata tabi tutulamaz.
  Alıntı ile Cevapla