Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-03-2007, 20:27   #1
GoD of WaR
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Futbolun yıldızıydı, şimdi FİLM YILDIZI oldu

'Bir 21. Yüzyıl Portresi' filmiyle futbola veda eden Cezayir asıllı Fransız futbolcu ZİDANE sinemayla ölümsüzleştirildi.

Takımı Real Madrid'le Villerreal arasında oynanan kariyerinin son lig maçında iki yönetmen 17 kamera ile topu, oyunu, sahadaki diğer isimleri değil, sadece futbol tarihinin en iyi oyuncularından biri olan Zidane'ı takip etti ve "Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi" filmiyle futbola veda eden Cezayir asıllı Fransız futbolcuyu sinemayla ölümsüzleştirdi. 93 dakikalık uzun metrajlı film, bir maç boyunca sadece Zidane odaklı geçiyor.

Fransız şarkıcı Jean-Louis Murat, "Kimse Zidane'ın şeytan mı melek mi olduğunu bilemez." diyor ve ekliyor: "Bir an Rahibe Teresa gibi gülümsüyor; ama onun ardına bir seri katil mimiği ekliyor." İşte, Zidane'ın bu her saniye değişen mimikleri artık karşımızda bir sanat eseri olarak duruyor. Kariyerinin son lig maçında iki yönetmen 17 kamera ile topu, oyunu, sahadaki diğer isimleri değil sadece futbol tarihinin en iyi oyuncularından biri olan Zidane'ı takip etti ve "Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi" filmiyle futbola veda eden Cezayir asıllı Fransız futbolcuyu sinemayla ölümsüzleştirdi.

Museum Of Modern Art, New York ve Guggenheim Müzesi tarafından, gösterime girmeden satın alınan 93 dakikalık uzun metrajlı film, bir maç boyunca sadece Zidane odaklı geçiyor. Film, Real Madrid'in ünlü Santiago Bernabeu Stadı'nda oynanan Real Madrid-Villarreal maçında 17'si kameraman olan 150 kişilik bir ekip tarafından hazırlandı. Tüm objektiflerin Zidane'a çevrildiği gece, hem sanat hem de futbol açısından çok güzeldi. Çünkü, Zidane'ın 1 gol attığı maçta Real sahadan 3-3 beraberlikle ayrıldı. Fim boyunca Zidane'ın yüz ifadeleri genelde çok gergin. Efsane yıldız sadece bir kez gülümsüyor.

Film, Zidane'ı tek başına her hareketini takip eden bir anlayışta çekildi. Maçtaki diğer futbolcular, David Beckham da dahil olmak üzere, hiçbir görüntüde yer almadı. Sonunda Zidane'ın filmini çekerek onu bir sanat eserine çeviren Douglas Gordon ve Philippe Parreno, filmi Zidane'a gösterdiklerinde, ünlü futbolcunun çok beğendiğini; ama maç sırasında topla ne kadar az temas ettiğini görünce de çok şaşırdığını söylüyor. Douglas Gordon, şöyle devam ediyor: "Aslında bu, bir maçın nasıl olduğunu da gösteriyor. Sonuçta film, bir futbol yıldızıyla ilgili değil, daha çok ofiste kötü bir gün geçiren bir işadamının portresi."

"Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi" filmi ilk olarak Cannes Film Festivali'nde izleyici karşısına çıktı. Şimdi ise İstanbul Film Festivali kapsamında geçen hafta Türkiye'de izleyicilerin beğenisine sunuldu.

ZİDANE'I ÖLÜMSÜZLEŞTİREN FİLMDEN GÖRÜNTÜLER

GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla