| 
 Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et  olarak adlandırılır. Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ  dokuları vardır.
 Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye  ayrılırlar. Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken,  tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine  sokulur. Aslında biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden  çok farklı, kırmızı ete daha yakındırlar. Bazılarının etlerinin rengi de zaten  beyaz değil kahverengidir.
 
 Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan  eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar  ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar. Beyaz ette miyoglobin miktarı çok  azdır.
 
 Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden  birçok yönden farklıdır. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Bir  filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine karşı taşıması ve hareket ettirebilmesi  için muazzam bir kas sistemine ihtiyacı vardır. Bu nedenle filin vücudunda 50  bin kas vardır.
 
 Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar.  Onun için çeşitli vücut organlarını ana iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak,  kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur.
 
 Balıklıklar  suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek  zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte  liflerdir. Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla  balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler. Kolayca birbirlerinden  ayrılabilirler. Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır.  Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir.
 
 Balığın kaslarındaki bu çabuk  açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani  oksijen depolamalarına gerek yoktur. Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı  çok değildir. Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında  toplanmışlardır.
 
 Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin  miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı  olduğuna bağlıdır. Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton)  balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha  kırmızımsıdır.
 
 Sığırlar genellikle açık arazide otlandıklarından ve  sürekli dolaştıklarından etlerinin rengi, daha tembel bir hayvan olan domuza  göre daha koyudur.
 |