Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 13:32   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

A, cihazı G kontrolüne basınçlı hava gönderir ve H kaldıraç kolunu harekete getirir. Bu esnada J ve K kapakları açılır, L kapağı ise kapanır. Bu suretle daha fazla rutubetli hava kurutucu dışına atılır ve daha fazla taze hava kurutucuya alınır.
KURUTMA TEORİSİ
Bilindiği gibi, bir maddenin içerdiği suyun kontrollü koşullarda buharlaştırılarak uzaklaştırılması olayına “kurutma” veya “dehidratasyon” denir. Kurutma ve dehidratasyon terimleri aynı anlamda kullanılsada genel olarak doğal koşullarda yapılan işlem için “kurutma” kapalı dolaplarda sıcak hava, vakum v.s. vasıtasıyla yapılan işlem içinde “dehidratasyon” terimleri kullanılar.
Kurutulacak maddeye daime bir ısı transferi vardır ve madde yüzeyinde suyun hava akımı içersinde buharlaştırılması gerçekleşir. Aynı zamanda nemin sıvı veya buhar halinde, maddenin iç kısmında madde yüzeyine transfer olayı meydana gelir.
Maddeler birçok metotlarla kurutulabilir. Bunlar aşağıdakilerden birkaçıdır;
a) Isıtılmış hava ile kurutma; bu yöntemde, madde hareket halindeki sıcak hava ile temas eder, ısı transferi konveksiyon yolu ile olur.
b) Isıtılmış bir yüzeyile doğrudan doğruya temas suretiyle kurutma; bu yöntemde ısı transferi kondüksiyon yolu ile olur.
c) Radyasyon ısı transferi ile gerçekleşen kurutma; bu yöntemde güneş enerjisinden faydalanarak, radyasyon yoluyla serbest kurutma sağlanır.
KURUTMADA MEYDANA GELEN OLAYLAR
1. Suyun Yüzeyinden Buharlaşması:
Bir maddenin yüzeyinden suyun buharlaşma hızını saptayan faktöelerin incelenmesi üzerinde birçok araştırmalar yapılmıştır.Bu araştırmalarda suyun buharlaşmasına etki eden faktörlar olarak suyun temperatürü, havanın temperatürü, rutubeti, basıncı, hızı, kurutulan maddenin şekli ve boyutu ile bu madde ile temas eden havanın yçnü ele alınmıştır. Kavak yongasının kurutulması üzerine ilk çalışmalar, esas itiberiyle bu saf suyun buharlaşmasını ele almaktadır.
2. Su Buhar Basıncı:
Bir yonganın kurutulması olayının anlaşılmasında en önemli ve asıl özellik yonganın su buharı basıncıdır. Nemli bir madde, havası vakum pompasıyla alınmış ve basıncını hassas bir şekilde ölçebileceğimiz monometre ile donanmış sabit temperatürde küçük bir bölmeye konursa, monometre başlangıçta küçük bir basınç gösterir, maddeden bir miktar su buharlaşırasa, belirli bir limit değerine ulaşıncaya kadar su buharı, basınç olarak kulllanılır. Bu limit, maddenin sabit bsınç ve temberatürde denge su buharı basıncıdır. Su, maddeden”sorb edilen” olarak tanımlanır ve buhar basıncıyla, nem miktarı arasındaki ilgiden meydana gelen sorpsiyon izotermi ile ölçülür.
3. Nem ( Rutubet ) Miktarı:
Bir maddenin miktarı; yaş madedenin birim kütlesindeki su miktarı veya kuru maddenin birim kütlesindeki su miktarı olarak açıklanabilir. Kurutma hesaplarında kuru maddeyi esas alan son metot daha çok kullanılır.
  Alıntı ile Cevapla