Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-06-2007, 19:02   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
TÜRKÇE'YE ASKER DUYARLILIĞI

G.Kurmay'ın personeli için hazırladığı “Türkçe’nin Doğru Kullanımı” klavuzu bildirilerde etkisini göstermeye başladı

Click the image to open in full size. Genelkurmay, personeli için hazırladığı “Türkçe’nin Doğru Kullanımı” adlı kitap çalışmasında yer alan kuralları hızla hayata geçirdi. Bu kurallar en çok bildirilerde dikkat çekiyor.
Genelkurmay’ın resmi sitesi “www.tsk.mil.tr” adresinde yer alan 146 sayfalık “Türkçe’nin Doğru Kullanımı” kitabında, “basın kuruluşlarınca sürekli olarak çelişkili haberler verildiği” ve “bilişim ve iletişim çağı ile birlikte gerçek bilgiyi arayan herkes gibi TSK personelinin de büyük bir bilgi denizinde boğulmakta olduğu” ifade edildi.
Dildeki kirlenmenin önlenmesi için Türk Dil Kurumu’nun en son hazırladığı “Türkçe Sözlük” ve “Yazım Klavuzu”nun esas alınması gerektiğine vurgu yapan Genelkurmay, yayınladığı bildirilerde bu kuralları titizlikle uyguluyor. Son bildirilerde Washington (Vaşington) gibi yabancı kelimelerin Türkçeleştirilmesi de dikkat çekti.
’BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR’
İçinde yaşadığımız bilişim ve iletişim çağı ile birlikte gerçek bilgiyi arayan herkes gibi TSK personeli de büyük bir bilgi denizinde boğulmaktadır. Basın kuruluşlarınca sürekli olarak çelişkili haberler verilmekte, uluslararası elektronik posta, internet ve diğer iletişim araçları hızla yayılmakta, bu durumda ortaya çıkan bilgi denizinden, gereksinim duyulan doğru ve gerçek bilgiye ulaşılması her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.

’TSK DİLİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANMALI’
İletişim, 21. yüzyılın bilgi toplumunda vazgeçilmez bir araçtır. Görevi arayan, bulan, üstlenen, araştıran, görevin başarılmasına kendini adayan, çözümleyici düşünme becerisine sahip, katılımcı ve paylaşımcı, istekli; her bakımdan TSK personeli bu aracı en iyi şekilde kullanmalıdır.’

‘YABANCI SÖZCÜKLERDEN ARINDIRILMALI’
Kitabın sunuş bölümünde dildeki kirlenme artışına dikkat çekilerek, kirliliğin önlenmesi için yapılması gerekenler sıralanıyor:

Atatürk, Türk kimliği ve kültürünün en önemli unsuru olarak Türkçe’yi görmüştür. Ulu önder, “Milli his ve dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dinin milli ve zengin olması millli hissin inkişafında başlıca müüssirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesinin yüksek istikbalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” diyerek dilimizin önemini ve yabancı dillerden korunması gerektiğini ortaya koymuştur. Ancak sonraki dönemlerde dilimizde kirlenme başlamış, son yıllarda ise bu kirlenme giderek daha da artmıştır.
Bu kirliliğin önlenebilmesi için Türkçemiz doğru kullanılmalı, yabancı sözcüklerden arındırılmalı, yazım kurallarına uyulmalı, yazılı anlatımlarda Türk Dil Kurumu’nun en son hazırladığı “Türkçe Sözlük” ve “Yazım Klavuzu” esas alınmalı, bilişim ve iletişim teknolojisi takip edilmelidir.

NTVMSNBC
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla