Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-07-2007, 15:04   #55
bjkartal
Banned
 
bjkartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

uğurcan;

Laiklik, devlet yönetiminde her hangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu. Laik aynı zamanda din dışı dinle ilgisi olmayan anlamlarına da gelmektedir.
demekki kelimenin aslı latinceden gelmekte (roma dönemi uzun süre hristiyanlara eziyet eden bir dönemdir. yaklaşık 2. yy dan itibaren hristiyan olmuşlardır.)kelimenin aslında ruhbanlıkla olmadığı anlaşılmıştır. her dil birbirini etkiler ve bazen kelimenin aslı olmakla birlikte içeriğine değişimler olabilir...zannedersen laikliğin anayasamızda tam tanımı yoktur..laiklik tam tanımlamamkla birlikte anlayış olarak Laiklik, devlet yönetiminde her hangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
devletin mevzuat ve uygulamalarında inancı göz önüne alması, hem kendinin hem de başka grupların hiçbir ferde ve gruba baskı yapamayacağı, inancına aykırı kural dayatamayacağı bir yönetim biçimi kurup yürütmesidir. laikliğin geçmisi ne olursa olsun anlayış olarak aslı insan haklarıdır, din, düşünce ve vicdan hürriyetidir.
devletin imam atamasına gelince
devletin laik olması vatandaşına hizmetgötürmeyeceği anlamına gelmez demokrasihalk yönetimi olduna göre halkın ihtiyaçlarını karşılayacaktır çünkü hükümetleri onun için seciyoruz bu yüzden vergi veriyoruz çalışıyoruz. vatandaşın ihtiyaçları eğitim sağlık ulaşım adalet vb birçoktur.. bunlardan biride inançtır. halkı insanlar oluşturur ve insanların ihtiyaçların biride maneviyatında imandır inançtır sadece yemek içmek değildir... inança gelince bu genelde din işleridir.. türkiyemizinde çoğu müslümandır yani rahip atıcak değil ya elbette devlet cami yaptırıp imam atıcak bu devletin vatandaşına bir hizmetidir hastane yaptırıp doktor hemşire atayarak sağlık hizmetinden halkın yararlamasını sağlaması gibi... o zaman sana başka birşey daha sorgulamanı tavsiye ediyorum bugün bu ülkede özgürlük var ama ben çoçuğumu 8 sene zorunlu eğitim aldırmak zorundayım... genelde devletlerin politikası vatandaşına hizmet ve kendi devamlılığının sağlanmasıdır. dinayet işleride bu kapsamda bir ihtiyacın sonu oluşmuştur.
sana yukarıda bir soru sormuştum cevaplarını alayım lütfen en azından bu ülkede neden bunca özerk federasyona rağmen spordan sorumlu devlet bakanı var onun cevabını ver. ayrıca fifa olmasa bugün bu hükümet kaç kere haluk ulusoyu görevden almıştı uefa fifa gibi kurumların güçlerinden korktukları için birşey yapamıyorlar... ama federasyonun özerk olması gereklilikten doğdu... hükümetler ve yönetimler devlete bağlı olan federasyonu istedikleri gibi yönettiler... özerk olması yinede devletten tam bağımsız olduğu anlamına gelmez hükümet kanunları yapmassa özerk federasyonun eli bağlıdır örneğin neden tümer askerliği için federasyondan özel izin alamıyor çünkü kanunlarla sınırlı tümer için ne bekleniyor kanun çıkması kanunu kim çıkaracak tbmm tbmm devletin bir kurumu değilmi?
__________________
armamızdaki yıldız tüm yıldızlara bedeldir
çünkü o yıldız ayla beraberdir

Konu bjkartal tarafından (01-07-2007 Saat 15:09 ) değiştirilmiştir..
bjkartal Ofline