Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-07-2007, 09:36   #1
OnuR
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Fast food’lar için 'Hijyen Kılavuzu'

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, lokanta ve fast food’ların AB’ye uyumu için kolları sıvadı.

Bakanlık, HACCP uygulamasının mümkün olmadığı lokanta ve fast food’lar için hijyen kılavuzu hazırlıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Eker, mesleki federasyonlar, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan hijyen kılavuzunun yakında uygulamaya gireceğini bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı M ehdi Eker, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur’un hazır yemek sektöründe gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Eker, 'Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkındaki Yönetmelik' gereğince, sektörün kontrol ve denetimlerinin bakanlığı tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

Hazır yemek sektöründe denetimlerin rutin olarak yapıldığını kaydeden Bakan Eker, 855 işyerinin denetlendiğini, bunlardan 130’unda sağlıksız koşulların tespit edildiğini ve gerekli yasal işlemlerin yapıldığını belirtti.

Eker, Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik’in 4. maddesinde yemek fabrikası gibi gıda üretim yerlerinin kapasitelerine göre HACCP ilkelerine dayanan prosedürleri uygulamak zorunda olduğuna da dikkat çekti. Eker, HACCP’nin uygulanmadığı lokanta, fast food gibi toplu tüketim yerlerinin AB’ye uyumunun ise, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, üretici birliklerinin de katkısıyla hazırlanan hijyen kılavuzu ile sağlanacağını kaydetti. Eker, hazırlanan hijyen kılavuzunun yakında uygulamaya gireceğini belirtti.

KIZARTMA YAĞLARI DA MERCEK ALTINDA

Eker, hazır yemek sektöründe kullanılan yağların da Türk Gıda Kodeksinde yer alan kriterleri karşılamak durumunda olduğuna dikkat çekti. Bakan Eker, Tarım Bakanlığı’nın üniversitelerle işbirliği içerisinde, gıda güvenliği denetimlerinde değerlendirilmek üzere, hazır yemek sektöründe bir defadan fazla kullanılan sıvı ve katı yağların kullanım özelliklerini belirleyecek bir çalışma yapıldığını kaydetti.
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla