Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-07-2007, 14:08   #1
barhonda
 
barhonda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
FOM'a "F1 Ticari Marka" Darbesi

FOM'a "F1 Ticari Marka" Savaşında Darbe

Click the image to open in full size.
İngiliz Ticari Marka Sicil Kurulu FOM'un başvurusunu reddetti

Formula 1'in ticari haklarının sahibi olan Formula One Management (FOM), sporla ilgili hemen herşeyin ticari marka (tescilli) sahibi olduğunu ileri sürerek dünyanın her yerinde davalar açıyor. Ancak son olarak İngiliz Ticari Marka Sicil Kurulu'na "F1" için açtığı davayı kaybetti.

FOM'un lisans ve telif konularıyla igili bir yan kuruluşu olan Formula One Licencing BV (FOL) şirketinin "F1" harflerinin ticari marka sahibi olduğunun tescili için İngiliz Ticari Marka Sicil Kurulu'na (British Trademark Registry) yaptığı başvuru reddedildi. İngiliz Reuters Ajansının dünkü haberinde, İngiliz Ticari Marka Sicil Kurulu'ndan David Landau'nun konuya ilişkin açıklamasına yer veriliyor. FOL'ün kendilerine yaptığı başvuruyu, medya ve Wikipedia'nın da dahil olduğu çeşitli kaynaklardan kanıt edinmek amacıyla yararlanarak değerlendirdiklerini kaydeden Landau, evrensel kamuoyunun F1 ve Formula One terimlerini bir ticari markadan çok bir spor dalı olarak algıladığını söyledi. Haberde Landau'nun, "Wikipedia F1'i; 'tek koltuklu, açık kaportalı formula otomobil yarışlarının en yüksek sınıfı' olarak tanımlıyor. Önemli bir kaynak olan Wikipedia'da, F1'in belli bir motor spor dalı olması dışında herhangi bir ticari tanım veya açıklama bulunmuyor. Ayrıca FOM'un, F1 yarışlarını düzenleyen tek organizasyon olması, yaygın kamuoyunun F1'i bir ticari marka olarak algılaması gerektiği anlamına gelmez. İşin aslı, FOM halen F1 yarışlarının monopolü olmanın lüksünü yaşıyor. Peki, F1 otomobillerinin sahipleri olan tüzel kişiler ve firmalar bu otomobilleri tamamen dostluk amacıyla ve hiçbir ticari gelir düşünmeksizin kullanmaları halinde bu yarışma F1 olmuyor mu acaba?" dediği yer alıyor. Reuters'in haberinde İngiliz Ticari Marka Sicil Kurulu üst düzey yetkilisi Landau'nun, FOL'ün yaptığı başvuruyu reddettiklerini ve bu konuda geri dönüş olmadığını söylediği de yer alıyor.

Click the image to open in full size.

Haberde ayrıca yine Landau'nun, FOM'un sadece Formula 1 ve F1 logolarının ticari haklarının sahibi olduğunu kaydettiği, son başvurusunun kabul edilmesi durumunda ise bilgisayar klavyelerindeki "F1" tuşunun da kaldırılması veya telif ödenmesi başvurusu ile karşılaşacabileceklerini söylediğine yer veriliyor.

Bu FOM'un "F1" ve "Grand Prix" için kaybettiği ilk savaş değil. Hatırlanacağı gibi FOM bundan bir süre önce de "Grand Prix" kelimelerinin ticari marka olarak kendisine ait olduğunu ileri sürerek başkalarının kullanmalarını engellemek istemiş, ancak Grand Prix'nin, Formula 1 Dünya Şampiyonasının hayata geçmesinden çok daha önce olduğu gerekçesiyle bu başvurusu reddedilmişti. Bernie Ecclestone'un bugüne kadar başarılı olduğu tek mücadele ise, Atlantiğin her iki yakasında yıllarca sürdürdüğü "Formula1.com", "Formulaone.com" ve "F1.com" İnternet alan adları olup, sonunda bu savaşı da kaybetmiş ve bu isimlerin sahiplerine yüklü ödemeler yapmak zorunda kalmıştır.
__________________
No Game
barhonda Ofline   Alıntı ile Cevapla