Leyla Uyan, Bingöl’ün Mutlaca Köyü’nde sadece ilkokul ikinci sınıfa kadar okula  gidebildi. Dipolama-sını Halk Eğitim Merkezi okuma yazma kursunu bitirince  alabildi. Ortaokul ve liseyi Açıköğretim’de bitirdi. Gündüz tarlayla uğraştı,  hayvanlara baktı. Geceleri üniversiteye hazırlandı. ÖSS sonuçları açıklandığında  sınava özel hocalar ve dershaneye giderek hazırlanan on binlerce öğrenciyi  geride bırakmıştı. Sözel-2 alanında 339 puan aldı. 1 milyon 615 bin aday  arasında 839’ncu olmuştu. 
BUGÜN 23 yaşında olan Leyla Uyan, Bingöl’ün  Solhan İlçesi’nin 100 haneli Mutluca Köyü’nde okula başladığında 9 yaşındaydı.  Leyla, erkek kardeşi Hişar’la gittikleri okulun ikinci sınıfında karne  aldıklarında son kez okul yüzü gördü. Çünkü terör nedeniyle okulu kapatıldı.  Evde Türkçe bile bilmeyen annesi Remziye ile ilkokul 5’nci sınıfa kadar okuyan  babası Mahmut Uyan, Leyla’nın evdeki diğer kızlarla aynı kaderi paylaşmasına  üzüldü. Erkek kardeşi Solhan’daki YİBO’ya gönderildiğinde Leyla, yine de umudunu  yitirmedi.  

TARLADA KLASİKLER

Okulunun kapatıldığı 1993  yılından itibaren Leyla, eline geçen tüm kitapları okudu. Hayvanları güderken,  evin temizliğini yaparken, tarlada çalışırken, bağ bahçe işleri ile uğraşırken  yanında dünya klasikleri vardı. SSK’da memur olan ağabeyi Aydın Uyan’ın  getirdikleri yetmeyince köye gelen gidenden kitap istedi. Ama yazı yazmayı  öğrenemedi. Bingöl Halk Eğitim Merkezi’nin okuma yazma kursu açtığını duyan  ağabeyi Aydın, Leyla’yı Bingöl’e yanına aldı. Burada kurslara giden Leyla,  ilkokul diplomasının sahibi oldu.   
ÖĞRETMENDEN DESTEK

Leyla  Uyan, diplomasını aldıktan sonra Açıköğretim’le önce ortaokulu bitirdi.  Açıköğretim Lisesi’ndeki derslerin sınavlarına 1-2 ay kala gece yarılarına kadar  çalıştı. Her dersi okuyarak anladı, ancak matematiği bir türlü kavrayamadı. 2.5  yılda liseyi de bitirdi. Ardından abisinin desteği ile merkezdeki Uğur  Dershanesi’ne gitti. Öğretmenleri ondaki azmi görünce ders sonrası konuları  tekrarladı. Geceleri öğrendiklerini tek tek çalıştı. 
Sınav sonrası fazla soru yapmadığını düşünüyordu. Ama, 120 soruda sadece 5  yanlışı vardı. Müjdeli haberi yine ağabeyi Aydın Uyan’dan aldı. Sözel-2 puanı  339.732 idi. 98.899 ortaöğretim başarı puanı ile birlikte hesaplanan bu puanı  ile Türkiye 839’ncusu olmuştu. Şimdi tüm tercihlerini öğretmenlikten yana  kullanacak. Türkçe öğretmeni olacak.   
Kardeşim okula gittiğinde keşke  ben de erkek olsaydım dedim

Leyla, duygularını Hürriyet’e şöyle  anlattı: "Okulum kapandığında büyük hayal kırıklığı yaşadım. Hep açılmasını  bekledim. Çünkü, kız olduğum için ilçeye ve merkezdeki yatılı okullara  gidemiyordum. Bir kapı açılsın istedim. Ama, o kapı açılmadı. 
Ağabeyimin  desteği ile önce ilkokul diploması aldım. Ondan sonra umudumu hiç yitirmedim.  Arkadaşlarımdan daha fazla çalıştım. Bulduğum her boşlukta koltuğumun altındaki  kitabı okudum. Kitabın ne olduğu önemli değildi. Birçoğunu anlamıyordum. Ama  olsun, okuyordum. Şimdi, üniversiteyi kazanınca, köydeki kızlar bana imreniyor.  Yapamayacağımı düşünüyorlardı. Derece beklemiyordum. Ama, şimdi hem kızlara, hem  de doğudakilere umut oldum. Çok mutluyum."