Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-07-2007, 16:05   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'Güzel ve Dahi' yayından kaldırıldı!

Kamuoyu tarafından tepkilere neden olan, "Güzel ve Dahi"de erken final...

Click the image to open in full size.

Kamuoyu tarafından tepkilere neden olan, "Güzel ve Dahi"de erken final...
Kamuoyu tarafından tepkilere neden olan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından uyarı alan "Güzel ve Dahi" isimli yarışma programının gerçekleştirilecek "erken finalle" yayından kaldırılacağı belirtildi.
AA muhabirinin RTÜK’ten aldığı bilgiye göre, bir evde yaşayan gruptan, genç kızların erkekleri sosyal hayata ilişkin yönlendirmesini, erkeklerin de genç kızları genel kültür açısından geliştirmesini amaçlayan "Güzel ve Dahi" adlı program, yarın gerçekleştirilecek "erken finalle" ekranlara veda edecek.
Genç kızların, aralarında Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanları, başbakanları ve dünyadan devlet adamları ile ünlü sanatçıların da aralarında bulunduğu kişileri tanımadıklarını gözler önüne seren yanıtları nedeniyle tepki toplayan programın yayınlandığı Show TV’nin yöneticileri, yarışmanın yarın yayından kaldırılacağını RTÜK Başkanı Zahid Akman’a bildirdi.
"MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"
RTÜK Başkanı Zahid Akman, "programın yayından kaldırılmasında RTÜK’ün herhangi bir müdahalesi olmadığını" kuruluşun kendi inisiyatifiyle karar aldığını belirtti.
RTÜK’ün yetkilerinin kanunla belirlendiğini hatırlatan Akman, "RTÜK, programları yayından kaldırmaz. Show TV’ye söz konusu program nedeniyle Üst Kurulca uyarı cezası verilmiştir. Uyarı cezası programın yayınlanmasına engel değildir" dedi.

Akman, bununla beraber, kanal yöneticilerinin kamuoyunda artan tepkileri görmezden gelmeyerek programı yayından kaldırma kararı aldıklarını kaydederek, "Bu da kanal yönetiminin, kamuoyunun tepkilerine önem verdiğini göstermektedir. Bu nedenle Show TV’nin kararını memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

"Güzel ve Dahi" adlı yarışma programını yayından kaldıran Show TV’nin bu kararıyla 3 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul’da imzalanan yayıncılık etik ilkelerine de uygun hareket ettiğini ifade eden Akman, yayıncılık etik ilkeleri arasında, yayınlarda cinsiyet ayrımcılığı yapılmaması ve kadınların sorunlarına duyarlı olunması, kadınları nesneleştirmekten kaçınılması ilkelerinin de yer aldığına dikkati çekti.
BAKAN ÇUBUKÇU MEKTUP YAZMIŞTI
Show TV ekranlarında izleyiciyle buluşan "Güzel ve Dahi" isimli yarışma programı, ilk olarak 7 Temmuz 2007’de tarihinde yayınlanmıştı.

İlk programında tepki alan yarışmayla ilgili, RTÜK’e izleyiciden çok sayıda şikayet telefonu da gelmişti. Bu telefonları ve tepkileri göz önüne alan RTÜK, ilgili programın 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’un 4. maddesinin (u) ve (z) bentlerine aykırı olduğu görüşüne vardı. Buna göre, ilgili yayın kuruluşunun uyarılması kararlaştırıldı.
3984 sayılı kanunun (u) bendi, "Kadınlara, güçsüzlere, özürlülere ve çocuklara karşı şiddet ve ayrımcılığın teşvik edilmemesini", (z) bendi ise "Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmamasını" içeriyor.
Söz konusu programla ilgili Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da RTÜK’e bir yazı göndermişti. Çubukçu, ilgili yazısında söz konusu programın "İsminden, duyurularına ve formatının detaylarına kadar cinsiyet ayrımcılığının en kaba halinin tezahürü olarak ekranlarda yer aldığını" bildirmişti.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg

Konu Meric tarafından (29-07-2007 Saat 16:07 ) değiştirilmiştir..
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla