Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-08-2007, 18:25   #25
S_E_D_A_T
Zafere kadar daima!
 
S_E_D_A_T - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon15

Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Devlet Su İşleri'nin 2005 yılındaki raporunda Kızılırmak suyunun içme suyu olarak kullanılmasının insan sağlığına uygun olmadığının açıkça belirtildiğini ve Kesikköprü Barajı sularının bakteriyolojik açıdan tehlike taşıdığını bildirdi.

KMO'dan yapılan açıklamada, 2005 yılında DSİ tarafından hazırlanan raporda Kızılırmak suyunun ancak ileri arıtma teknikleriyle içme suyu olarak kullanılabileceği belirtildi. Açıklamada, DSİ'nin raporun ilgili bölüm şöyle kaydedildi:


"Kızılırmak nehrinin doğal yapısı itibariyle klorür, sülfat ve sertlik değerleri çok yüksektir. Bu parametreler içme ve kullanma açısından çok önemlidir, ileri artıma teknikleri kullanmadan düşürmek mümkün değildir.

Mikrobiyolojik ölçüm sonuçları da Hirfanlı ve Kesikköprü Barajları sularının bakteriyolojik açıdan kıta içi ikinci sınıf su kalitesinde olduğu ve içme suyu olarak kullanılamayacağını gösteriyor.

Ankara için içme, kullanma suyu planlamalarında bu durumlar göz önüne alınarak varsa Kızılırmak dışındaki seçeneklerinin tekrar değerlendirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varıldı."

-"SITMA TEHLİKESİ VAR"-

Su sorununa acil çözüm bulunması gerektiği belirtilen açıklamada, soruna çözüm olarak sunulan projelerin başka sorunlara yol açacağı savunuldu. Açıklamada, "Ankara halkı, bir çeşit 'ölümü gösterip, sıtmaya razı edilme' noktasına getirildi. Ankara'nın son 14 yılında söz sahibi olan bazı yöneticiler, 'sıtmayı' Ankara'ya getirmekle övünür hale geldiler" denildi.

-"KLORÜR MİKTARI 40 KAT FAZLA"-

DSİ bünyesinde Mayıs 2003 tarihinden Aralık 2004'e kadar geniş kapsamlı projelerin yürütüldüğü belirtilen açıklamada, Kesikköprü suyundaki klorür miktarının, Ankara şebekesine verilmekte olan sudan 40 kat fazla olduğu ifade edildi. Açıklamada, sülfat miktarının 22 kat, kalsiyum miktarının da 5 kat daha fazla olduğu dile getirildi. Açıklamada, DSİ raporunda Kesikköprü Barajı'nın suyunun bilimsel sınıflandırma yöntemiyle şöyle sıralandığı kaydedildi:

-Fiziksel parametreler yönünden 3. sınıf

-İnorganik parametreler yönünden 3. sınıf

-Organik parametreler yönünden 1. sınıf

-Bakteriyolojik parametreler yönünden 2. sınıf
__________________
S_E_D_A_T Ofline   Alıntı ile Cevapla