Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-09-2007, 11:06   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Bombaların babası

Bombaların babası

Rusya atom bombasına denk bir basınç oluşturan dünyanın en güçlü termobarik bombasını denedi. Yeni termobarik bombanın gücünün 44 ton TNT kalıbına eşit olduğu açıklandı.


Rus televizyonları "Birinci Kanal" ve "Vesti TV"nin Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yardımcısı Aleksander Rukshin'e dayandırarak verdiği haberlerde, denemesi yapılan bombanın atom bombasına denk bir yıkıcılıkta basınç oluşturduğu belirtildi. Yeni bombayı 'tüm bombaların babası' olarak niteleyen Rukshin: "Termobarik bombalar nükleer bombalara göre daha çevreci. Bu bizim ulusal güvenliğimizi daha çok garanti altına alacak. Uluslararası terörizmle mücadelede için buna ihtiyaç var" dedi. Rukshin, yeni bombanın Rusya'nın imzaladığı hiç bir uluslararası anlaşmaya da aykırı olmadığını söyledi.

"Deneme sonuçları gösteriyor ki havadan kullanılan yeni bombanın verimliliği ve gücü nükleer silahlara denk. Bu deneme daha önce dünyanın hiç bir yerinde gerçekleştirilmedi" diyen Rukshin, bombanın denendiği yer ve zaman konusunda bilgi verilmedi.

Deneme sonrası çekilen fotoğraflarda patlamanın gerçekleştiği yerin buldozerlerle düzeltilmiş gibi göründüğü belirtiliyor. Bu tür bombalar iki aşamalı olarak infilak ediyor. İlk önce küçük bir patlama ile patlayıcı madde bir bulut gibi gökyüzünü kaplıyor. Sonra da hava da oluşan geniş kütle ikinci patlamayı gerçekleştiriyor. Bu ikinci patlamada oluşan basınç aynı zamanda bin dereceden daha yüksek bir ısı da oluşturuyor. Etki alanında bulunan bütün canlılar ısının ve basıncın etkisi ile buharlaşma seviyesinde yanıyor.

Rusya'nın denediği yeni bombanın Amerikan yapımı MOAB termobarik bombalarından daha etkili olduğu belirtiliyor. Rus basınında yer alan haberlerde Amerikalılar MOAB'ları 'bombaların anası' olarak tanımlarken Rusların kendi bombalarını 'bombaların babası' olarak nitelemeleri anlamlı bulunuyor. Rus yapımı termobarik bombalar Amerikan MOAB'lardan dört kat daha güçlü ve 44 ton TNT kalıbının patlamasına denk. Ulaştığı ısı seviyesi de Amerikan MOAB'ların iki katı. İnsan hakları örgütleri, Rusya'yı 1999 yılında gerçekleştirilen Çeçenistan savaşında termobarik bombalar kullanmakla suçlanırken, ABD'ni de Afganistan'da gerçekleştirdiği El-Kaide operasyonlarında bu tür bombalar kullandığı ilerisürülüyor.

CHA
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla