Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-09-2007, 17:48   #1
Solitary_Eagle
Banned
 
Solitary_Eagle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
fotoğraftaki güzelliğe hayran kalan yabancılar bin villa aldı

Sahil bölgelerindeki esnaflar, turizmde gittikçe yaygınlaşan 'her şey dahil' sisteminden şikâyetçi. Sistemin tur operatörlerine yaradığını belirten esnaf, umudunu konut alan yabancılara bağladı.


Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinin Belediye Başkanı Suat Tufan, kalıcı olan yabancıların ekonomiye daha çok katkı sağladığını ifade ediyor. Ortaca Genç İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Mahmut Yücel de her şey dahil sisteminden olumsuz etkilendiklerini söylüyor. 5 kilometrelik dünyaca ünlü İztuzu plajı, caretta caretta kaplumbağaları, kaplıcaları, çamur banyoları, Kaunos şehri ve kaya mezarlarıyla ünlü Dalyan'a gelen yabancılar, bölgenin tabii güzelliğine hayran kalıp emlak alıyor. Dalyan bugüne kadar Hollywood aktörü Dustin Hoffman'dan İngiliz şarkıcı Sting'e ve İngiltere kraliyet ailesinden prenseslerine kadar pek çok ünlüyü ağırladı. 5 bin nüfuslu beldede İngiliz, Alman ve Hollandalıların başını çektiği yabancılar, bugüne kadar bin villa satın aldı. Satışların çoğu son dört yılda gerçekleşti.
Başkan Tufan, villa satın alan yabancıların beldedeki yaklaşık 500 esnafın yüzünü güldürdüğünü belirtiyor. Eskiden çiftçilik ve balıkçılıkla uğraşan belde halkının şimdi tamamen turizmle meşgul olduğunu vurguluyor. Fahiş fiyat uygulaması ve hanutçuluğun en büyük sorunları olduğunu, esnafın kendisini yenilemesi gerektiğini dile getiriyor. 12 bin yatak kapasitesine sahip şirin belde, günübirlikçilerle birlikte 30 bin kişiyi ağırlıyor.
Yerli turist de çekmek isteyen Dalyan'ın başkanı, herkesi Dalaman Havalimanı'na 10 dakika uzaklıktaki bölgede tatil yapmaya davet ediyor. Tariş'te görev yaptığı dönemde tüm Ege Bölgesi'ni karış karış gezen Tufan, Türkiye'nin en ucuz ve huzurlu tatilinin Dalyan'da yapılabileceğini savunuyor: "Dar gelirliler de burada tatil yapabilir. Herkesin bütçesine uygun konaklama tesisi ve restoran mevcut. Allah, Dalyan'ı özenerek yaratmış. Gelsin herkes bu nimetten yararlansın. Bir kez gelirseniz, bir daha vazgeçemezsiniz. Ben ve tüm belediye personelimiz Dalyan halkıyla birlikte 24 saat hizmetinizde olacağız." Dalyan'a önce turist olarak gelen ünlü sinema sanatçısı ve manken Tolga Savacı, güzelliğine hayran kaldığı beldede önceleri ev kiralayarak ikamet etmiş, ardından Dalyan Kanal kenarındaki Kano Oteli'ni işletmeye başlamış. Başkan Tufan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da Dalyan'da tatile davet ediyor. Nüfusun yaz aylarında 7 kat arttığını kaydeden belediye başkanı, yetersiz kalan İller Bankası payının yaz aylarındaki nüfusuna göre ayarlanmasını istiyor.
Deniz, göl (Köyceğiz), çay, tatlı-tuzlu su, kaplıca ve çamur banyosu başta olmak üzere pek çok tabii güzelliği bünyesinde barındıran Dalyan, turizmden hak ettiği payı alamıyor. Şirin beldede ikamet eden Ortaca Genç İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Mahmut Yücel, Marmaris, Bodrum ve Fethiye'nin gölgesinde kaldıklarını ifade ediyor. Yücel, "Turist için her güzellik bir arada; deniz kaplumbağası caretta carettaların yumurtalarını bıraktıkları İztuzu Plajı dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma özelliğine sahip. Kozmetik sanayiinin vazgeçemediği bir hammadde olan günlük ağacı Rodos ve Çin'den başka sadece bizde. Ancak tanıtım eksikliği sebebiyle turizmden hak ettiği payı alamıyor." diye konuşuyor. Dernek vasıtasıyla yurtiçi ve yurtdışından turist çekmek için çalıştıklarını anlatan Yücel'e göre, belde halkı siyasi kısır çekişmelerden dolayı bir araya gelip birlikte hareket edemiyor. Bir işletme gözüyle bakılması gereken Dalyan, tatil köyü havasına bürünmeli. Özel çevre koruması kapsamındaki 16 bölgeden biri olan beldede çok katlı yapıya izin verilmiyor. Ancak Köyceğiz Gölü etrafına beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri yapılabilir. Muhafazakar kesimden rağbetin giderek arttığı alternatif turizm yatırımı da yapılabilir. Bunlar gerçekleşirse kongre turizmi için de iyi bir alternatif olur ve kış aylarında da turizm devam eder.

Caretta carettalar için özel turlar düzenleniyor
Dalyan'da caretta carettaları görüntülemek isteyen turistler için özel tekne turları düzenleniyor. Nisan ayı ortaları ile mayıs sonu arasında çiftleşen caretta carettalar yuvalarını sahil şeridinden 15-20 metre uzağa yapıyor. Dişi carettalar yumurtlamak için çıktığı sahillerde ortalama 60 santimetre derinliğinde yuvalar açarak her bir yuvaya sayıları 50 ile 100 arasında değişen sayılarda yumurta bırakıyor. Dünyada 60 bin adet civarında olduğu tahmin edilen kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz'de, 450 ile 900'ünün de Türkiye karasularında bulunduğu ifade ediliyor. Dalyan'daki çamur banyolarına yoğun ilgi gösteren turistler, çamur banyosu yaptıktan sonra, bir süre güneşin altında bekliyor. Kuruyan çamur, deriyi geriyor ve gözenekleri temizliyor. Klorür, sodyum, hidrojensülfür ve radyoaktif radon gazı içeren 39 derece sıcaklıktaki kükürtlü sularla oluşturulan çamur banyolarının, romatizma, siyatik, kireçlenme, cilt hastalıkları, mantar, kadın hastalıkları, damar sertliği, böbrek taşı gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Harun Çümen, Ortaca
__________________
Armamızdaki Ay-yıldız bütün yıldızlara bedel...
Solitary_Eagle Ofline   Alıntı ile Cevapla