Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-09-2007, 10:48   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dizi oyuncuları yakında ölecek

Birtek Türkiye'de diziler 90 dakika çekiliyor. Oyuncular evlerine gidemiyor.

Oyuncular, dizilerin yayın süresinin 80-90 dakikaya kadar uzamasından şikayetçi. Yayın saatinin uzamasıyla çekimlerin çok zor yetiştiğini söyleyen ve çoğu zaman evlerine gidemediklerinden yakınan oyuncular, acil çözüm bekliyor.
Belli bir çalışma saati olmayan set çalışanları, her haftaya bir bölüm yetiştirmek zorunda. Gerek zamanı gerekse kalitesiyle sinema filmi düzeyinde çekilen her bir bölüm, çoğu zaman oyuncuların uykusuz kalmasına ve performanslarının düşmesine sebep oluyor.
Oyuncuların ortak görüşü, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu uygulamaya acilen bir düzenleme getirilmesi. Sinema filmi kalitesinde dizi çektiklerini söyleyen Kenan Işık, "Yetkililerin bu konuda bir düzenleme getirmesi şart. Artık kanal yöneticileri mi yapar RTÜK mü bilmiyorum." derken, oyuncu Janset, TRT dergisine verdiği röportajda sitemkâr konuşuyor: "Televizyon izlerken adeta acı çekiyorum. 75, hatta bazen 90 dakika dizi yapıyorlar. Bir süre sonra çıkıp '120 dakika isteriz' diyecek yapımcılar. Bütün dünya 45 dakika drama 25 dakika sit-com ile para kazanıp sektör haline gelmeyi başarabiliyorsa, bizim yapımcılarımız neden başaramıyor? Gerçi daha çok kanal sahipleri sebep oluyor buna. Onlar koltuğunda rahat otururken benim 75 dakikayı yetiştirmek için çektiğim acıyı bilmiyorlar."
Yılların oyuncusu Çolpan İlhan, uzun dizilerin yorucu olduğunu doğrularken emek harcamadan güzel işlerin de çıkamayacağını savunuyor. 'Bu gidişle birkaç ölü veririz' diyen Ali Sürmeli ise bu düzenlemeyi masa başında yapanların set çalışanının halini bilmediğini iddia ediyor.
Yapımcılar da rahatsız, top yayıncıda
Dizilerin uzaması oyuncular kadar yapımcıların da derdi aslında. Ama onlar da topu yayıncı kuruluşlara atıyor. Yapımcı-yönetmen Abdullah Oğuz, RTÜK'ten çok kanalların bir araya gelip konuyu çözebileceğini düşünüyor. Yurtdışındaki dramaların 54 dakika olduğunu söyleyen Oğuz, "Bu saçmalık bir tek bizim ülkemizde var. Sonra da neden kalite düşüyor, derler. Benim 90 dakika yapmak gibi bir derdim yok." diyor. 65 dakikayı bile yetiştirmekte zorlandıklarını söyleyen yapımcı Erol Avcı ise şöyle konuşuyor: "Aslında amaç belli, dizi ne kadar uzun olursa reyting ve reklam pastasından alınacak pay da o kadar artar. Bence bu yayıncıların meselesi." Düğüm yayıncılarda çözülse de onlar bu konuda konuşmaktan kaçınıyor. Bazı televizyonların drama bölümü yöneticileri, süre her hafta değişir dese de, daha çok reklam yayınlamak isteyen kanalların, oyuncuların durumunu düşünüp düşünmediklerini zaman gösterecek.
Kaynak: Zaman

changeTarget(document.getElementById("news_content "))
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla