Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-09-2007, 06:57   #1
cent
 
cent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon4 Memur ‘Açlık sınırındayız’ diyor hükümet sadece 45 YTL veriyor

732 YTL en düşük memur maaşına hükümetin Ocak 2008'de uygun gördüğü zam sadece 45 YTL


Click the image to open in full size.


2.5 milyon memur nefesini tuttu bugünkü toplantıyı beklemeye başladı. Hükümet önerisinde ısrar ederse, 732 YTL olan en düşük memur maaşı 2008 yılının ilk 6 ayında sadece 45 YTL artacak ve 777 YTL’ye çıkacak. Memur ise “Hiç olmazsa yılın ikinci yarısından sonra açlık sınırının altında maaş alan memur kalmasın” diyerek en düşük maaşın ilk 6 ay 800 YTL, Temmuz’dan sonra da 852 YTL olmasını istiyor

Toplu görüşme masasında 2.5 milyon memura “yüzde 2+2” zam öneren Hükümet ile memur sendikaları bugün son görüşmeyi yapacak. Hükümet “mali disiplinden taviz veremeyiz” gerekçesiyle önerisinde ısrar ederse en düşük memur maaşı 2008 yılının Ocak ayında sadece 45 YTL artacak. Şayet memurun istediği Uzlaştırma Kurulu’nun da sıcak baktığı formül kabul edilirse en düşük memur maaşı ilk 6 ay 800 YTL’ye çıkacak, Temmuz ayında da 852 YTL olacak. Hükümet’in formülünde ise en düşük maaşın Temmuz ayında 817 YTL olması gerekiyor.

Click the image to open in full size.

Anlaşmazlık nedeniyle gidilen Uzlaştırma Kurulu da Hükümet gibi yılın 6 aylık dönemlerinde yüzde 2+2 oranında zam önermişti. Ancak Uzlaştırma Kurulu’nun kararında yer alan “yüzde 1’lik refah payı, denge tazminatı ve taban aylık artışları” gibi diğer ödemelerle birlikte en düşük memur maaşının 2008 yılı ikinci yarısında, ana ve çocuk yardımı hariç 120 milyon YTL artması sonucunu veriyor. Bugün yapılacak görüşmenin ana zemini Uzlaştırma Kurulu kararı olacak. Hükümetin, Kurul’un önerisini benimsemesi halinde anlaşma sağlanacak, Bakanlar Kurulu’nun resen karar almasına gerek kalmayacak.

Hükümet renk vermedi
Taraflar bugün Uzlaştırma Kurulu kararlarına uygun bir yeni formül üzerinde görüşecek. Kamu-Sen, Hükümetin bazı şartları kabul etmesi halinde “2+2” lik zamma “evet” diyecek.

Uzlaştırma Kurulu, “yüzde 2+2 zam, yüzde 1 refah payı, 10 YTL taban aylık artışı, 30 YT” denge tazminatında artış önermişti. Hükümet teklifi ise, yüzde 2+2 zam, 10 YTL taban aylıkta artış, 20 YTL denge tazminatında artış önermiş, yüzde 1’lik refah payını kabul etmemişti. Memur sendikaları ise, Hükümet’in denge tazminatında taahhüt ettiği 20 YTL ile taban aylığında yapılacak 10 YTL’lik artışı kabul ediyor. Ancak yüzde 2+2’nin eklenmiş tutarlara uygulanmasını istiyor. Memurun ısrar ettiği bu formülle en düşük memur maaşı 2008 yılı Temmuz ayında 732 YTL’den 852 YTL’ye çıkıyor.

Ancak Hükümet’in bunu kabul edip etmeyeceği henüz belli değil. Hükümet, teklifini Uzlaştırma Kurulu kararları çerçevesinde esnetmezse, en düşük memur maaşına Ocak 2008’te, sadece 45 YTL zam gelecek. Aynı şekilde Temmuz ayında da memurun maaşı toplamda sadece 85 YTL artmış olacak. Buna göre, Ocak 2008’de 732 YTL olan en düşük memur maaşına yüzde 2 zam oranı uygulanarak maaş 747 YTL olacak. Bu tutara 20 YTL denge tazminatı ve 10 YTL taban aylık artışı uygulanarak memura 1 Ocak’ta 777 YTL verilecek. Temmuz’a kadar bu parayla geçinecek olan memurun maaşına, 1 Temmuz’da yüzde 2 zam uygulanacak ve 20 YTL denge tazminatı eklenecek. Bu dönem 10 YTL taban aylık artışı ise olmayacak. Böylece 1 Temmuz’da en düşük memur maaşı 817 YTL’ye çıkacak. Bugünkü görüşmede yetkili konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen’in geliştirdiği yeni maaş hesabını masaya koyacak. Buna göre, maaşlara önce taban aylık ve denge tazminatı gibi diğer tutarların eklenmesi, yüzde 2+2 oranındaki zammın ise ortaya çıkacak bu tutara uygulanmasını isteyecek.

Bu kabul görürse, en düşük memur maaşı önümüzdeki yıl Ocak ayında 800 YTL’ye, Temmuz ayında da 852 YTL’ye çıkıyor. Böylece, en azından önümüzdeki yıl ortasında açlık sınırının altında hiçbir memur kalmamış olacak.

Bakan Başesgioğlu dün nabız yokladı
Hükümette toplu görüşmelerden sorumlu olan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun ekibinden önemli bir isim, bugün masaya oturacak Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız’ın makamına giderek, zemin yokladı. Bakan Başesgioğlu’nun ekibinden Kamu İşveren Kurulu Genel Sekreteri Adnan Çiçek, dün sessiz sedasız Akyıldız’la görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Çiçek, kurulacak görüşme masasında “memurun tutumunun ne olacağını ve olmazsa olmazının ne olduğunu” sordu. Konuşmaların, uzlaştırma kurulu kararları üzerinden yapıldığı öğrenildi.
__________________
TÜRKİYE KUPASI SADECE TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE
YAŞAYANLARINDIR.
cent Ofline   Alıntı ile Cevapla