Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-09-2007, 16:06   #1
Solitary_Eagle
Banned
 
Solitary_Eagle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
kanser tedavisi gören Yıldırım Aktuna vefat etti

Eski Sağlık Bakanı Dr. Yıldırım Aktuna, İstanbul'da 77 yaşında vefat etti. Yakalandığı kanser hastalığı sebebiyle bir süredir tedavi gören ve geçen hafta Bodrum'dan İstanbul'a getirilen Aktuna, dün akşam Alman Hastanesi'nde hayatını kaybetti.


Eski Sağlık Bakanı psikiyatrist Yıldırım Aktuna, pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Bu amaçla Çin'in başkenti Pekin'de gen tedavisi de gören Aktuna'nın tümörünün küçüldüğü belirtilmişti. Geçen yıl kanser teşhisi kesinleşen ve karaciğerine yayılan eski sağlık bakanı, Çin'de 12 haftalık kanser tedavi programına katılmıştı.
1930 yılında İstanbul'da doğan Yıldırım Aktuna, 1948 yılında İzmir Karşıyaka Lisesi'ni bitirdikten sonra, aynı yıl girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki öğrenimini askeri öğrenci olarak tamamladı. Bir general çocuğu olan Aktuna, tıp fakültesini Silahlı Kuvvetler adına okumuş ve 1954 yılında doktor olduğu gün teğmen rütbesi takmıştı. İlk kıta hizmetini 66. Tümen 26. Piyade Alayı baştabibi ve sıhhiye bölük komutanı olarak yaptıktan sonra, Ankara Ordu Dil Okulu'nda bir yıl İngilizce öğrenimi gördü. 1958-1959 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek San Antonio kentindeki 'Brook Army Hastanesi'nde' genel sağlık konularında eğitim gördü. 1959 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde nöropsikiyatri ihtisasına başlayan Aktuna, bundan sonra Silahlı Kuvvetler'in çeşitli kademelerinde ve yurdun çeşitli yörelerinde hekimlik görevini sürdürdü.
1967-1969 yıllarında Afganistan'da Kabil Askeri Hastanesi'nde iki yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1970 yılında kendi isteğiyle yarbay rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekliye ayrılan Aktuna, Sağlık Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak Şişli Etfal Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne önce Şef Muavini, bilahare de klinik şefi oldu. Uzun yıllar İstanbul'da Şişli Etfal Hastanesi'nde doktorluk yapan Aktuna, 1979'da başına geçtiği Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeki 10 yıllık görevi ile Türkiye çapında ün kazandı.
Siyasete Bakırköy'den başladı
Siyaset hayatına, 26 Mart 1989'da SHP'nin Bakırköy belediye başkanı olarak başlayan Aktuna, bu görevi 2,5 yıl yaptıktan sonra hem başkanlıktan hem de SHP'den istifa etti. 20 Ekim 1991 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilen Aktuna'yı Başbakan Süleyman Demirel sağlık bakanı olarak atadı. Aktuna, bakanlığı döneminde sağlık reformu çerçevesinde 1. ve 2. Ulusal Sağlık kurultaylarını topladı. Demirel 1993'te Köşk'e çıkınca Aktuna, Tansu Çiller hükümetinde devlet bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. Aktuna, 7 Mart 1996'da yeniden Sağlık Bakanlığı'na getirildi.
54. Hükümet'te de aynı göreve devam eden Aktuna, 26 Nisan 1997'de bakanlık görevinden, 30 Mayıs 1997 tarihinde de mensubu bulunduğu DYP'den Yalım Erez ile birlikte istifa etti. Yasama görevine kısa bir süre İstanbul bağımsız milletvekili olarak devam etti. Aktuna'nın Sanayi Bakanı Yalım Erez'le birlikte istifa etmesi, Doğru Yol Partisi'ndeki çözülmeyi başlattı. DYP'de ardı ardına yaşanan istifalar, Refah-Yol sonrasında Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan Anasol-D hükümetine de zemin hazırladı. DYP'den ayrılanlar, Hüsamettin Cindoruk başkanlığında, 'Demokrat Türkiye Partisi'ni kurarak hükümetin üçüncü ortağı oldu.
Aktuna, 1 Temmuz 1997'de Demokrat Türkiye Partisi'ne katılarak Demokrat Türkiye Partisi genel başkan yardımcılığına getirildi. 19 Kasım 1997 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu başkanlığı yaptı. 5 Ekim 1998'de 55. Hükümet'te devlet bakanı olarak görev almış olan Aktuna, 24 Kasım 2001'de yeniden DYP'ye döndü. Liberal Demokrat Parti'ye 2003 yılında katılan Aktuna, bu partide de genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Bir erkek çocuk sahibi olan Aktuna, İngilizce, Fransızca ve Farsça biliyordu. Yıldırım Aktuna, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi başhekimliği sürecinde Türkiye'de ilk olan 'Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi'ni kurması ile tanınıyordu.
__________________
Armamızdaki Ay-yıldız bütün yıldızlara bedel...
Solitary_Eagle Ofline   Alıntı ile Cevapla