Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-10-2007, 00:16   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'Derbi gibi değildi'

Rıza Çalımbay, derbinin ardından ilginç açıklamalar yaptı.
30 Eylül 2007 12:30
Cüneyt Tanman karşılaşmanın antrenman havasında geçtiğini belirtirken, Kalli’nin şanslı olduğunu vurguladı. Rıza Çalımbay ise, Beşiktaş’ın büyük bir avantaj kaçırdığını ifade etti.

1-Kalli böylesine önemli bir maç öncesi Hakan Şükür ile Lincoln’ü disiplinsiz davranışları nedeniyle kadro dışı bıraktı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Hakan ve Lincoln’ün kadro dışı kaldığını söylediklerinde şaka olduğunu düşündüm. Birilerinin internetten böyle bir uydurma haber yaptığını zannettim. Böyle bir şey olmamalıydı.


İlk önce oyuncular açısından bakalım... Bu profesyonellikte ve tecrübedeki iki oyuncunun sorumsuzluğu, anlaşılır gibi değil. Böylesine hayati bir maç öncesinde kuralları delmeye çalışmak, teknik direktörün sabrını sınamak ve güç gösterisi yapmak neden?
Kalli cephesinden baktığımızda ise...
Bu olay disiplin ve belli bir birikimin sonucu oluşmuştur. Kalli’nin disiplinsizliklere bir nokta koyma ihtiyacı duyduğunu düşünüyorum. Sion maçı öncesinde, bu işi çözmek istediğinden kaynaklanıyor olmalı. Lucescu ve Mustafa Denizli gibi teknik direktörler, bu durumu böyle çözmezdi. Ama ben, oyuncuların kendilerini vazgeçilmez görmelerine mutlaka bir ceza verilmesi gerektiği kanısındayım.
Yine de böylesine önemli bir maçta, üstelik sakat oyuncular varken, para cezası daha uygun olabilirdi.


2- Lincoln’ün yerinde Arda, Hakan’ın yerinde Nonda oynadı. İki oyuncunun performansı nasıldı?
- Aslında Lincoln’ün yerine oynayan sakatlıktan çıkmış Arda bundan iyi oynayamazdı. Galibiyette, penaltının yaptırılmasında önemli bir katkısı var. Ama, Lincoln ile farklı özellikle olan iki oyuncu. Arda daha çok asist yapan, Lincoln ise hem asist, hem de direkt gol yollarında etkili bir isim. İkisi beraber oynasalardı, Galatasaray için çok daha iyi olabilirdi. Hakan ve Nonda’ya gelince... Nonda penaltı golünü attı, ama onun dışında hiçbir şey yapmadı.


Aslında Ayhan ile Hakan Balta karşılaştırma yapılması gereken iki oyuncu. Hakan gol attı ama, Ayhan’ın aktivitesine ulaşması mümkün değil. Sol tarafta Ayhan’lı bir Galatasaray, Beşiktaş’ı çok daha fazla zorlayabilirdi.


3- Türk Futbol Tarihi’nin ilk seyircisiz derbisinde Galatasaray adına maçın skoruna etki eden isimler kimlerdi?

Seyircisiz dünkü maça derbi demek, hatta maç demek mümkün değil. Sanki antrenman maçı seyrettik. Goller dışında pozisyon yoktu. Galatasaray’da ‘galibiyetin mimarı’ denilebilecek oyuncu yok. Ama dünkü derbide Kalli’nin çok şanslı olduğunu, Beşiktaş’ın da bu Galatasaray’ı zorlayamayacak kadar kötü olduğunu söyleyebiliriz. Galatasaray’ın attığı ilk golde Beşiktaş kalecisi Hakan’ın hatası, penaltı pozisyonunda da hakemin tartışılabilecek bir karar vermesi Alman hocanın şansıydı...


4- Bu derbinin sonucu Süper Lig’in zirvesini ne derece etkiler?
Galatasaray bu galibiyetle zirvede önemli bir fark yakaladı. Ama ligin daha 7. haftasında Beşiktaş’tan 5, Fenerbahçe’den 7 puan önde olması sadece bir avantaj. Lig çok uzun bir maraton ve bu köprünün altından çok sular akacak.


CÜNEYT TANMAN

1- Ertuğrul Sağlam, Ricardinho’nun yokluğunda Delgado’yu da onbirde oynatmadı, göbeği yine Serdar Özkan’a emanet etti. Sizce bir Galatasaray derbisinde bu tercih doğru muydu?

Ertuğrul Hoca bu kadroyu düşünürken, kimsenin inanmadığı hatta bence kendisinin de inanamadığı bir olay gelişti. Çünkü, Lincoln’e göre kadro yaptı. O yüzden orta sahayı savaşan oyunculardan kurmuş. Nobre’yi de Galatasaray’a karşı şanslı olduğu için oynattı. Ama bu sorunlar Beşiktaş’da her zaman olacak. Çünkü kadrosu çok geniş ve çok kaliteli oyunculardan kurulu. Galatasaray’ın kulübesiyle Siyah-Beyazlılar’ın kulübesi çok farklı. Kartal’ın kadrosu her zaman 11’de oynayacak futbolculardan oluşuyor. Eldeki malzeme böyle olunca, bu gibi sorunlar ve eleştiriler her zaman olacak. Bu zenginlik, bana göre Ertuğrul Sağlam’ın en büyük problemi.

2- Hakan Arıkan, Marsilya maçından sonra Galatasaray derbisinde de büyük bir yan top hatası yaptı. Sizce tecrübe isteyen bu tip maçlarda kale Rüştü’ye teslim edilmeli mi?

Hakan’ın, Marsilya’dan yediği ilk golde ben pek hata görmedim. Beşiktaş, Türkiye’deki en iyi kalecilere sahip. Rüştü, Hakan ve Murat... Takım açısından bu durum çok büyük avantaj. Kimin oynayıp oynayamayacağı önemli değil. Ertuğrul Sağlam, Hakan’ı hazır gördü ve onunla başladı. Bana göre de Türkiye’nin en iyi kalecilerinden biridir. Ama çok genç... Tecrübe kazandıkça çok daha iyi olacak.


3- Türk Futbol Tarihi’nin ilk seyircisiz derbisinde Beşiktaş adına maçın skoruna etki eden isimler kimlerdi?

Maçın seyircisiz olması tempoyu ve futbolu olumsuz yönde etkiliyor. Ama dün Beşiktaş için çok büyük bir avantajdı bu maç. Galatasaray’ı bir daha böyle eksik yakalayamazlar. Siyah-Beyazlılar’ın bunu olumlu kullanması gerekirdi. Hakan ve Lincoln’ün kadro dışı bırakılması ve Hasan Şaş ile Sabri’nin olmaması Beşiktaş için çok büyük bir avantajdı. Ama maalesef Beşiktaş bunu kullanamadı. Çünkü futbolcular kapasitelerinin altında oynadılar. Özellikle forvette oynayan Bobo ve Nobre çok etkisizdi. Pozisyonları bile yoktu. Tabii, Galatasaray savunmasında Song ve Servet de mükemmel oynadı. Ama Beşiktaş eksik rakibi karşısında baskı kuramadı. Oyunun kaderini değiştirecek oyuncu Beşiktaş’da daha çoktu. Kara Kartal, büyük bir avantaj kaybetti.


4- Bu derbinin sonucu Süper Lig’in zirvesini ne derece etkiler?

Bu maçın sonucu kesinlikle ligin kaderini etkilemez. Henüz ligin başı sayılır. Ama Beşiktaş’ın bundan sonra çok iyi tempo yakalaması lazım. Bu tempo, lig ve Avrupa için çok önemli. Böyle olursa Beşiktaş iki kulvarda da çok zorlanır ve sıkıntı yaşar.


RIZA ÇALIMBAY
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla