Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-10-2007, 09:54   #1
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon16 İrlanda'daki ay-yıldızlı ekibin öyküsü

İrlanda'nın ay-yıldızlı ekibi Drogheda United, şampiyonluğa doğru adım adım ilerliyor..
Click the image to open in full size.


'İçimizdeki İrlandalılar' sözü artık sadece futbol değil, hemen her alanda kullanılırken İrlanda'nın ay-yıldızlı ekibi Drogheda United, şampiyonluğa doğru adım adım ilerliyor.

İrlanda Premier Ligi'nde şampiyonluğa giden Drogheda United logosunda, Osmanlı'ya olan sevgisinden ay-yıldız kullanıyor.

Mustafa Denizli'nin meşhur göndermesi "içimizdeki İrlandalılar" artık sadece futbol değil, hemen her konuda kullanıla dursun, İrlanda'nın özellikle logosuyla "içimizdeki" spor kulübü Drogheda United, şampiyonluğa doğru adım adım ilerliyor.

Başkent Dublin'in kuzeyindeki 32.000 nüfuslu Drogheda kentinin 1919'da kurulan takımı Drogheda United, liglerin bitmesine 5 hafta kala en yakın takipçisinin 8 puan önünde, tarihindeki ilk İrlanda Premier Lig şampiyonluğuna çok yaklaştı. Kentin ve kulübün sembolünün ay-yıldız olması sadece bir rastlantıdan ibaret değil. 1845 yılında özellikle yaygın olarak yetiştirilen patates tarlalarında baş gösteren bir virüs kısa zamanda bölgeyi kıtlığa sürükler. "Patates kıtlığı" olarak bilinen bu olay 1847 yılına dek sürer ve İrlanda halkının yaşadığı trajik olaylardan biri olarak tarihteki yerini alır. Açlık ve beraberindeki salgın hastalıklar sebebiyle 1 milyona yakın İrlandalı ölür. Bir o kadarı da çaresizlikten ülkeyi terk eder. Bugün Amerika ve Avustralya'daki İrlandalıların önemli bir kısmını o dönemde göç edenler oluşturur.

Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, İrlanda'ya 10.000 sterlin yardım taahhüdünde bulunur. Ancak İngiltere kraliçesi Victoria, bizzat kendi topraklarındaki bu felakete sadece 2.000 sterlin yardımda bulunduğu için İstanbul'daki İngiliz elçisi aracılığı ile rakamın düşürülmesi talebinde bulunur. Bunun üzerine padişahın yardımı 1.000 sterline düşürülmekle birlikte 3 gemi, tahıl yüklü halde yola çıkarılır. Ne gariptir ki gemilerin boşaltılmasına İngiliz yetkililer izin vermez. Yani İngiliz hükümeti kendi hükümranlıkları altındaki topraklarda yaşayan halkın kırılmasına göz yumar. Yardım ekibi yılmamıştır, çareyi gemileri gizlice kuzeydeki Drogheda limanına boşaltmakta bulurlar. İşte o günden beri kent halkının gönlünde Osmanlı ve Türkler ayrıcalıklı yere sahiptir. 2006 Mayıs'ında şimdilerde otel olarak kullanılan eski belediye binasına törenle bir şükran plaketi asılır. Bölgedeki yaygın kanaat; ay ve yıldızın hem kentin hem de kulübün logosu olarak kullanılmasına, bu olayın kaynaklık ettiği şeklindedir. Ecdadımızın iç çalkantılarla boğuştuğu o günlerde bile yardımına koştuğu kentin, Drogheda'nın futbol takımının şimdilerde tatlı bir rüyası var; şampiyonluk!

12 takımın mücadele ettiği İrlanda Eircom Premier liginde bitime 5 hafta kala 59 puanla lider "Drogs"lar. En yakın rakipleri Cork City'nin puanı 51. Geçmişte inişili çıkışlı bir grafik sergileyen Drogheda United, son 4 yıldır yakaladığı istikrarlı çıkışını bu yıl tarihinde ilk kez şampiyon olarak sürdürme çabasında. 2006 ve 2007'de Setanta kupasını alan (Kuzey İrlanda ve İrlanda'nın diğer liginden ilk 4 sırayı paylaşan takımların katıldığı para ödüllü turnuva) Drogsların Premier Lig geçmişlerindeki en iyi dereceleri 82'deki lig ikinciliği.

Click the image to open in full size.

İrlanda'nın Trabzonspor'u!

Maçlarını 5.000 kişilik United Park Stadı'nda oynayan takımın menajerliğini Doolin Paul yapıyor. Orta saha oyuncusu Finli Sami Ristila ve forvet Zayed Eamon en önemli oyuncuları. Drogheda United'ın Türk futbolseverlerle olan bir diğer bağı ise bordo mavi renkleri paylaştıkları takım Trazonspor. Her iki kulübün taraftar sitelerinde birbirlerini destekler nitelikteki mesajları görmek mümkün. Özellikle bu günlerde Trabzonsporlu taraftarların kullandığı bordomavi.net adlı sitede Drogheda United'a destek mesajları gönderiliyor. Hatta Teknik Direktör Ziya Doğan ve kulüp yönetimi ile ilgili sıkıntılarını İrlandalı bordo-mavililerle paylaşanlar bile var. Hemen her maçtan sonra maçın nasıl geçtiği iletiliyor diğer tarafa. Elbette ki diğer taraftan da buraya. Her iki tarafın en büyük hayali bir arada takımlarının maçlarını seyretmek. Geçen sene gerçekleşemeyen bu hayalin bu yıl "seyircili" oynanabilecek bir Trabzonspor derbisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Türk halkı cumartesi günü ay-yıldızlı millilerimizin oynayacağı maçı merakla beklerken 1847'den beri dostumuz olan İrlanda'daki ay-yıldızlılarda cuma akşamı lig üçüncüsüyle oynayacakları maça hazırlanıyorlar sabırsızlıkla.

Click the image to open in full size.


12 kulüp Ay-Yıldız kullanıyor

İrlandalılar Osmanlı Devleti'ne olan şükran borcunu bayrağımızdaki Ay-Yıldız'ı kullanarak ödeye dursunlar; Türkiye liglerinde ter döken 12 takımımız logolarında bayrağımızı kullanmaya devam ediyor. Logosunda Türk bayrağını en belirgin şekilde kullanan Beşiktaş, bunu bir gurur vesilesi olarak her ortamda dile getiriyor. Siyah-Beyazlı kulüp resmî olarak Türk bayrağını kullanma iznini, 16 Mayıs 1952 yılında Türk Milli Takımı'nı temsilen Yunanistan'a karşı mücadele etmesinden sonra alıyor. Karşıyaka Kulübü de Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği yararlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1926 yılında ödüllendiriliyor. Savaş sonrası İzmirli gençler futbol takımını yeniden kurarken Atatürk Kırmızı-Yeşil amblemin yanına Ay-Yıldız'ın eklenmesini istiyor.

Beşiktaş ve Karşıyaka gibi resmî makamlarca Ay Yıldız'a layık görülen bir diğer kulübümüz de Kasımpaşa'dır. Kasımpaşa futbol dışında boks ve güreş dallarında faaliyet gösteriyordu. Özellikle güreş alanında büyük başarılar elde ederken ülkemizin ismini de dünyaya duyuruyordu. Gazanfer Bilge, Mehmet Oktav ve Ahmet Kireççi (Mersinli Ahmet) gibi büyük güreşçiler uluslararası turnuvalarda şampiyonluklar kazandırarak Kasımpaşa'yı büyütüyorlardı. Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunduğu gerekçesiyle armasında Ay-Yıldız kullanmasına izin verildi.

Bu üç takımız dışında Beylerbeyi, Burdurspor, Bursaspor, Çankırı Belediyespor, Ceyhanspor, Cizrespor, Elazığspor ve Eyüpspor da amblemlerinde Türk bayrağını kullanıyor. Türk Bayrağını Koruma Yasası amblemin her yerde kullanılmasına izin vermiyor. Yasaya göre manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamayacağı gibi elbise veya üniforma şeklinde giyilemiyor. Ayrıca hiçbir siyasî parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde yer alamıyor.

Kaynak: Spor3
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla