Operasyon kararı dünyada yankı buldu
17 Ekim, 2007 22:36:00 (TSİ)

Operasyona olanak veren tezkerenin TBMM'deki kabulü yankı uyandırdı
Sınır ötesi operasyon tezkeresinin Meclis'te kabul edilmesinin hemen ardından dünya başkentlerinden, birbiri ardına açıklamalar geldi. ABD ve Avrupa Birliği, sınır ötesi operasyona karşı olduklarını yineledi.
Meclis'teki oylamadan sonra ilk tepki Amerikan Başkanı George Bush'tan geldi. Bush Irak'a asker göndermenin Türkiye'nin çıkarlarına uymayacağını
öne sürdü.
Amerikan Başkanı, "Türkiye'nin uzun süredir Irak'ta zaten askeri var. Daha fazla asker göndermek çıkarlarına olmaz" diye konuştu.
AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da oylama sonucunu, "Irak'ta güvenliğin daha da zedelenme olasılığı. Hoş karşılanmaması gereken bir durumdur" sözleriyle yorumladı.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oli Rehn'in Sözcüsü Kristina Nagy de, Türkiye'nin bu sorunu ilgili makamlarla işbirliği yaparak ele almasının önemli olduğunu vurguladı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, sınır ötesi operasyon gibi bir hamle için zamanlamanın doğru olmadığını söyledi.
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin sözcüsü Cemal Abdullah da, sınır ötesi operasyonun, uluslararası yasalara aykırı olduğunu
öne sürdü.
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanvekilleri Jan Marinus Viersma ve
Hanns Svoboda ise dar kapsamlı bir operasyonun AB tarafından hoşgörüyle karşılanacağını belirtti.
OPERASYON KARARI DIŞ BASINDA
New York Times (NYT):
Gazete, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini baş haber olarak
verdi.
NYT, internet sayfasında manşetten verdiği haberde, tezkerenin kabülünü "Türk Parlamentosu hükümete, Kuzey Irak'a asker gönderme konusunda yetki verdi" diye duyurdu.
Haberde, bu kararın NATO üyesi olan Türkiye'yi Kuzey Irak'ta gizlenen PKK teröristleri yüzünden Irak ile karşı karşıya getirebileceği belirtilirken, Türk yetkililerin tezkerenin kabulünün mutlaka uygulanacağı anlamına gelmediğini söylediklerini bildirdi.
Haberde ABD Başkanı George W. Bush'un bugün Washington'daki basın toplantısında, Türkiye'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlememesi gerektiğini söylediği de kaydedildi.
Bu arada ABD'de CNN, CNBC, MSCBS ve Fox News televizyon kanalları da tezkerenin kabülünü ilk haber olarak duyurdular.
Tezkereye Meclis onayı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak ile mücavir alanlara gönderilmesi için hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi 17 Ekim'de 19'a karşı 507 oyla TBMM Genel Kurulu'nda
kabul edildi.
Oylamanın ardından bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz, milletimiz için teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun" dedi.
Tezkerenin 507 oyla kabul edilmesini "büyük bir mutabakat" olarak değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, "Böyle bir karar alıp, onun üzerine yatmak olmaz" diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, "Bu aşamadan sonra bütün sonuçlarıyla sorumluluk siyasi iktidara aittir. İnşallah TBMM'nin verdiği bu yetki çerçevesinde, gereği neyse onu cesaretle yapabilirler" açıklamasında bulundu.