Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-10-2007, 08:37   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Medya yı bırak Bakan a bak

Medyayı bırak bakana bak

24 Ekim 2007Savunma Bakanı Gönül, ABD’li meslektaşından “Elle tutulur bir çözüm” istedi. Gates ise operasyon olacağı izlenimi edinmedim” dedi

PKK’nın 12 askeri şehit etmesinin ardından Ukrayna’da düzenlenen Güney Asya Savunma Bakanları zirvesine katılan Türk Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve ABD’li meslektaşı Robert Gates 30 dakika süren bir görüşme yaptı. Dün yapılan bu görüşmenin detaylarını Gönül ve Gates, Amerikan Associated Press ajansına açıkladı. Buna göre gazetecilere gülerek poz verip içeri girdikten sonra Gönül, ABD Savunma Bakanı’ndan Amerika’nın PKK ile ilgili olarak derhal harekete geçmesini istedi. Türk bakan, “Amerika’nın bir şeyler yapması gerek. Kamuoyu baskısı çok büyük. Elle tutulur bir şey istiyoruz. Ne olursa olsun. Çocuklarımız ölüyor. Ordu sınırötesi operasyon planlıyor. Sınırı geçmeyi düşünüyoruz ama hemen değil. Bu işi Amerikalılarla birlikte yapmak istiyoruz” dedi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre; uluslararası haber ajansları Vecdi Gönül’ün bu açıklamalarını “Türk bakan acil bir sınırötesi operasyon ihtimalini düşürdü” şeklinde yorumladı.
Ermeni yasası tehdidi
Gates gazetecilere bu sözlere verdiği yanıtı anlatırken ders verir gibi bir tutum takındı: Vecdi Gönül ile yaptığım görüşmede tek başlarına harekete geçmekten çekindiklerini gördüm ve rahatladım. Bu iyi bir şey. Acil bir operasyon olacağı izlenimini edinmedim. Türk bakana itidal ile zayıflığın birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledim. Bu işte beraber çalışmamız gerektiğini belirttim. Operasyonun hem Türkiye’ye, hem Irak’a, hem de ABD açısından olumsuz olacağını, sınır ötesi operasyon yapılması durumunda ABD Kongresi’nde bulunan Ermeni soykırımı yasa tasarısının geçmemesine yönelik çabalarımızın da zarar göreceğini anlattım.
“İstihbarat dersi” verdi
ABD’li savunma bakanı açıklamasının devamında ise Türkiye’nin PKK konusunda eksik istihbarat bilgisine sahip olduğunu ima etti: Teröristler konusunda en önemli şey güvenilir istihbarat bilgileridir. Bu bilgileri alırsınız ve buna göre askeri operasyonunuzu yaparsınız. Türk bakana güvenilir istihbarat bilgileri ve belirli nokta hedefler olmadan Kuzey Irak’a büyük bir Türk gücünün gönderilmesi durumunda bunun büyük kayıplara yol açabileceğini söyledim.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla