Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-10-2007, 10:38   #1
dogan_cordoba
Moderator
 
dogan_cordoba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Dunya Sanılandan Hızlı Isınıyor...

DÜNYA SANILANDAN HIZLI ISINIYOR Yeni bir araştırmaya göre, atmosferdeki karbon dioksit oranı beklenenden daha hızlı artıyor; bu da iklim değişikliğinin hızlandığı yönündeki endişeleri artırıyor.
Ormanlar artık karbon dioksiti oksijene çevirmekte zorlanıyor.
Küresel Karbon Projesi adlı kuruluşun uzmanları 2000 yılından itibaren sera gazlarının öngörülenden yüzde 35 daha hızlı arttığını belirtiyorlar.
Bu duruma kömür petrol gibi fosil yakıtların verimsiz kullanımı ile okyanus ve ormanların zehirli gazları soğurma imkanının azalması gerekçe gösteriliyor.
Küresel Karbon Projesi'nin uzmanlarından bazıları aynı zamanda iki hafta önce Nobel ödülüne layık bulunan Hükümetlerarası İklim Değişimi Kurulu'nun üyeleri.
Ancak yaptıkları çalışma Hükümetlerarası İklim Değişimi Kurulu'nun verilerinden de kötümser bir tablo çiziyor.
Karbon dioksit oranının beklenenden daha hızlı artması, iklime olumsuz etkilerinin de daha çabuk görülmesine yol açabilir. Çünkü sıcaklıklardaki artış, zehirli gazları çekerek etkisizleştiren orman ve okyanusların da işlevlerini yapamamasına yol açıyor yani etki ikiye katlanıyor.
Raporun yazarlarından Corrinne la Quere iklim değiştikçe, okyanuslarda sıcaklığın arttığını, Güney Yarımküre'de okyanuslarda esen rüzgarların şiddetinde de artış gözlendiğini söylüyor. La Quere'e göre bu nedenlerle, karbon dioksitin soğurulma hızı da azalıyor. Bu sonuçta, kuraklıkların da etkili olduğunu vurguluyor İngiliz uzman...
Denizlerin karbon dioksiti soğurma hızının azalması ise sadece Güney Yarımküre'ye özgü bir olgu değil. 10 yıl süren ve sonuçları yeni yayınlanan bir diğer bilimsel araştırmaya göre, Kuzey Atlantik bölgesinde de benzer bir eğilim gözlemleniyor.

Kaynak/bbc
__________________
'' BİR DERDİM VAR. BİN DERMANA DEĞİŞMEM ASLA !!! ''
dogan_cordoba Ofline   Alıntı ile Cevapla