Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-10-2007, 16:33   #1
SahEmre
zɐʎaq ɥɐʎis
 
SahEmre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Köşelerde kalem dalaşı

Gazeteci yazar Sinan Sayrugaç’ın kaleme aldığı “Köşelerde Kalem Dalaşı” kitabı, gazetelerin köşe yazarları arasında geçen kalem kavgalarını okuyucuya meze tadında sunuyor.

Türk basınında kalem kavgaları geçmişten günümüze devam etmektedir. Geçmişte yaşanan kalem kavgaları birçok defa kitaplaştırıldı. Araştırma niteliği taşıyan bu çalışmada Sayrugaç, 1997-2006 yılları arasında yaşanan kalem kavgalarını aktarıyor.

Medyanın yakın tarihine ışık tutmaya çalışan “Köşelerde Kalem Dalaşı” adlı kitapta, köşe yazarları arasındaki fikir tartışmalarından çok, kişisel kavgalara yer veriliyor. Yaşanan kalem tartışmaları sırasında, zaman zaman seviyesizliğin ve argonun ne kadar ön plana çıktığı gözler önüne seriliyor.

Gazeteci yazar Sayrugaç, bu seviyesizliğin nedenlerini kitabın “Giriş” bölümünde şöyle açıklıyor:
“En çok okunan gazetelerde yer alan haber ve köşe yazılarının bazılarında, hatta çoğunda sansasyonel öğeler var; seks, sapkınlık, kin ve şiddet gibi. Magazin, heyecan, şiddet içeren haberler olabildiğince çok üretilmeye bakılıyor. Habercilikte nitelikten çok nicelik önem kazanıyor.

Medyanın kendini çıkar çekişmelerine kaptırması, giderek halktan uzaklaşmasına yol açıyor. Türkiye’de halkın gündemi ile medyanın gündemi örtüşmüyor. Giderek halktan uzaklaşan, halka yabancılaşan, hatta halkın antipatisine hedef olan medya, ilgi çekebilmek, izlenebilir olmak için halkın duygularını ve zaaflarını sömürme yolunu seçiyor.

Çıkar çekişmeleri içinde asıl işlevini büyük ölçüde yitiren medyanın belirgin özelliklerinden birini de ‘saldırganlık’ oluşturuyor. Hedef seçtiği siyasetçilere, yöneticilere, kamuoyu önündeki bir takım insanlara, hatta sade vatandaşların bile kişilik haklarına ve özel yaşamına pervasızca saldıran gazete ve gazeteciler, kalemlerini birbirlerine doğrultmaktan da çekinmiyorlar.

Bunun yanı sıra medya, gerçekleri aktarmak ve mesleğin en önemli unsurlarından biri olan araştırmacı gazetecilik yapmak yerine, her şeyi ben bilirim tutumuna, fazlasıyla tavır ve edaya açık. Bu eğilim ‘şöhret gazeteciliği’ ile ivme kazanıyor. Ki, bu gazetecilik türü, kışkırtıcı ve fazla düşünmeden hızlı konuşma temeline dayanan televizyon programlarına çıkma biçiminde ya da yüksek ücret karşılığı verilen konferanslarla ödüllendiriliyor.

Bu yeni medya kültürü, ciddiye alınacak haber ölçüleriyle değil, rating ve tirajlarla belirleniyor. ‘İyi satan skandal ve sansasyondur’ deniliyor. Oysa bunların hiçbirinin halkın eğitimine ya da demokratik söyleme bir katkısı yoktur. Demokratik toplumlarda düzenin işlerliği, bilgili yetkin ve sorumlulukları konusunda bilinçli gazetecilerin varlığına bağlıdır.

Şu olgunun da altını çizmek gerekiyor. Patronun ya da sermayenin iradesine ve tecimsel ilişkilere teslim edilmiş medyada meslek ilkelerinin gözetilmesinden ve editoryal bağımsızlıktan söz edilemez.

Okur da, benimsenen bu yayıncılık anlayışı karşısında ürpermek yerine alkış tutuyorsa medyada kaliteden söz etmek de güçtür. Unutulmaması gereken nokta şudur: Ancak izleyen, dinleyen ve okuyan daha iyi hizmet talep ettiğinde ve sorumlu yayıncılık anlayışı ile birleştiğinde sunulan hizmet daha kaliteli bir duruma gelebilir.”

“Köşelerde Kalem Dalaşı”, 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında yaşanan kalem kavgalarını not düşerek tarihselliğin yanı sıra, okuyucuya yaşadığı topluma sosyal ve kültürel bir yaklaşımla bakmasını da sağlıyor.

Yazara dair…
1969 yılında Adana’da doğan Sinan Sayrugaç, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yaptı. Yüksek lisansını ise aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 1989 yılında, Bugün gazetesi spor servisinde gazeteciliğe başlayan Sayrugaç, Flaş TV, Kanal E televizyonu, Barometre gazetesi ve NTVMSNBC internet haber sitesinde muhabirlik ve editörlük görevlerinde bulundu. 2000 yılının Nisan ayında jurnal.net isimli medya haber sitesini kuran gazeteci yazar Sayrugaç, halen bu sitenin genel yayın yönetmenliği görevini sürdürüyor.

Köşelerde Kalem Dalaşı,
Sinan Sayrugaç,
Truva Yayınları,
192 sayfa,
Fiyatı: 10 YTL
ISBN: 9789944212281
__________________
Emre - 1981 - Yeşilköy - Arh +
SahEmre Ofline   Alıntı ile Cevapla