Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-11-2007, 22:29   #1
dogan_cordoba
Moderator
 
dogan_cordoba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İsmet Arzuman:Gerekirse Ulkeyi Terk Ederim

"Gerekirse ülkeyi terk ederim"

Fenerbahçe-Beşiktaş karşılaşmasının olay hakemi İsmet Arzuman Lig TV'de yayınlanan Maraton programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Canlı yayında Şansal Büyüka'nın sorularını yanıtlayan Arzuman, 1,5 - 2 aydır maç yönetmeyen bir hakem neden bu maça verildi şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Ben 1,5 aylık süreç içinde Fransa-Bosna Ümit Milli Takım'ın maçını yönettim, ondan sonra Güneydoğu Avrupa Gençler Şampiyonası'nda iki haftalık sürem geçti. Daha sonra da Galatasaray - Beşiktaş maçında 4. hakemdim. Ondan önce Antalyaspor -Eskişehir maçında görevliydim. Görev almadığım denilen süreç bu. Derbinin hakemi olduğumu perşembe sabahı, bana yönelik tepkileri ise cuma günü öğrendim. Türkiye liglerinin en kıdemli hakemiyim. Görev almama nedenlerim bunlar.
FIFA Kokartı alınmış bir hakeme böyle bir derbi maçı nasıl verilir polemiği ile ilgili bir soruya ise Arzuman şu yanıtı verdi: "Beni bu yöneticilerimiz FIFA Kokartına layık görmüştü. Ben 42 yaşındayım. FIFA'dan 40 yaş üstündeki hakemlere yılda 1-2 maç ancak veriliyor. Yöneticilerime bu yüzden bu kontenjanı doldurmak istemediğimi söyledim. Bunda da herhangibir sıkıntı görmüyorum. Beni sonuçta bu yöneticilerim FIFA Kokartına layık görmüştü. Şimdi genç bir arkadaşlarımı şans tanınıyor bundan da gurur duyuyorum. Beni bu maça yöneticilerim adadı, bununla ilgili bir şey söyleyemem."
İki kulüp tarafından yapılan bildirilerin üzerinizde ne gibi etkisi oldu sorusunu Arzuman şöyle yanıtladı: "Bu bir önyargıdır ve insanların kafasını karıştırmıştır. Hangi derbiye hangi hakem verilirse üzerine tartışmalar oluyor. 10 yıldır hakemim ve tartışmalı pozisyonlarımız mutlaka olmuştur. Hakemlik yapan her insanın hayali kupa finali ve derbi maçları yönetmektir. Beşiktaş-Erciyes maçında Erciyesspor lehine penaltı pozisyonunu vermediğimi mücadelede bittikten sonra ben de gördüm ama o an bu pozisyonu daha farklı yorumlamıştım. İlk defa bir Fenerbahçe-Beşiktaş maçı yönettim ve bu maçın güzel anıları olmasını istiyordum. Ancak maç öncesi yaratılan gergin ortam ve sonrasında bu olayların neden buralara geldiğini anlıyamıyorum. Biz bu güven mevzusunu nasıl çözeceğiz. Ailemizle röportaj yapıldı, bizden mal varlığımız istendi, kredi kartı ekstrelerimiz istedi. Kim ne biliyorsa söylesin, bizim yöneticilerimize söylesinler. Bir şey bilen varsa söylesin, ben gerekirse ülkeyi terk ederim. Hata mutlaka olmuştur ancak art niyet kesinlikle yoktur."

"BOBO FAUL YAPTI"
Maçın son dakikasında Bobo ile Gökhan arasında yaşanan ve ardından topun ağlara gittiği pozisyon için Arzuman şunları söyledi: "Bu pozisyonda yorumum, Fenerbahçeli oyuncunun arkasındaki oyuncunun eliyle, hatta dirseğiyle faul yaptığıdır. Ben bu pozisyon 94. dakikanın 32. saniyesinde oldu, ben bunları düşünerek müsabaka yönetemeyiz. Ben hala bunun faul olduğunu düşünüyorum. Havaya çıkan topçuyu elinizle kolunuzla bozarsanız bu fauldur. Beşiktaşlı oyuncu, Fenerbahçeli oyuncudan daha uzun ama arkasında kaldığı için ve zamanlama hatası yaptığı için kendisine eliyle bir avantaj sağlamak istiyor ve ben bunun faul olduğunu düşünüyorum. Bu pozisyonda böyle büyük bir olay yaratacak birşey olduğunu düşünmüyorum. Ben bu pozisyonda doğru karar verdiğimi düşünüyorum. Yardımcımın koşması heralde orda yoğun gürültüden koşmuştur, en az 7-8 kere düdük çaldım. Burdaki faulü, ben gidip gol olacak diye mi keseceğim yani.
"DEİVİD'E İKİNCİ SARI KARTI GÖSTERMELİYMİŞİM"
Deivid'e ikinci sarı kart göstermem gerekirmiş. Deivid'in, Serdar Özkan'a yaptığı faul sonrasında ayak bileğine müdahalesi var ve ikinci sarı kartı göstermem gerekirmiş.
Semih'in, Ali Tandoğan'ı arkadan çektiği ve ikinci sarı karttan kırmızı kart görmesi gerekli yorumu için ise Arzuman şunları söyledi, bu pozisyonu görmedim ama görsemde sarı kart göstermezdim, çünkü böyle bir çekme bana göre kart gerektirmez, her çekme sarı kart gerektirmez.
Bir Fenerbahçe-Beşiktaş maçı veya başka bir derbi maçı, her maç hakem için çok önemlidir. Kimsenin haddine değil art niyetli olmak, benimde haddime değil. Allah izin verirse daha da derbi maçı yönetmeye devam edeceğiz.
44 yaşındayım ve bir sezon daha hakemlik yapabilirim. Ben bu müsabakayla hakemliği bırakacak birşey görmüyorum. Süper Lig'de 128-129 maç yönettim, bir çok derbi yönettim, şampiyonluğu belirleyecek derbi yönettim onlarda da sıkıntılar yaşandı. Bundan sonra da sıkıntılar yaşanacak. İstanbulspor - Altay maçını yönettim, ben İzmirliyim o maçta İzmir küme düştü. Bunun gibi bir çok örnek anlatabilirim. Türk Futbolu'na katkı sağlayacaksa hakemliği bırakabilirim, neden bu güvensizlik neden? Anlıyamıyorum. Askerlik yaptım tüm mal varlığım ortada. Kim ne biliyorsa söylesin, nerelere gidiyoruz anlıyamıyorum. Bu işin buralara kadar gelmesinin sebebi, art niyetli insanlar bu işlerden nemalanıyor. Kim ne biliyorsa söylesin bu konuda ama kimse ortaya çıkmıyor. Oyuncularımızı, yöneticilerimizi boşuna bozmayalım. Graham Pol, Dünya Kupası'nda 3 sarı kart gösterdi oyuncuyu atmadı ama hem FIFA hem de ülkesi bu hakeme sahip çıktı, bizde böyle birşey yok.
Dün akşama dönüp baktığınızda iyi veya kötü maç yönettim diyor musunuz sorusuna Arzuman şunları söyledi; "Son pozisyonda düdüğümün sesinin duyulması benim kariyerimde bir hakeme yakışmadı. Ben orda düdüğü sert çaldığıma inanıyorum ama duyulmadı, bu benim eksikliğim olabilir. Verdiğim faul kararının arkasındayım, Deivid'e ise ikinci sarı kartı göstermeliymişim ancak bu pozisyonu görmedim. Bu derbi maçını kötü yönettiğime inanmıyorum, tempo ve performans olarak bu maçtan memnunum. Keşke bu maçtan daha sıkıntısız çıksaydım, infial yaratacak bir maç yönettiğime inanmıyorum."
__________________
'' BİR DERDİM VAR. BİN DERMANA DEĞİŞMEM ASLA !!! ''
dogan_cordoba Ofline   Alıntı ile Cevapla