Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-11-2007, 19:12   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Her 3 kadından 1'i fiziksel şiddet görüyor

Türkiye'de her 3 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 89.4'ü 'haklı görülebilecek dayak yoktur' derken, yüzde 10.6'sı 'bazı durumlarda erkeklerin eşlerini dövebileceği'ni söylüyor.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşegül Altınay ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yeşim Arat, "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" konulu araştırmalarını kitaplaştırdı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen araştırma, 56 ilden bin 800 evli kadınla yüzyüze anket çalışması yapılarak oluşturuldu.

Araştırmada Türkiye'deki bölgesel farklılıklar, eğitim ve şiddetle mücadele arasındaki ilişki de gözler önüne serildi.

Araştırma; okuma-yazma bilmeyen kadınların yüzde 43'ünün en az bir kez şiddet gördüğünü, yüksek öğrenim görmüş kadınların ise yüzde 12'sinin şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Doğulu kadın daha çok eziliyor

Ocak 2006'da başlayarak 18 ayda tamamlanan araştırmaya göre, eşinden şiddet gören kadınların yarısı bu durumdan daha önce kimseye bahsetmemiş.

Araştırma sonuçları, fiziksel şiddetin Doğu Anadolu illerinde arttığını gözler önüne seriyor. Doğu illeri ile Orta ve Batı Anadolu illeri arasında da ciddi oranda eğitim ve gelir düzeyi farklılıkları gözlendi.

Ankete katılan kadınların yüzde 92'si eşini döven erkeğe ceza verilmesi gerektiği görüşünde. Bu soru Doğu illerindeki kadınlara yöneltildiğinde ise bu oran yüzde 70'a düşüyor.

Kadının gelirinin artması şiddet nedeni

Araştırma sonuçlarına göre, kadınların gelirlerinin eşlerini geçmesi de şiddet nedenleri arasında bulunuyor.

Bu durumun fiziksel şiddet oranını iki kat artırdığını kaydeden araştırma, eşinden daha fazla geliri olan her 3 kadından 2'sinin şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Kadınların yüzde 24'ü ankette yöneltilen "Eşiniz bugün dayak atacak olsa ne yapardınız?" sorusuna, "Alttan alırım, çocuklarım için katlanırım, susarım otururum" yanıtını verdi. Bu oran Doğu illerinde yüzde 46'ya yükseldi.

Araştırmayı yapan öğretim görevlileri Arat ve Altınay, kadınların çoğunun kanuni ve sosyal haklarından habersiz olduğunu dile getirdi.

Sabancı Üniversitesi Karaköy İletişim Merkezi'nde basın açıklaması yapan akademisyenler, 2006'da yayımlanan 2006/17 sayılı Başbakanlık genelgesinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli bir adım teşkil ettiğini belirterek, bu genelgenin bir an önce uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla