Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-11-2007, 19:47   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Futbolcuların dövmesinde onun imzası var

Roberto Carlos'tan Aurelio'ya, Ahmet Dursun'dan Bobo'ya herkesin bir yerlerinde onun imzası var. Dövmeci Gökdel, futbolcuların dövme tutkusunu ve yaşadıklarını anlattı.


Click the image to open in full size.Futbolcuların başarıları kadar dövmeleri de ilgi çekiyor. Roberto Carlos, Alex, Edu, Bobo, Luciano, Colin Kazım, Ahmet Dursun dövmeli futbolculardan sadece birkaçı.

Onlara dövme yapan ise Sonat Gökdel. ‘Yaptığım desenlere baktıklarında hep beni hatırlayacaklar’ diyen Sonat Gökdel futbolcularla yaşadıklarını anlattı.

Futbolcular arasında dövme yaptırma modası iyice arttı. Hakeme itiraz ederken kollarını açtıklarında, gol sevincinde yumruklarını havaya kaldırdıklarında dövmeler büyük ilgi çekiyor. Roberto Carlos yeni transfer edildiğinde kolunda sadece bir haç dövmesi vardı. Ama sonrasında her iki koluna da dövmeyle birtakım harfler yazdırdığını gördük. Can Arat, Volkan, Colin Kazım ve Bobo da dövmeli futbolcular kervanına katıldı.

Futbolcular özellikle herkes tarafından görülebilecek yerlerine dövme yaptırmayı tercih ediyor. Özellikle de kol ve bacaklar... Genelde ya çocuklarının ya eşlerinin adlarını yazdırıyorlar ama kendi felsefesini yazdıran da yok değil. Dövme sanatçısı deyince futbolcuların dövmelerinde hep aynı imza var: Sonat Gökdel. 27 yaşındaki Gökdel Aurelio’dan Alex’e, Nobre’den Roberto Carlos’a kadar pek çok futbolcunun dövmesini yaptı. Hepsinin birer imzalı formasını aldı!

Sonat Gökdel, Marmara Üniversitesi Resim Bölümü mezunu. Dövme işine babası sayesinde başladığını anlatan Gökdel ‘Aslında amacım ressam olmaktı ama dövme daha çok ilgimi çekti. Ressam olarak bir yerlere gelmek belki daha zor ama dövmeci olarak yaptığınız iyi işler daha çabuk yayılıyor. Yedi yıldır bu işi yapıyorum’ diyor.

JAPONCA YAZDIRAN VAR

Gökdel’in futbolculara dövme yapması bundan beş yıl önce o dönem Beşiktaş’ta oynayan Ahmet Dursun ile başladı. ‘Bir arkadaşımın tavsiyesiyle geldi’ diyen Gökdel Ahmet Dursun’un boynuna desen dövmesi yaptı. Aradan iki yıl geçince Sonat Gökdel’in Fenerbahçeli futbolcularla tanışması bir tesadüf sonucu gerçekleşti: ‘Fenerbahçeli Luciano ve Aurelio Bağdat Caddesi’nde dolaşırken stüdyomu tesadüfen görmüşler ve gelmişler. O gün kapalıymış. Daha sonra yeniden geldiler. İkisine de aynı gün dövme yaptım. Auerilo’nun sırtına büyük bir haç deseni yaptım Luciano’nun beline oğlunun ismini yazdım’

Fenerbahçe’de iki Brezilyalı dövme yaptırınca takımdaki diğer futbolcuların dikkatini çekti ve Gökdel’in kapısını birer birer çalmaya başladılar: ‘Bir hafta sonra kaleci Volkan geldi. Volkan’ın sırtına Japonca bir şey yazdım. Nobre’nin sağ bacağına eşi Priseilla’nın ismini, Alex’in sırtına karısının adı Dai’yi yazdım.’

Dövme çılgınlığı sürdü. Mehmet Aurelio tekrar Gökdel’e geldi ve koluna kızının adını yazdırdı. Pek çok futbolcu ikinci dövmelerini yaptırdılar Gökdel’e. En son dövme yaptıran isimlerden biri ise Fenerbahçeli Can Arat... Gökdel ‘Geçen yaz Can aradı. Koluna Japonca bir yazı yazdırdı. Ardından bacağına güneş gibi bir göz deseni olan dövmeyi yaptım. Kolundaki melek dövmesini de iki hafta önce bitirdim.’ Fenerbahçeli Edu dövme yaptıran bir başka futbolcu. Gökdel ‘Edu sakatlanıp da evde yatarken dövme yaptırdı. Sırtına Portekizce bir şey yazdırdı ama söylememem’ dese de dövmenin sırrını biz açıklayalım: Edu sırtına dövmeyle ‘Tanrı sadıktır’ yazdırdı.

Fenerbahçeli Lugano, Colin Kazım Deivid ve Appiah da dövme için Sonat Gökdel’in kapısını çalanlardan: ‘ Appiah’ın koluna ‘Only god can judge them-Onları ancak tanrı yargılar’ yazdım. ‘Onlar’ kelimesinin altına Appiah’ın çocuklarının isimlerini ekledim.’ Nobre Fenerbahçe’de oynarken Gökdel’e dövme yaptırdı. Beşiktaş’a transfer olunca ise yanında iki takım arkadaşı Bobo ve Kleberson’u da getirdi. Bobo koluna kızı Julia’nın adını yazdırdı.

Dövmesiyle imza atan Gökdel ‘Hangi futbolcu olursa olsun dünyanın herhangi bir yerine gittiğinde kolunda benim dövmemi taşıyor olacak. Onların beni unutma gibi bir ihtimali yok’ diyor.

Carlos’a dövme yaparken arkadaşları kameraya çekti

Sonat Gökdel Fenerbahçe’nin Samandıra Tesisleri’nde de dövme yaptı. Hem de dünyanın en ünlü futbolcularından Roberto Carlos’a... Gökdel dövme yaparken yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ‘Roberto Carlos Can Arat’ın dövmelerini görünce kimin yaptığını sormuş. Carlos yeni geldiği için Fenerbahçe’nin Samandıra tesislerinde yapıp yapamayacağımı sordular. Samandra’da bir akşam antrenmanından sonra bir koluna, ertesi gün sabah antrenmanından sonra diğer koluna yaptım. Carlos kollarına yedi çocuğunun isimlerinin baş harflerini yazdırdı. Roberto Carlos’a dövme yaparken diğer futbolcular ellerinde kameralar, görüntü alıyorlardı. Sonra konsantrasyon için odayı boşalttık. Normalde televizyonda gördüğünüz insanlar bir odada ama orada sizin işiniz önemli. Çünkü hepsi futbolcu ve dövme yapan benim. Carlos’a dövme yaparken ‘Aaa Roberto Carlos’a dövme yapıyorum’ diye bir şey hissetmedim. Çünkü o hisse kapılırsam işime konsantre olamam. Kime ve neresine dövme yaptığınız önemli değil. Önemli olan işiniz.’

Click the image to open in full size.En pahalısı Aurelio’nun sırtında

Dövme yaptığım futbolcuların eşlerine de yaptım. Kiminin evine gittim, kimi stüdyoma geldi. Genelde isim yazdırıyorlar, gül veya melek deseni yaptırıyorlar. Mesela Luciano’nun karısına peri dövmesi yapmıştım.

Kezman’ın dövmelerini ben yapmadım Sırbistan’da yaptırmış. Çok beğendim. İşçilik çok kaliteli, göze hitap ediyor.

İnsanlar dövmeyi kendileri için yaptırıyor ama dışarıdan bakıldığında göze hitap eden bir şey. Kimse sadece kendisi için dövme yaptırmaz. Sonuçta dövme yaptırmanın alt yapısında ilgi çekmek var. Göründüğü için kolları tercih ediyorlar.

Japon yazısı çok estetik. İnsanlar o nedenle tercih ediyorlar. Bir de ne yazdığını kimse anlamıyor. Kişiye özel kalabiliyor.

Dövme sanatçıları 80 YTL açılış limiti koydu. Dövmenin işçiliği ve büyüklüğüne göre fiyat değişiyor. Şu ana kadar futbolcular arasında en pahalı dövmeyi Aurelio’ya yaptım.
İNCİ DÖNDAŞ/STAR
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla