Roberto Carlos'tan Aurelio'ya, Ahmet Dursun'dan  Bobo'ya herkesin bir yerlerinde onun imzası var. Dövmeci Gökdel, futbolcuların  dövme tutkusunu ve yaşadıklarını anlattı.

Futbolcuların başarıları kadar dövmeleri de ilgi çekiyor. Roberto  Carlos, Alex, Edu, Bobo, Luciano, Colin Kazım, Ahmet Dursun dövmeli  futbolculardan sadece birkaçı.
Futbolcuların başarıları kadar dövmeleri de ilgi çekiyor. Roberto  Carlos, Alex, Edu, Bobo, Luciano, Colin Kazım, Ahmet Dursun dövmeli  futbolculardan sadece birkaçı.  
Onlara dövme yapan ise Sonat  Gökdel. ‘Yaptığım desenlere baktıklarında hep beni hatırlayacaklar’ diyen Sonat  Gökdel futbolcularla yaşadıklarını anlattı.   
Futbolcular arasında  dövme yaptırma modası iyice arttı. Hakeme itiraz ederken kollarını açtıklarında,  gol sevincinde yumruklarını havaya kaldırdıklarında dövmeler büyük ilgi çekiyor.  Roberto Carlos yeni transfer edildiğinde kolunda sadece bir haç dövmesi vardı.  Ama sonrasında her iki koluna da dövmeyle birtakım harfler yazdırdığını gördük.  Can Arat, Volkan, Colin Kazım ve Bobo da dövmeli futbolcular kervanına katıldı.   
Futbolcular özellikle herkes tarafından görülebilecek yerlerine dövme  yaptırmayı tercih ediyor. Özellikle de kol ve bacaklar... Genelde ya  çocuklarının ya eşlerinin adlarını yazdırıyorlar ama kendi felsefesini yazdıran  da yok değil. Dövme sanatçısı deyince futbolcuların dövmelerinde hep aynı imza  var: Sonat Gökdel. 27 yaşındaki Gökdel Aurelio’dan Alex’e, Nobre’den Roberto  Carlos’a kadar pek çok futbolcunun dövmesini yaptı. Hepsinin birer imzalı  formasını aldı!  
Sonat Gökdel, Marmara Üniversitesi Resim Bölümü mezunu.  Dövme işine babası sayesinde başladığını anlatan Gökdel ‘Aslında amacım ressam  olmaktı ama dövme daha çok ilgimi çekti. Ressam olarak bir yerlere gelmek belki  daha zor ama dövmeci olarak yaptığınız iyi işler daha çabuk yayılıyor. Yedi  yıldır bu işi yapıyorum’ diyor.   
JAPONCA YAZDIRAN VAR  

Gökdel’in futbolculara dövme yapması bundan beş yıl önce o dönem  Beşiktaş’ta oynayan Ahmet Dursun ile başladı. ‘Bir arkadaşımın tavsiyesiyle  geldi’ diyen Gökdel Ahmet Dursun’un boynuna desen dövmesi yaptı. Aradan iki yıl  geçince Sonat Gökdel’in Fenerbahçeli futbolcularla tanışması bir tesadüf sonucu  gerçekleşti: ‘Fenerbahçeli Luciano ve Aurelio Bağdat Caddesi’nde dolaşırken  stüdyomu tesadüfen görmüşler ve gelmişler. O gün kapalıymış. Daha sonra yeniden  geldiler. İkisine de aynı gün dövme yaptım. Auerilo’nun sırtına büyük bir haç  deseni yaptım Luciano’nun beline oğlunun ismini yazdım’  
Fenerbahçe’de  iki Brezilyalı dövme yaptırınca takımdaki diğer futbolcuların dikkatini çekti ve  Gökdel’in kapısını birer birer çalmaya başladılar: ‘Bir hafta sonra kaleci  Volkan geldi. Volkan’ın sırtına Japonca bir şey yazdım. Nobre’nin sağ bacağına  eşi Priseilla’nın ismini, Alex’in sırtına karısının adı Dai’yi yazdım.’   
Dövme çılgınlığı sürdü. Mehmet Aurelio tekrar Gökdel’e geldi ve koluna  kızının adını yazdırdı. Pek çok futbolcu ikinci dövmelerini yaptırdılar  Gökdel’e. En son dövme yaptıran isimlerden biri ise Fenerbahçeli Can Arat...  Gökdel ‘Geçen yaz Can aradı. Koluna Japonca bir yazı yazdırdı. Ardından bacağına  güneş gibi bir göz deseni olan dövmeyi yaptım. Kolundaki melek dövmesini de iki  hafta önce bitirdim.’ Fenerbahçeli Edu dövme yaptıran bir başka futbolcu. Gökdel  ‘Edu sakatlanıp da evde yatarken dövme yaptırdı. Sırtına Portekizce bir şey  yazdırdı ama söylememem’ dese de dövmenin sırrını biz açıklayalım: Edu sırtına  dövmeyle ‘Tanrı sadıktır’ yazdırdı.  
Fenerbahçeli Lugano, Colin Kazım  Deivid ve Appiah da dövme için Sonat Gökdel’in kapısını çalanlardan: ‘ Appiah’ın  koluna ‘Only god can judge them-Onları ancak tanrı yargılar’ yazdım. ‘Onlar’  kelimesinin altına Appiah’ın çocuklarının isimlerini ekledim.’ Nobre  Fenerbahçe’de oynarken Gökdel’e dövme yaptırdı. Beşiktaş’a transfer olunca ise  yanında iki takım arkadaşı Bobo ve Kleberson’u da getirdi. Bobo koluna kızı  Julia’nın adını yazdırdı.  
Dövmesiyle imza atan Gökdel ‘Hangi futbolcu  olursa olsun dünyanın herhangi bir yerine gittiğinde kolunda benim dövmemi  taşıyor olacak. Onların beni unutma gibi bir ihtimali yok’ diyor.    
Carlos’a dövme yaparken arkadaşları kameraya çekti   Sonat Gökdel Fenerbahçe’nin Samandıra Tesisleri’nde de dövme  yaptı. Hem de dünyanın en ünlü futbolcularından Roberto Carlos’a... Gökdel dövme  yaparken yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ‘Roberto Carlos Can Arat’ın dövmelerini  görünce kimin yaptığını sormuş. Carlos yeni geldiği için Fenerbahçe’nin  Samandıra tesislerinde yapıp yapamayacağımı sordular. Samandra’da bir akşam  antrenmanından sonra bir koluna, ertesi gün sabah antrenmanından sonra diğer  koluna yaptım. Carlos kollarına yedi çocuğunun isimlerinin baş harflerini  yazdırdı. Roberto Carlos’a dövme yaparken diğer futbolcular ellerinde kameralar,  görüntü alıyorlardı. Sonra konsantrasyon için odayı boşalttık. Normalde  televizyonda gördüğünüz insanlar bir odada ama orada sizin işiniz önemli. Çünkü  hepsi futbolcu ve dövme yapan benim. Carlos’a dövme yaparken ‘Aaa Roberto  Carlos’a dövme yapıyorum’ diye bir şey hissetmedim. Çünkü o hisse kapılırsam  işime konsantre olamam. Kime ve neresine dövme yaptığınız önemli değil. Önemli  olan işiniz.’   
 En pahalısı Aurelio’nun sırtında
En pahalısı Aurelio’nun sırtında 

Dövme yaptığım  futbolcuların eşlerine de yaptım. Kiminin evine gittim, kimi stüdyoma geldi.  Genelde isim yazdırıyorlar, gül veya melek deseni yaptırıyorlar. Mesela  Luciano’nun karısına peri dövmesi yapmıştım.  
Kezman’ın dövmelerini ben  yapmadım Sırbistan’da yaptırmış. Çok beğendim. İşçilik çok kaliteli, göze hitap  ediyor.  
İnsanlar dövmeyi kendileri için yaptırıyor ama dışarıdan  bakıldığında göze hitap eden bir şey. Kimse sadece kendisi için dövme yaptırmaz.  Sonuçta dövme yaptırmanın alt yapısında ilgi çekmek var. Göründüğü için kolları  tercih ediyorlar.  
Japon yazısı çok estetik. İnsanlar o nedenle tercih  ediyorlar. Bir de ne yazdığını kimse anlamıyor. Kişiye özel kalabiliyor.   
Dövme sanatçıları 80 YTL açılış limiti koydu. Dövmenin işçiliği ve  büyüklüğüne göre fiyat değişiyor. Şu ana kadar futbolcular arasında en pahalı  dövmeyi Aurelio’ya yaptım.  
İNCİ  DÖNDAŞ/STAR