Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-11-2007, 10:10   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Vize için DNA testi

Vize için DNA testi

15 Kasım 2007
Kemal DOĞAN/HAMBURG
Click the image to open in full size. Almanya’nın dış temsilcilik ve yabancılar dairesi birimlerinin, Türkiye’den yapılan vize taleplerinde, şüpheli gördüklerine DNA testi uyguladıkları ortaya çıktı.

ALMAN Dışişleri Bakanlığı, Almanya’ya gelebilmek için sahte evrakla ülkede bir yakını bulunduğunu öne sürenleri tespit etmek amacıyla uygulamaya koyduğu DNA testi kapsamına Türkleri de aldı. Bazı ülkelerden Almanya’ya gelmek isteyenlerin sahte evraklarla kendilerini Almanya’da yaşayan bir aile yakını bulunuyormuş gibi gösterdiği düşüncesinden hareket eden Alman dış temsilciliklerinde, vize başvurularında gönüllü DNA testi isteniyor.

Hamburg’daki göç ve yabancılar yasası uzmanı avukat Jan Tobias Behnke, "Türkiye’den gelen vize taleplerinde de aile bağı ispatı için DNA testi istenmesi çok düşündürücü. Uluslararası anlaşmalar gereği Almanya Türkiye’nin doğum ve nüfus evraklarını tanımak zorunda. Türkiye nüfus dairelerinin bilgileri güvenilir. Zaten başka durumlarda Türkiye nüfus dairelerinden alınan bilgiler tereddütsüz kabul ediliyor. Örneğin Alman vatandaşlığına geçişlerde istenilen nüfus kayıt örneği gibi" dedi.

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Milletvekili Gisela Piltz’in DNA testi uygulamasıyla ilgili soru önergesini cevaplayan hükümet ise "Uygulama istisnai ve gönüllü" dedi. 180 ile 500 euro arasında değişen DNA testinin masraflarını da vize talebinde bulunan ailelerin karşıladığına dikkat çeken Piltz, "Son üç yılda vize talebinde kaç kişiden DNA testi istendi" şeklindeki soruya "Bu konuda istatistik tutulmuyor" diye cevap verilmesinin de uygulamanın en az üç yıldır yürürlükte olduğuna dair ipucu olarak değerlendirdiğini belirtti.
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla