Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-11-2007, 09:26   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Musti, 120 bin YTL tazminata mahkûm oldu

Musti, 120 bin YTL tazminata mahkûm oldu


Yunanlı besteci Theophanous’un bestesini izinsiz alıp üstüne Türkçe söz yazarak ''Hatırla Beni'' adıyla kullanan Mustafa Sandal, 120 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm oldu

Click the image to open in full size.
Ali Eyüboğlu


Yıllardır müzik dünyasında ihtilafları takip edip, haberleştiren bir gazeteci olarak şimdiye kadar hiçbir mahkemenin hiçbir insanı böylesine ağır bir tazminat cezasına mahkûm ettiğine tanık olmadım.
O nedenle İstanbul Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin 14.11.2007 tarihinde verdiği hüküm bence tarihi bir karar.


Bandrol üzerinden hesap

Mahkeme, temyiz yolu açık olmak kaydı ile Yunanlı besteci George Theophanous’un ''Eleos'' adlı bestesini izinsiz alıp üstüne Türkçe söz yazarak ''Hatırla Beni'' adıyla 2000 yılında ''Akışına Bırak'' albümünde kullanan Mustafa Sandal’ı 120.000 YTL tazminat ödemeye mahkum etti... Tazminat miktarı, 350 bin olan bandrol sayısının üzerinden hesaplandı.
Yunanlı bestecinin Türkiye’deki haklarını elinde bulunduran Serhat Hacıpaşalıoğlu’nun sahibi olduğu End Uluslararası Yapım Yayın Reklamcılık Eğitim Hizmetleri AŞ, mahkemenin verdiği karar uyarınca 120 bin YTL’yi yasal faizleriyle birlikte Mustafa Sandal ve o dönem albümü çıkaran Prestij Müzik’in ortağı olan Burhan Aydemir’den tahsil edebilecek.
Nereden bakarsanız bakın bu gerçekten de rekor bir ceza...
Mustafa Sandal’ı izinsiz eser kullanmaktan önce hapis, ardından ağır tazminata mahkûm ettiren Serhat Hacıpaşalıoğlu’nun avukatı Tayfun Akçay, ''Dava tam yedi yıl sürdü. Adalet geç de olsa tecelli etti... Karşı tarafın temyize başvuracağını sanmıyorum. Çünkü, böyle bir sürecin başlaması halinde manevi tazminat ve mahkeme kararının gazete ilanıyla kamuoyuna duyurulması da var talebimizin içinde... Bu hırsızlık, gazetelere ilan verilmek suretiyle ilan edilecek'' dedi.


Bitmedi, dahası var...

Serhat Hacıpaşalıoğlu’nun avukatı Tayfun Akçay’ın Mustafa Sandal ve Prestij Müzik aleyhine açtığı ceza davası da Musti’nin aleyhine sonuçlandı.
1 Haziran 2000’de açılan davada mahkeme kararını 26 Şubat 2007’de verdi. Mahkeme, Mustafa Sandal ve Burhan Aydemir’e üçer ay hapis ve 300’er YTL hapis cezasına mahkûm etti. Mahkeme, hapis cezasını günlüğü üç YTL’den para cezasına dönüştürüp erteledi ama ''Sanıkların hüküm tarihinden itibaren beş yıl içinde, 765 Sayılı TCK’nun 95/2. maddesinde belirtilen bir cürüm işledikleri takdirde ertelenen bu cezanın da çekileceği'' şartı ile...


Nakaratı Yunanca

Mustafa Sandal’ın Natalia ile düet yapıp - Üstelik Yunanca nakaratı da kullanarak- Yunanlı yıldız eşliğinde seksi de bir klip çektiği şarkının ilk dörtlüğü şöyleydi:
''Kimsenin hakkı hiç kimsede kalmaz / Sana hakkımı helâl etmiyorum / Kırdın incittin tertemiz kalbimi / Asla düzelmez asla düzelmez...
Bana Sandal’ın ''Eleos''a Yunanlı besteciden izin almadan yazdığı sözler kendi kaderinin şarkısı gibi geldi.
Sizce de öyle değil mi?
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla