Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-11-2007, 20:01   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Edirne sular altında!

Edirne sular altında!


Lütfü KARAKAŞ- Fırat KESKİNKILIÇ- Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)


BULGARİSTAN’da aşırı yağışlar ve Arda Nehri üzerindeki baraj kapaklarının açılması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taştı. Taşkınlar nedeniyle Edirne’nin Karaağaç Mahallesi ile karadan ulaşım kesildi. Türkiye’nin Yunanistan’a açılan gümrük kapısı Pazarkule kapandı. Bulgaristan’ın Sivilengarad yolunun sular altında kalması nedeniyle de Bulgar makamlarının talebi üzerine Kapıkule Gümrük Kapısı küçük araç trafiğine kapatıldı. Yurtdışına çıkış yapmak isteyenler Hamzabeyli Gümrük Kapısı’na yönlendiriliyor.
Bulgaristan’daki aşırı yağışlar ve Arda Nehri üzerinde bulunan üç barajın kapaklarının açılması sonucu Edirne bir kez daha büyük bir taşkın ile karşı karşıya geldi. Arda Nehri’ne su bırakılması nedeniyle Meriç Nehri ile birleştiği Ardakule bölgesinden sonra nehir yatağından çıktı. Edirne Valiliği Kriz Masası yetkilileri, normalda 600 metreküp olan Meriç Nehri’nin debisinin 1300 metreküpü aştığını söyleyerek bunun akşam saatlerinde 1500 metreküpe ulaşmasının beklendiğini söylediler.

EVLER, TESİSLER, CAMİİ, SARAYİÇİ SULAR ALTINDA

Tunca Nehri’nin yatağından çıkarak taşması sonucu önce Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi ile Balkan Şehitliği sular altında kaldı. Tunce Nehri Yalnızgöz Köprüsü’nün üzerinden akmaya başladı. Sarayiçi'nde bulunan sosyal tesisler boşaltıldı.
Tunca Nehri kenarında bulunan bağ evleri de taşkından etkilendi. Bağ evlerinde kalan kedi ve köpeklerini kurtarmak isteyenler kanolarla konutlarına ulaşmaya çalıştı. Nehir yatağındaki tarihi Kasımpaşa Camii de sel suları altında kaldı. Tunca ve Meriç Nehri arasında bulunan Emniyet Müdürlüğü, Tugay Komutanlığı, Trakya Üniversitesi, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne ait sosyal tesislere de sel suları zarar verdi.
Sosyal tesislerin yanı sıra iki nehir arasında yer alan ve Edirne’nin eğlence mekanlarının bulunduğu bir çok işyeri de sular altında kalınca, sahipleri eşyalarını kurtarma derdine düştü.

EVLERİNİ BOŞALTTILAR

Tunca ve Meriç nehirleri üzerlerinde tarihi köprülerin onarımı nedeniyle Karaağaç mahallesiyle ulaşımın sağlandığını iki tali yol da dün akşamdan itibaren araç trafiğine kapatıldı. Bu nedenle Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’ne araç ile ulaşımın yapılamaması sonucu Yunanistan’a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı’nda işlemler durduruldu.
Karaağaç Mahallesi’nde yaşayan 7 bin kişinin ihtiyacının karşılanması için bu bölgede bulunan fırınlara un gönderildi. Sağlık Ocağı'na doktor, hemşire, ambulans takviyesi yapıldı. Karaağaç Mahallesi’nde mide kanaması geçiren Ö.Y. adlı hasta dün gece ambulansla onarımda olan Tunca Köprüsü’ne getirildi. Hasta buradan kolunda serum takılı olarak sağlık ekipleri eşliğinde yürüyerek köprü üzerinden geçirilip karşıda bekleyen ambulansa bindirerek hastaneye götürüldü.
Nehir taşkınlarında iki defa evlerini su basan Karaağaç Mahallesi’ndeki 100 konutta oturanlar dün gece evlerini boşalttı. Taşkın korkusu ile eşyaları at arabaları, traktör römorklarına yükleyen semt sakinleri, taşkın nedeniyle tedirgin olduklarını söylediler.
Karağaç Mahallesi’nde rahatsızlanıp doktora giden hastalar yazılan reçetelerindeki ilaçları eczane olmaması nedeniyle alamadı. Bu nedenle valilik tarafından bölgeye ilaç gönderildi.

ASKERLER BOTLA GEÇTİ

Sabah saatlerine kadar yaya trafiğine açık olan ve onarımı süren Tunca Köprüsü üzerinden suların akmaya başlaması nedeniyle Karaağaç Kışlası’nda görev yapan subay ve astsubaylar sabah göreve botlara binerek gitti.
Botlarla ulaşımın sağlıklı olmaması üzerine 54'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı köprünün su bulunan bölümünden geçiş için zırhlı personel taşıyıcı görevlendirdi.

KAPIKULE KAPANDI

Meriç Nehri’nin Bulgaristan’ın Svilengrad kenti yakınlarından yatağından çıkarak Kaptan Andreova Gümrük Kapısı yoluna ulaşması üzerine Kapıkule Gümrük Kapısı, Bulgar makamlarının talebi üzerine otomobil geçişlerine kapatıldı.
Yurtdışına çıkış yapmak isteyenler Hamzabeyli Gümrük Kapısı’na yönlendirildi. Yetkililer, Kapıkule yolunda su seviyesinin hızla yükseldiğini ve TIR trafiğine kapatılma riskinin de bulunduğunu söyledi.

MERİÇ NEHRİ YATAĞINDAN ÇIKTI

Bulgaristan'da baraj kapaklarının açılması sonucu Arda Nehri’ndeki su seviyesinin sürekli yükselmesi nedeniyle Meriç Nehri ile birleştiği noktadan sonra yatağından çıktı. Bu nedenle önce Söğütlük Ormanı’nı basan sular, daha sonra yolu aştı. Sular Karağaç yolu üzerinden akmaya başladı.
Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Edirne’de 2005 ve 2006 yılında yaşanan taşkınlarda bazı seddelerin yıkıldığını belirterek, “Bu nedenle seddelerde iyileştirme yapıldı. Yıkılma olursa sıkıntı olur. Bu sıkıntıyı geçen yıl İpsala ve Kapıkule yaşadık. Kendi topraklarımızdaki Meriç Nehri’nde DSİ temizleme yaptı. Nehir taşkınlarını artık her yıl yaşamaya başladık. Bu nehrin Yunanistan’la yapılacak bir protokol çerçevesinde temizlenmesi gerekiyor. Bulgar makamlarının dün bize bildirdiği miktardan daha fazla su geldi'' dedi.
Edirne Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri, Meriç Nehri güzerg?hındaki Meriç, İpsala ve Enez ilçelerinde herhangi bir sorun olmadığını, Merkeze bağlı Orhaniye-Elçili Karayolu ile Uzunköprü İlçesine bağlı Sığırcılı-Saçlımüsellim köy yolları ulaşıma kapandığını açıkladı.
Bölgede tedbir olarak İstanbul Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Ekibinden bir dalgıç ekibi talebinde bulunduruluyor.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla