Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-11-2007, 21:13   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
'CowParade' inekleri 900 bin YTL'ye satıldı

'CowParade' inekleri 900 bin YTL'ye satıldı

24 Kasım, 2007 19:00:00 (TSİ)

Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.
Etkinlik ilk olarak 1998'de gerçekleşti

Tüm Kültür Sanat/Diğer Haberleri
Dünyanın en büyük kentsel sanat ve sosyal sorumluluk etkinliği olan CowParade'in Türkiye ayağı kapsamında hazırlanın inekler müzayedede satıldı. Elde edilen 900 bin YTL gelir, TEMA, AÇEV ve TOÇEV'e bağışlandı.

CowParade, İstanbul'da bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük halka açık sanat etkinliği.

Fiber glastan yapılan inek heykelleri, 1 Ağustos 2007 tarihinden beri İstanbul sokaklarında sergileniyordu.

Aralarında Sezen Aksu'nun tasarladığı "İnek Deyip Geçme", Alinur Velidedeoğlu'nun "Üreten İnek", Cemil İpekçi'nin "Cemil İpek" adlarıyla hayat verdiği heykellerin de bulunduğu 76 inek heykeli, 5 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Elde edilen 900 bin YTL, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği'ne bağışlandı.

Müzayedede, 30 bin YTL ile en yüksek fiyata satılan inek, sanatçı Ömer Uluç'un 'Lucy ve Kız Arkadaşları' adlı eseri oldu.

ilk olarak 1998'de başladı

Etkinlik ilk olarak 1998 yılında İsviçreli sanat yönetmeni Walter Knapp ile heykeltıraş oğlu Pascal Knapp'ın projesi olarak sokaklarda görülmeye başlandı.

Knapp'lar, inek heykellerini tasarlayarak ve üreterek ilk CowParade etkinliğini Zürih'te düzenledi. CowParade'ye uluslararası ismini ise 1999 yılında Chicagolu işadamı Peter Hanig verdi.

Yaklaşık 10 yıldır, Paris, New York, Monaco, Moskova, Sidney, Tokyo veLondra gibi dünyanın 55 büyük şehrinde düzenlenen etkinlik, 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında da İstanbul sokaklarını süsledi.

İstanbul'daki etkinlikte, Sezen Aksu, Alinur Velidedeoğlu, Alev Gözonar,Cemil İpekçi, Hafize Uncuoğlu ve Ayça Akad gibi ünlü sanatçılar ileMarmara, Mimar Sinan ve Anadolu üniversiteleri öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 150 tasarımcının tasarladığı 185 inek heykeli, Harbiye'den Sultanahmet'e, Ortaköy'den Bebek'e İstanbul'un en hareketli noktalarında sergilendi.

Bu zamana kadar yapılan etkinliklerin sonunda, sergilenen inekler satılarak geliri hayır kurumlarına aktarıldı. Bu kapsamda dünya çapındaki müzayedelerde elde edilen 10 milyon doların üzerinde yardım, sivil toplum kuruluşlarına ulaştırıldı.

Chicago'daki açıkartırmada elde edilen 3 milyon dolar, sivil toplum kuruluşlarına verilirken, "Handsome" adlı bir inek 110 bin dolara alıcı buldu.

New York'taki müzayede de ise 1 milyon 351 bin dolar toplanırken, en yüksek teklifi 60 bin dolarla "Dolara Tiffany" adlı inek heykeli aldı.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla