Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-11-2007, 15:06   #1
Adelaar
 
Adelaar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Bitlis'te toplu mezar bulundu!

Bitlis'te toplu mezar bulundu!
1. Dünya Savaşı'nda Ermeni Çetelerinin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı M. Törehan Serdar, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Ermeniler tarafından katledilmiş 300'e yakın toplu mezar bulunduğunu ifade etti.
1915 yılında Rus ordusunun Adilcevaz'ı ilk işgalinde yapılan katliamda yaklaşık 300 kişinin öldürüldüğünü ifade eden Serdar, katliamı yapan Ruslar ve Ermenilerin iz kalmaması için katlettikleri insanları toplu olarak gömdüklerini belirtti.

Adilcevaz'da bulunan cesetlerin 1915 yılında silahlı Ermeni grupları tarafından toplu olarak katledildikten sonra yeraltında bulunan ve buğday ambarı olarak kullanılan kuyulara atıp üzerlerini toprakla örttüklerini ifade eden Serdar, gömülen cesetlerin Türkler'e ait olduğunun belirlendiğini, aralarında kadın ve çocuklara ait iskeletlerin de yer aldığı buluntular üzerinde incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

24 Nisan'ı sözde soykırım günü ilan ettirmek için tüm dünyada seferber olan Ermenilerin Türklere yönelik katliamlarından birinin daha gün yüzüne çıktığını vurgulayan Serdar, "300 kişiye ait olduğu sanılan ve kazı çalışmaları devam eden toplu mezar vahşeti, kanıt olarak gösterilecek" dedi. Serdar, "Ermeniler ellerine pankart alıp Türkiye'yi katliamla suçlamayı biliyorlar fakat tarihi hiç bilmiyorlar ya da işlerine gelmiyor. İşte katliam diyenlere belge. Kim kimi katletmiş işte kanıt. Tarihi bilmeyenler tarihi tarihçilere baraksın" diye konuştu.

Bahçesinde toplu mezar çıkan İsmail Talay(75) katliama şahit olan komşuları Mahmut Seven'in vefat etmeden önce çocuklarıyla her yıl bahçesine gelip ağlayarak Fatiha okuduklarını anlattı. Babası katliama şahit olan Ayşe Sayıcı(67) ise şunları anlattı: "Ben hep babamdan burada yapılan katliamı duyardım. Anlatırken de çocuklar gibi ağlardı. Allah bir daha göstermesin der, Ermenilere beddua ederdi. Babamın anlattıklarına göre Ruslar Adilcevaz'a yaklaşınca eli silah tutan erkekler hep cepheye gittiler. Benim babamın 3 kardeşi Çanakkale'de şehit düşmüş, 2 kardeşi de Sarıkamış'ta donarak şehit düşmüş. Sadece babam sağ kalmış. Şehirdeki halk Bitlis'e doğru kaçmaya başlamış. Kaçamayan çocuk, kadın, yaşlı ve hastalar şehirde kalmışlar. Kalanlarda Ermeniler tarafından katledilmiş."
Kaynak : CHA
Adelaar Ofline   Alıntı ile Cevapla