Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15-12-2007, 15:45   #1
|RespecT Me|
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Alevi açılımı Diyanet'i de böldü

Alevi açılımı Diyanet'i de böldü


AKP’nin Alevi açılımı ne Alevileri ne de Diyanet’i tam olarak memnun edebildi.



Click the image to open in full size.


Her iki kanattan da farklı sesler yükselmeye başladı. Aleviler için ayrı bir Diyanet ve Alevi dedelerine maaş bağlanmasını öngören projeye ilk tepki Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ndan geldi. Alevi örgütleri ve sanatçılar ilanlarla projeyi protesto ederken, politika yapan Aleviler de ikiye ayrılmış durumda.

SİYASETİN İŞİ DEĞİL

Mekke’de düzenlediği basın toplantısında, “Hz. Ali’yi, Hz. Peygamber’in, Kerbela’yı Kabe’nin alternatifi olarak göstermek nasıl ki mümkün değilse cemevini de caminin alternatifi olarak göstermek mümkün değildir” diyen Ali Bardakoğlu, Diyanet’in dışında bir Alevi Diyanet’i kurulması yönündeki görüşlerin cumhuriyetin kazanımlarına uygun olmadığını söyledi. Bardakoğlu, “Siyasetçiler herhalde duracakları yeri bileceklerdir kanaatindeyim. Bu konuda din kurumları konuşmalıdır” dedi.

OSMANLI’DA BENZERİ VARDI

Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfü Doğan ise Osmanlı tarihinde Aleviliğe ilişkin bir teşkilat olduğunu belirterek, AKP’nin açılımına destek verdi. Doğan, ‘Yapacağımız şey bilimsel ve bu teşkilata katılanlar istekli olmalıdır. Alevi açılımı, olumlu bir yaklaşımdır’ diye konuştu.



Alevi siyasetçiler farklı düşünüyor

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: AKP’nin açılımının arkasında Fethullah Gülen var. AKP’ye yakın Alevi dedelerine maaş bağlanacak. Türkiye’nin Alevi açılımına ihtiyacı var. Ancak AKP’nin tutumu, Aleviliği seçim deposu haline getirme anlayışıdır. Dede ve zakirler, AKP’nin memuru haline getirilecek.

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit: AKP, yıllardır kangren haline gelen ve karanlıkta kalan Alevilik konusunun aydınlatılması için önemli bir adım attı. Cemevleri bugüne kadar yasal bir statüye kavuşmamıştı. Amacımız cemevlerinin yasal bir statüye kavuşması ve dede ve zakirlere maaş verilmesidir.



Hükümeti gazetelere ilan vererek eleştirdiler

Aralarında Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, Genco Erkal, Rutkay Aziz’in de bulunduğu aydın ve sanatçılar AKP’nin Alevi açılımını ilanla eleştirdi.

Sabahat Akkiraz Yaşanan olaylara sanatçılar tepkisiz kalmak istemedi. Cem Vakfı dışında herkes destek verdi. İzzettin Doğan 3 bin kişilik kadro için, adının yer almasını istemedi.

Tarık Akan: AKP yaptıklarıyla Alevileri ellerinden geldiğince parçalamak düşüncesinde.

Edip Akbayram: Aleviler üstünde bir baskı oluşturulmak isteniyor. Aleviler üstünde metazori işler yapılmasını protesto adına gerekeni yaptım.

Erdal Erzincan: Bu beklenen bir şey, şaşırdığımız bir şey değil. Sonunda açığa çıktı.



Devlet bütçeli Alevi teşkilatı

AKP Hükümetinin Aleviler için hazırladığı yeni projenin temel unsurları şöyle:

Alevilere hizmet için Diyanet benzeri, bütçesi devletten özerk bir kurum oluşturulacak. Bakanlığa bağlı kurumun kadrosu özel olacak.

1000-1500 civarında Alevi dedesi ve zakire maaş bağlanacak.

Dede ve zakirlere özel eğitim verilerek sertifika verilecek.

Camilere uygulanan, ucuz elektrik ve su gibi destekler cemevlerine de verilecek
__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla