Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-12-2007, 18:06   #1
asparagas
 
asparagas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Baykal ABD'nin tavrından memnun

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD'nin sınır ötesi operasyonla ilgili tutumunu olumlu bulduğunu söyledi.

Kurban Bayramı'nı memleketi Antalya'da geçiren CHP lideri, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, bugüne kadar izlediği tutumun dışında, daha olumlu bir yaklaşım içine girmiştir" dedi.

Baykal, ABD'nin, Başkan George Bush'un, 'PKK bir terör örgütüdür ve ABD'nin de düşmanıdır' değerlendirmesinden sonraki süreçte, Türkiye'nin askeri harekatına fırsat tanıyan, Irak hava sahasını açan, Türkiye'ye gerekli istihbaratı veren bir yaklaşım içine girdiğini söyledi.

CHP lideri, "Bundan memnuniyet duyuyorum. Olması gereken budur" diye konuştu.

"ABD, bu gerçeği görmüş durumdadır. Niye görmüştür?" diyen Baykal, "Çünkü geçen bayramda yaşanan acı olaylar karşısında, Türkiye ayağa kalkmıştır. Yurdun her köşesinde protestolar sergilenmiştir. Türkiye, bu durumu kabul edemeyeceğini ortaya koymuştur" dedi.

ABD'nin de bu durumu değerlendirdiğini kaydeden Baykal, aksi halde Türkiye'nin PKK'ya destek olan herkesle ilişkilerini koparmak durumunda kalabileceğini, son anda bu duyarlılığın sergilendiğini ifade etti.

Baykal, "Bu desteğin gelip geçici, anlık bir olay olmaktan çıkarılması lazım. Türkiye'yi tedirgin edecek terör olaylarından kimsenin medet ummaması lazım. Hiçbir müttefikimizin, hiçbir komşumuzun Türkiye'yi rahatsız edecek terör hareketlerinden yarar beklememesi lazım. Onları himaye etmemesi lazım" dedi.

ETA örneği

Baykal'a, "İspanya'da ayrılıkçı ETA yandaşı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerine hapis cezası verildi. Benzer bir durum Türkiye'de yaşanıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde bir soru da yöneltildi.

Bu ülkelerin teröre karşı en etkili güvenlik önlemlerini aldıklarını hatırlatan Baykal, "Terör hareketinin siyasi meşruiyet arayışına, siyasi himaye görmesine yardımcı olacak kuruluşları, kişileri etkili bir şekilde caydırıyorlar" dedi.

"Olay sadece silahla mücadeleyle bitmez" diyen CHP lideri, "Bu silahlı mücadeleyi himaye edenleri, destekleyenleri de etkisiz kılmak lazım. Onun için hem hukuk sistemi hem demokratik düzen kendisini savunacak önlemleri alır. İspanya'da bunun etkili bir şekilde kullanıldığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Nurettin Demirtaş'ın tutuklanması

CHP lideri Baykal, "DTP Genel Başkanı'nın sahte rapordan gözaltında olmasını, parti yöneticileri, 'özgürlüğün kısıtlanması, siyasi linç' olarak değerlendiriyorlar. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da, "Buradan siyasi sonuçlar çıkarmaya kimsenin hakkı yoktur. Hepimiz önce hukuka saygılı olacağız" yanıtını verdi.

Baykal, "Söz konusu olan olayda anlaşılıyor ki, hem iddiaya, hem savunmaya bakarak söylüyorum; savunmada, 'resmi makamlardan yönlendirme aldım' deniliyor. Bir itiraftır aslında" dedi.

Fazıl Say'ın açıklamaları

Piyanist Fazıl Say'ın açıklamalarını da değerlendiren Deniz Baykal, Türkiye'de Cumhuriyet birikimlerinin çözülmek istendiğini söyledi.

Fazıl Say'ın sanatçı duyarlılığı içinde tepki gösterdiğini belirten Baykal, "Bu tavırları anlamak, saygı göstermek lazım" dedi.

Bu tür tavırların uyarı olarak algılanması gerektiğini dile getiren Baykal, "Herkesin üzerine düşen görevi, sorumluluğu düşünmesi lazım. Tavır takınan insanları karalayarak, suçlayarak bir yere varmak mümkün değildir" diye konuştu.

"Fazıl Say Türkiye'nin önemli bir sanatçıdır. Onun Türkiye'de yaşayamaz hale gelmesi, hepimizi kaygılandırmalıdır, hepimizi üzmelidir" diyen Baykal, özellikle iktidarın bunu düşünmesi gerektiğini söyledi.
__________________
asparagas Ofline   Alıntı ile Cevapla