Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-12-2007, 10:16   #1
Pritt
 
Pritt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon15 300 milyon dolarlık kadıköy ihalesinin perde arkası !

Ataşehir’de 58 dönümlük arazinin, kapalı spor salonu ve alışveriş merkezi yapılmak üzere 30 yıllığına Fenerbahçe Kulübü’ne verilmesi tartışma yaratırken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk “Burada şartnameye uygun olarak yapılan ihaleyi Fenerbahçe Kulübü kazanmıştır. Hibe yoktur, yasalara, şartnameye uygun ihale vardır” dedi

Bu açıklamanın ardından aradığımız Öztürk, ihale ilanının Bursa’da bir yerel gazetede çıktığını, ihaleye de sadece Fenerbahçe Spor Kulübü’nün teklif verdiğini söyledi. Öztürk, “İlanın Bursa gazetesinde çıkmasına biz karar vermedik. Basın İlan Kurumu karar veriyor. Bu ilanın da orada yayınlanması uygun görülmüş” diye konuştu

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Fenerbahçe’ye 100’üncü yıl kıyağı” olarak hibe edildiği iddia edilen Ataşehir’deki 58 dönümlük arazi ile ilgili bir açıklama yaptı ve “Burada ihale kanununa uygun bir ihale yapılmış, usulüne uygun olarak açılan ihaleye Fenerbahçe Spor Kulübü de katılmış ve ihaleyi 30 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Fenerbahçe Spor Kulübü kazanmıştır” dedi.

Bu açıklamanın ardından telefonla aradığımız Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ihaleye sadece Fenerbahçe Spor Kulübü’nün katıldığını, ihale ilanının da Bursa’da bir gazetede çıktığını söyledi. Öztürk, telefondaki sorularımıza şu yanıtları verdi:

* Sayın Başkan iyi günler. İhale Resmi Gazete’de yayınlandı mı? Biz araştırdık, Resmi Gazete’de Kadıköy Belediyesi ile ilgili sadece Kozyatağı’na Belediye Hizmet Binası yapımı ihalesine rastladık. Ataşehir’deki bu ihaleye ilişkin bir duyuruya rastlamadık.

- Hayır. Resmi Gazete’de yayınlanmadı.

* Peki hangi gazetede yayınlandı?

- Bildiğim kadarıyla Bursa’da bir gazetede yayınlandı. Bir de İstanbul’da bir gazetede yayınlanmış olması gerekiyor. Ama hangi gazete olduğunu bilmiyorum. Yarın sabah arayın o gazeteyi söyleyeyim.

* Bursa’daki gazetenin adı ne?

- Bursa Gazetesi olabilir. Bursa Olay da olabilir. Tam net hatırlamıyorum.

* Neden İstanbul’daki gazetelerde yayınlanmıyor da Bursa’daki gazetelerde yayınlanıyor?

- Buna biz değil, Basın İlan Kurumu karar veriyor. Onlar Bursa’da yayınlanmasını uygun görmüşler.

* Fenerbahçe ihaleyi hangi şartlarda kazandı?

- İhaleye tek katılım oldu. Spor tesisi inşası olduğu için yatırımcılara cazip gelmiyor. Sadece Fenerbahçe katıldı. Biz de ihaleyi sonuçlandırdık.

*Hangi şartlarda verdiniz?

- Yıllık 305 bin YTL kira alacağız. Bu kira her yıl Maliye Bakanlığı’nın belirlediği Yeniden Değerlenme Oranı tutarında artacak. Ayrıca tesis faaliyete geçtikten sonra ticari ünitelerden de yüzde 1 pay alacağız.

* Yanlışlık olmasın diye tekrar soruyorum: Payınız cirodan mı, kardan mı?

- Cirodan. Geçmişte kardan yaptığımız anlaşmalar olmuştu. Belediye olarak biz bu işten zararlı çıkmıştık. Onun için cirodan yapıyoruz.

* Alışveriş merkezinden bahsediliyor. Bu kira ve ciro payı az değil mi?

- Bizim onlara verdiğimiz projede alışveriş merkezi yoktu. Altta dükkanlar olacaktı. Ama burada spor malzemeleri satılacaktı. Alışveriş merkezi yoktu. İhale sözleşmesinde belirtilen imar durumunda değişiklik yapılabilmesi için bizden izin alınması gerekiyor.

* Peki alışveriş merkezine izin verecek misiniz?

- Niye vermeyelim? Yapılacak proje sayesinde bizim gelirimiz artacak. Cironun yüzde 1’i belediyeye geçecek. Böyle bir durumda biz de kazançlı çıkacağız. Vermememiz için bir sebep var mı?

Projeye kıyak yakıştırması kulübümüze bir hakarettir

Fenerbahçe Spor Kulübü dün resmi internet sitesinden bir açıklama yaparak Ataşehir’deki arazi ile ilgili iddialara yanıt verdi. Açıklamada “Bahsi geçen mülkiyeti Kadıköy Belediyesi’ne ait olan arsa, Fenerbahçe’ye hibe edilmemiştir. Söz konusu arsa, sadece üzerinde tesis edilen süreli intifa hakkı karşılığında Belediye tarafından projesi belirlenmiş kapalı spor salonu ve buna bağlı spor tesisleri yapılmak üzere ihaleye çıkarılmıştır. Herkese açık şekilde yapılan ihale sonucunda; Fenerbahçe Spor Kulübü, ihale şartnamesinde belirlenmiş projeyi gerçekleştirme taahhüdü ile ihaleyi kazanmıştır” denildi.

Açıklamada, sözkonusu yatırımın kulüp tarafından, taraftarlardan ve sponsorlardan sağlanacak öz kaynakla gerçekleştirileceği, ayrıca projenin gizli kapaklı yürütülmediğine de dikkat çekildi. Projenin tüm planlarının Yüksek Divan Kurulu toplantısında kamuoyuna açıklandığı belirtilirken, inşa edilecek salonda 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası müsabakalarının yapılacağına işaret edildi. Açıklamada, “Bu büyük projeye yakıştırılan kıyak yakıştırmasını kulübümüze bir hakaret kabul ediyoruz. Kulübümüzün kendi gücü ile yaratacağı bu önemli projeyi ”kıyak“ şeklinde kamuoyuna yansıtanları herkesçe malum ”kıyaklar“ konusunda harekete geçmeye davet ediyoruz” denildi.

Vatan
Pritt Ofline   Alıntı ile Cevapla