Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-12-2007, 16:56   #1
Pritt
 
Pritt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mükelleflerin dörtte üçü asgari ücretliden az vergi ödüyor

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, İstanbul’daki gelir vergisi mükelleflerinin dörtte üçe yakın bölümünün asgari ücretin altında gelir beyan ettiği, dörtte bir dolayındaki bölümünün ise "sıfır kar" ya da zarar bildirdiği, kurumlar vergisinde daha da kötü bir tablo olduğunu belirterek, bu beyanların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ulusoy, gerçeği yansıtmayan matrahlar nedeniyle yaşanan vergi kaybındaki rolleri dolayısıyla muhasebeci ve mali müşavirleri eleştirerek, kurallara uygun davranmaya çağırdı.

Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından düzenlenen “Dönem Sonu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” seminerine katılan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, mali müşavirler ve muhasebecileri eleştirerek, bu camianın hazırladıkları mükelleflere ait mali tablolarda kurallara uygun davranması gerektiğinin altını çizdi.

BEYANNAMELER İÇ AÇICI DEĞİL

Beyannamelerde ortaya çıkan sonuçların hiç de iç açıcı olmadığını vurgulayan Ulusoy, İstanbul’daki incelemeleri hakkında bilgi verdi. İstanbul'daki mükelleflerin dörtte üçünün asgari ücretin altında matrah beyan ettiği, dolayısıyla asgari ücretliden daha düşük vergi ödediğini ifade eden Ulusoy, mükelleflerin dörtte birinin ise sıfır kar yada zarar bildirdiğine dikkat çekti. Ulusoy, "İstanbul’dan yeni geldim. Oradaki verileri sizinle paylaşayım. Mükelleflerin dörtte üçü asgari ücretin altında matrah beyan ediyor. Yüzde 26’sı ise sıfır kar veya zarar etmiş gibi gösteriyor" dedi.

Bu beyanların gerçek durumu yansıtmadığını ifade eden Ulusoy, “Kurumlar vergisine baktığımızda daha da kötü bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumun gerçeği yansıtmadığının farkındayım. Bu konunun daha iyi noktalara çekilmesinde muhasebecilere ve mali müşavirlerle yapılacak işbirliği çok önemli katkılar sağlayabilir” diye konuştu.

Öte yandan, 2004 yılında e-beyannameye geçildiğini anımsatan Ulusoy, bu alanda ciddi mesafeler kaydedildiğini, e-beyanname düzenlemede yüzde 92 oranına ulaşıldığını dile getirdi.
Pritt Ofline   Alıntı ile Cevapla