Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-03-2006, 13:38   #4
disappear
Kıdemli Kartal
 
disappear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.
Ulu Önder'in, Beşiktaş ile ilk ilgisinin 1915 senesinde başladığı ifade edildi Ailesini Beşiktaşlı sporculara emanet etmesi en çarpıcı örnek olarak sunuldu.


Son dönemde Atatürk'ün hangi takımı tuttuğuyla ilgili tartışmalara Beşiktaş Kulübü son noktayı koydu: Atatürk Beşiktaşlı... Siyah-beyazlı kulübün resmi dergisi, bu tartışmayı daha da alevlendirecek olayı; yaşanılan çarpıcı örneklerle gözler önüne sererken, dergide yayınlanan bazı fotoğraflarla da bu iddiaların güçlendirilmesini sağladı.

GÖZÜ ARKADA KALMAZDI
Atatürk ile Beşiktaş birlikteliğinin ilk olarak 1915'te başladığının ifade edildiği yazıda, "Akaretler Spor Caddesi'nde Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne komşu olan Atatürk, görevleri icabı sık sık İstanbul dışına çıktığı günlerde, annesi ile kız kardeşini siyah-beyazlı sporcu ve idarecilere emanet eder, gözü arkada kalmazdı" yorumu yapıldı.

BEŞİKTAŞLILARA KONUŞTU
Ulu Önder'in Beşiktaş Kulübü'ne yaptığı ziyaretlerin dışında, Atatürk'ün ilk göz ağrısı, başka bir deyişle gençlik ateşini yaktığı ilk spor kulübünün Beşiktaş olduğu ifade edildi. Öyle ki Atatürk'ün 1916 yılının ilk günlerinde Akaretler'deki evinin arka kapısından BJK idman sahasına inerek şu konuşmayı yaptığı belirtildi:

SİZİ ZEVKLE İZLİYORUM
"Efendiler; Sporcularınız ciddi çalışmalarını ve maharetlerini uzun zamandan beri büyük bir zevkle, ayrıca dikkatle izliyorum. Bugün bünyenizde toplayıp yetiştirmeye çalıştığınız bu gençler, spor alanlarında da Avrupalı hasımlarına Türk'ün ölmez gücünü ispat edeceklerdir. Sizi kutlar, başarılarınızı her zaman duymak isterim."

19 MAYIS MUCİDİ BEŞİKTAŞ
Dergideki yazıda, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın da mucidinin Beşiktaş olduğu ifade ediliyor. Belgelere göre, Ahmet Fetgeri Aşeni'nin 1937'de yapılan Türk Spor Teşkilatı kongresinde 19 Mayıs'ın bir Gençlik ve Spor Bayramı olarak her yıl kutlanmasını teklif ettiği ve Atatürk'ün onayıyla bunun kabul edildiği belirtiliyor.

BELGELERLE SABİTTİR
Yapılan araştırmalarda Ulu Önder Atatürk'ün F.Bahçe, G.Saray, Altay ve Karşıyaka İdman Ocağı gibi kulüpleri ziyaret ederek, onlarla ilgili de olumlu görüşlerde bulunduğu ifade edildi. Beşiktaş Dergisi, büyük tartışmalara yol açan "Atatürk hangi takımı tutuyordu?" sorusunun bu şekilde resmen belgelenmiş olduğu açıkladı.
disappear Ofline