Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2008, 15:27   #1
bjk_bjk
 
bjk_bjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Meclis'te Türban Oylaması

Anayasa'nın 10 ile 42. maddelerinde değişiklik öngören anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylaması TBMM Genel Kurulu'nda sürüyor. Genel Kurul Köksal Toptan'ın başkanlığında toplandı.

10.MADDEDE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ 403 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsüne yükseköğretimde serbestlik getiren anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasında, 1. madde 107 ret oyuna karşı, 403 oyla kabul edildi.

Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik yapan teklifin 1. maddesinin gizli oylamasına 519 milletvekili katıldı.

Katılan Milletvekili Sayısı: 519
Kabul: 403
Ret: 107
Çekimser: 4
Boş: 5
Geçersiz :Yok

Değişiklikle anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline geliyor.

42.MADDE DE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ 403 OYLA KABUL EDİLDİ

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliğinin teklifinin ikinci tur oylamasında, teklifin anayasanın 42'inci maddesinde değişiklik öngören 2'nci maddesi de nitelikli çoğunlukla kabul edildi. 2'nci madde, 108 Ret oyuna karşılık 403 oyla kabul edildi. Oylama sonuçları şöyle:

Katılan Milletvekili Sayısı: 518

Kabul: 403
Ret: 108
Çekimser: 2
Boş: 5
Geçersiz: Yok


Teklifin 2. maddesiyle, Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

3.MADDE DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesi 102 ret oyuna karşı, 411 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesi, ''Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır'' hükmünü içeriyor.

Katılan Milletvekili Sayısı: 514

Kabul: 411
Ret: 102
Çekimser: 1
Boş: yok
Geçersiz: Yok


TOPTAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz'' dedi.

Toptan, TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretinde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamalarına geçmeden önce bir konuşma yaptı.

Toptan, TBMM'nin; Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında Kurtuluş Savaşını yönettiğini, Cumhuriyeti kurduğunu, devrimleri ve binlerce yasayı gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, bugün de önemli bir Anayasa değişikliği teklifini görüştüğünü belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasasında da bildirildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Toptan, bu özelliklerin aynı zaman Cumhuriyetin karakteri olduğunu ifade etti.

Köksal Toptan, ''Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, bir Türkiye'nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir'' diye konuştu.TBMM Başkanı Toptan, şöyle devam etti:

''Milletimiz tarafından cumhuriyetimizin temel nitelikleri olarak özümsenen bu özellikler, aynı zamanda aziz milletimizin tarihten gelen sevgi hoşgörü, sağduyu ve iyi niyet özelliklerinin de bir yansımasıdır. Bu nedenle Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz. Bu nedenle Parlamentomuzun önümüzdeki süreçte bizden beklenen her zaman gösterdiğimiz sağduyu ve hoşgörüyü karşılıklı sevgi, saygı ve uzlaşma özelliklerini akıldan çıkarmadan, ayrışılan noktaları değil, buluşulabilen noktaları aramaya çalışarak, faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum.''

Toptan, şimdiye kadar pek çok zorluğu aşan yüce Meclisin, Türkiye'nin Aziz Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine iktidarıyla
muhalefetiyle el gele, gönül gönüle çıkaracağına, mutlaka bu hedefi gerçekleştireceğine yürekten inandığını kaydetti.

KAHVALTILI TÜRBAN YOKLAMASI

Bu arada, AKP grup yönetimi milletvekillerine anayasa teklifinin 2. tur oylaması öncesinde Meclis'te kahvaltı verdi.

AKP yönetimi, türbanı üniversitelerde serbest olmasını amaçlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasından önce milletvekillerine Meclis'te kahvaltı düzenledi. Kahvaltı basına kapalı olarak gerçekleşti. Kahvaltıya katılımın fazla olmadığı gözlendi. Kahvaltı Meclis üyeler lokantasında verildi.

ERDOĞAN OYLAMAYA KATILMIYOR

Oylamaya, Almanya'da olan Başbakan Erdoğan katılamıyor. İkinci tur öncesinde de AKP ve MHP grubu ilk turda olduğu gibi sıkı takip uygularken, milletvekilleri de Ankara'dan ayrılmamaları konusunda uyarıldı.

Kamuoyunda tartışmalara yol açan türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinde ilk turun ardından gözler bugün yapılacak ikinci tur oylamaya çevrildi. Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasında, maddelere geçilmesine ilişkin oylamada 397, anayasanın 10'ncu maddesinde değişiklik öngören 1'nci maddeye 401, 2'nci ve 3'ncü maddelere de 404 kabul oyu çıkmıştı.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk turda olduğu gibi ikinci turda da kabulü için Meclis'in üye tamsayının beşte üç çoğunluğunun (330) kabul oyu gerekiyor.

Anayasa değişikliği oylamalarında 330 kabul oyunun çıkması, referandum ihtimalini de beraberinde getirirken, referandumsuz kabul içinse en az 367 oy gerekiyor.

Türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinde ise AKP ve MHP'nin oy sıkıntısı bulunmuyor. İlk olarak Genel Kurul'da maddelerine geçilmesine ilişkin oylama yapılacak. Bunun ardından da 1, 2 ve yürürlük maddesi olan 3'ncü madde oylanıyor.

Yapılan oylamaların ardından da üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmiş olacak.

Oylamalara, AKP ve MHP ile muhalefetin tam kadro katılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Genel Kurul'da. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya ziyareti nedeniyle Genel Kurul'daki türban oylamasına katılamıyor.
bjk_bjk Ofline