Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23-02-2008, 21:34   #1
HandaN
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
"Bayanlar takımı" sözüne tepki!

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), "kadınları aşağıladığı" gerekçesiyle Beşiktaş Kulubü Asbaşkanı Levent Erdoğan ile kendisine "hoşgörü gösteren" kulübü kınadığını bildirdi. KA-DER'den yapılan yazılı açıklamada, "16 Şubat 2008 tarihinde oynanan Beşiktaş-Ankaraspor maçında kendisine küfür eden kişi ya da kişileri bulmak amacıyla medyanın tanımlamasıyla 'küfürbaz avı' başlatan Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'i, aynı hassasiyeti Beşiktaş Kulübü içinde kadınlara hakaret eden ve aşağılayanlara karşı da göstermeye davet ediyoruz" denildi.

Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Levent Erdoğan'ın, 9 Şubat 2008 tarihinde Kayserispor'a 2-0 yenilen Beşiktaş futbol takımının performansını değerlendirirken, "Bayan takımı gibi futbol oynanıyor" cümlesini kullandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:"Erkek futbol takımındaki oyuncuları aşağılamak için kadınları aşağılamaya dönük bir tavır sergilemiştir. Levent Erdoğan'ı ve Erdoğan'ın sözlerine tepkisiz kalan Beşiktaş Kulübü ile Kulüp Başkanı Yıldırım Demirören'i, sergiledikleri 'çifte standart, kadınlara yönelik aşağılama, hakarete hoşgörü ve duyarsızlık' nedeniyle kınıyoruz. Beşiktaş yöneticileri sık sık futbola 'fair play (adil oyun ya da centilmenlik) ruhu' getirmeye çalıştıklarını, küfür, hakaret, aşağılama içeren her türlü tavır, hareket ve cümleye karşı çıktıklarını belirtmektedirler. Levent Erdoğan'ın, hem kadın futbolcuları hem de tüm kadınları aşağılayan bu tavrına karşı gösterilen hoşgörü, kulüp yönetiminin bu konudaki samimiyetini de ortaya koyması açısından dikkat çekicidir. Levent Erdoğan'ın sarf ettiği cümlenin, futbol maçlarında rastladığımız eşler, kız kardeşler ya da annelere dönük küfürlerden hiçbir farkı yoktur. Niyet bellidir, erkeklere hakaret etmek için onları en istemedikleri seviyede 'bu da, bu tür erkeklerin gözünde kadın seviyesidir' tarif edecek cümleler kurmak ve böylece erkeklerin kendilerini kötü ve aşağılanmış hissetmelerini sağlamak. Futbolu bir erkek oyunu olarak ilan etmek..."

Açıklamada, "Erkekleri aşağılamak için kadınları aşağılayan Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Levent Erdoğan'ı ve 'küfürbaz avı'na çıkarken kendi yöneticisini hoş gören Beşiktaş Kulübü'nü kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

BEŞİKTAŞ'IN HINCAL ULUÇ'A İLİŞKİN AÇIKLAMASI
Beşiktaş Kulübü'nün, 13 Şubat 2008 tarihinde gazeteci Hıncal Uluç'a ilişkin resmi açıklamasında da, kadınlık ya da kadınlara atfedilen değerleri aşağılama tavrını, kadın rengi olarak algılanan pembe rengini kullanarak açıkça ortaya koyduğu ileri sürülen açıklamada, şu görüşler savunuldu:

"Açıklamada sarf edilen ve çok açık bir ayrımcılık içeren, 'ne olduğu ya da olmadığı kamuoyu tarafından yıllardır çok iyi bilinen pembe kazaklı Hıncal Uluç'un temsil ettiği ahlak anlayışının pisliği içinde er ya da geç boğulacağına inanıyoruz' kelimelerinin yer aldığı cümle, Beşiktaş Kulübü'nde cinsiyet ayrımcılığının resmi bir tavır haline dönüştüğünü açıkça ortaya koymaktadır.

Beşiktaş Kulübü, eleştirilerini ciddi ve köklü bir spor kulübünün sergilemesi gereken seviyede cümleler kurarak yapmak yerine, kadınların ya da aşağılanması hedeflenen erkeklerin bacak arasından geçen cümlelerle yapmayı tercih etmektedir. Her fırsatta fair play ruhundan söz eden kulüp yöneticilerinin bu ruhu öncelikle kendilerinin içselleştirmelerini, futbolcularına, taraftarlarına, tüm futbolseverlere ve tüm ülkeye kadın-erkek eşitliğine duyarlı ve adil söylemlerle seslenerek, bu konuda sağduyulu örnekler oluşturmalarını arzu ediyoruz."

Beşiktaş Kulübü ve Kulübün Asbaşkanı Levent Erdoğan'dan kadınlardan özür dilemeleri istenen açıklamada, "Bundan böyle, kadınlara karşı ayrımcılık oluşturacak ve kadın-erkek eşitliği ilkesini ihlal edecek herhangi bir söz ya da davranış içine girmeyeceklerine dair, şahısları ve kurumları adına söz vermelerini bekliyoruz" denildi.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla