Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-02-2008, 17:01   #2
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çekilme herkesi şaşırttı !

Click the image to open in full size.Türkiye'nin K.Irak'a yönelik kara operasyonunu beklenmedik şekilde sona erdirmesi kafalarda soru işaretleri yarattı.



29 Şubat 2008 16:33 Ankara'ya dün gelen ABD Savunma Bakanı Gates'e ağır birliği içinde verilen yanıtların ardından sabaha karşı çekilmenin gerçekleşmesi tartışmalara yol açtı.

Buna karşılık Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan her hangi bir etki söz konusu değildir” vurgusu özenle yeraldı.

DÜN NELER OLDU?

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik kara operasyonunu kısa sürede sona erdirmesini isteyen ABD Savunma Bakanı Robert Gates'e, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ağız birliği içinde, “Operasyon, hedeflerine ulaşıp bir daha girilmesine gerek kalmayıncaya kadar sürecek” karşılığını verdi. ABD'li bakana “kısa süre” ile neyi kastettiğini soran Büyükanıt, “Gates'e ABD'nin Afganistan'da yıllardır yürüttüğü mücadeleyi anlattım, anlayışla karşıladı” dedi.

KİM NE DEDİ?

Başbakan Tayyip Erdoğan: “Hedeflere ulaştıktan sonra oradaki askerlerimiz geri dönecektir.”
Savunma Bakanı Vecdi Gönül: “Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız.”
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt: 'Kısa süre izafi bir kavram, bazen bir gün, bazen bir senedir. Biz 24 senedir terörle mücadele ediyoruz. Onun için bizim terörle mücadelemiz devam edecek.''

BUSH DA DEVREYE GİRDİ

ABD Başkanı George Bush, akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yi mümkün olan en kısa sürede Irak'tan çıkmaya davet etmişti.

Bush, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında operasyona ilişkin bir soru üzerine şunları söylemişti:

“Operasyonun sınırlı ve geçici olması gerektiğini söyleyen Savunma Bakanı Robert Gates ile aynı fikirdeyim. Başka bir deyişle bu uzun süreli olmamalı. Türkler, çabuk hareket etmeli, hedeflerine ulaşmalı ve çıkmalı.” Bir gazetecinin “Ne kadar çabuk” sorusuna Bush, “Mümkün olduğu kadar çabuk” diye yanıt verdi.

Bush, aynı gazetecinin “Günler mi, haftalar mı” diye sorması üzerine de yine “Mümkün olduğu kadar çabuk” yanıtını verdi.

GENELKURMAY AÇIKLAMASINDAKİ VURGU

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında geri çekilme konusundaki spekülasyonları da net bir dille yalanladı:

"Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan her hangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı."

YABANCI BASIN NE DEMİŞTİ?

TSK’nın sınır ötesi kara harekatının süresi konusunda Türkiye ile ABD arasında ortaya çıkan farklı yaklaşımlar, dünya medyasınca yakından izlendi.

Bugün yayınlanan gazetelerde “ABD Irak operasyon konusunda Türklere yaptığı baskıları artırdı” yorumları yeralmıştı.

Yabancı medya, Türkiye’nin ABD’ye çabucak geri çekileceği güvencesini vermeyi reddettiğini yazmıştı.
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla