|  23-03-2008, 13:31 | #1 | 
  | Banned 
				 Tecrübe Puanı: 0  |  |  Deniz gezmiş 25 dakika can çekişti  |  |  
    ARKADAŞLARININ İDAMINI PENCEREDEN İZLEDİLER.. Deniz'in  boyu uzundu ayakları masaya değdi..     Bugün 87  yaşında olan, 5 yıldır kanser ve astım tedavisi gören, bir dönemin tanığı Avukat  Halit Çelenk, Ankara Bahçelievler’deki evinin kapılarını AKŞAM’a açtı. 68  kuşağının önderleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın, 6 Mayıs 1972  sabahı Ankara Ulucanlar Cezaevi’nin avlusunda darağacına gidişlerine avukat  Mükerrem Erdoğan’la birlikte tanıklık eden Çelenk, “İdam Gecesi Anıları” adlı  kitabında dahi söz etmediği önemli bir olayı AKŞAM’a anlattı. Çelenk’in “Bir  türlü gözümün önünden gitmiyor” dediği saatler şöyle: 
 YUSUF PENCEREDEN  İZLEDİ

Ulucanlar Cezaevi’nin avlusunda kurulan darağacı,  başgardiyanın odasının penceresinden net bir şekilde görülüyordu. Biz cezaevine  geldiğimizde Deniz bu odaya alınmıştı ve pencerenin tam karşısındaki koltukta  oturuyordu. Deniz’in biraz sonra can vereceği darağacı, tam karşısında  duruyordu. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Deniz’i darağacına çıkardılar. İnfaz  sürerken, odaya Yusuf’u getirdikler. Yusuf, pencereden Deniz’in son nefesini  verişini izledi. Yusuf infaz edilirken de, Hüseyin’i odaya getirdiler ve o da,  Yusuf’un infazını saniye saniye gördü. Bunu kitabımda bile yazmadım, sadece  Yusuf Aslan’ın, “Duydum Deniz’in sesini” sözlerine yer verdim. Biraz sonra aynı  darağacında ölecek birine, arkadaşının infazını seyrettirmekten daha ağır bir  işkence olabilir mi?

25 dakika can çekişti

İNFAZ kesinleşince darağacında  can vermenin ne kadar süreceğini düşündüm. Hukuk Fakültesi’nde okuduğumuz “Adli  Tıp” kitabında, asılarak ölümün birkaç dakika içinde gerçekleşeceği yazıyordu.  Deniz’in infazını unutamıyorum. Deniz’in can vermesi tam 25 dakika sürdü. 87  yıllık yaşamda geçirdiğim en kötü zaman dilimi olan o dakikalardaki  çaresizliğimi anlatamam. Avukat arkadaşım Mükerrem Erdoğan’la birlikte cezaevi  doktoru ile tartışmaya başladık. Bunu fark eden cellat yanımıza yaklaştı ve  “Deniz çok ağır olduğu için ip kopmasın diye çift ilmik kullandım. İnfaz çift  ilmik kullandığım için uzadı” dedi. Birkaç dakika içinde sona erecek olan  infazın, çift ilmik atılarak 25 dakika sürmesinin adı da, “işkencedir”. Cellatın  açıklamasından sonra duruma itiraz edince, Yusuf ve Hüseyin’in infazlarında tek  ilmik kullanıldı.

87 yılımın en zor anı

Halit Çelenk idam  gecesini “87 yıllık yaşamda geçirdiğim en kötü zaman dilimi olan o dakikalardaki  çaresizliğimi sizlere anlatamam” sözleriyle ifade etti. Çelenk idamın üzerinden  35 yıl geçmesine karşın o geceyi dair her şeyi çok net  hatırlıyor.

Mahkeme başkanı sigara içti

DENİZLERİN idamı  sırasında gözümün önünden gitmeyen bir başka sahne ise, idam cezasını veren  mahkemenin başkanı Ali Elverdi’nin, bir ağaca dayanarak sigara içmesidir. Deniz,  Yusuf ve Hüseyin darağacına doğru yürürlerken Elverdi, sigarasını tüttürüp  havaya üflüyordu. Ben bu davranışı da, bir işkence olarak tanımlıyorum. Çünkü o  sigara acı değil, bir keyif sigarasıydı.

Deniz’in ayakları masaya  değdi

DENİZ, sehpaya çıkarıldıktan sonra ayaklarının altındaki  tabureyi kendisi tekmeledi. Tabure masanın üzerinde bir süre döndükten sonra  düştü. Ancak Deniz boşlukta asılı kalmadı. Çünkü boyu uzun olduğu için ayakları  masaya değiyordu. Bu durumu gören Savcı Yardımcısı Veysi Sami, cellatı uyararak,  “masayı çek, masayı çek” diye bağırdı. Bu süre içinde Deniz’in bilinci büyük bir  ihtimalle yerindeydi. Darağacındaki kişinin o saniyelerde neler yaşadığını  düşünebiliyor musunuz? Deniz’in boyunun uzun olduğunu bile bile, ayaklarının  değeceği bir masa konulması, “işkence”den başka hangi sözle açıklanabilir?

__________________ ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!   | 
  |   |  |