|  27-03-2008, 21:35 | #1 | 
  | Banned 
				 Tecrübe Puanı: 0  |  |   Bu balığı sakın yemeyin |  |  
  Bu balığa DİKKAT... Balık tezgahlarında sizi bekleyen  tehlikeyi sakın küçümsemeyin....

Kıyılarımızda her geçen yıl daha  fazla görülen ve yırtıcı özelliği nedeniyle balık türlerine zarar verdiği  belirtilen balon balıkları, tezgahlarda satışa sunulurken, uzmanlar yoğun toksin  içeren bu türün kesinlikle yenilmemesi gerektiğini bildiriyor. 
 Akdeniz'de su sıcaklığındaki artışla beraber Kızıldeniz'den Süveyş  Kanalı yoluyla göç eden ve ekonomik değeri yüksek balıkları yiyerek beslenen  İndo-Pasifik kökenli bir tür olan balon balığının (Lagocephalus sceleratus),  Türkiye kıyılarında da giderek çoğalması balıkçıları endişelendirirken,  bilinçsiz bazı satıcıların bu türü tezgahlarına taşıması tehlikeyi de  beraberinde getiriyor.

Tatrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci  yaparak nefes darlığına sebep olduğu, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle  sonuçlanabilen zehirlenme yaratabildiği bilinen balon balığı, bu tehlikesine  karşın Mersin'de balık tezgahlarında yerini buluyor. Kilosu 8.5 YTL'den satılan  ve kurbağa balığı olarak da bilinen bu türün, Kızıldeniz ve Japonya'daki  benzerlerine oranla daha az toksit taşımasına karşın uzmanlar, tüketilmesinin  tehlikeli olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Çukurova Üniversitesi  Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Çevik, Kızıldeniz ve Hint  Okyanusu'na özgü türlerin Akdeniz'e girmesi ve koloni oluşturup yerli türlerle  alan rekabetine girmesinin ana nedenlerinden birinin Akdeniz'deki su  sıcaklığının artışı olduğunu belirtti.

Akdeniz'de artık tropikalleşme  yaşandığını, bunun tüm havzayı etkilediğini ifade eden Çevik, şimdiden, tropikal  türlerden olan ve tehlike yaratan yosunlar ile balon balığı gibi balık  türlerinin havzada geliştiğini vurguladı.Çevik, balon balığının birkaç yıl önce  Akdeniz'de görülmeye başlandığını, ancak bu dönemde sayı bakımından dikkat  çekici olmadığı için çok fazla üstünde durulmadığını kaydetti.

Hızla  üreyen ve yeni göçlerle sayıları artan balon balığının sıkıntı yaratmaya  başladığını ifade eden Çevik, ''Bu türün kıyılarımızdaki etkileri üzerinde  araştırmalar yapılıyor. Ülkemize giren balon balıklarının çok zehirli olmadığını  biliyoruz. Uzakdoğuda bu türün toksit etkisi çok daha fazla bulunuyor. Ancak  yine de bu balık güvenle tüketilemez'' dedi.

Çevik, küresel ısınmayla  birlikte balon balığının yanı sıra ekonomik türlerin de kıyılarımıza girdiğini  belirterek, ''Balıkçıların en çok yakaladığı ekonomik tür gümüş balığı, paşa  barbunu, nil barbunu, bıldırcın kefal, deniz turnası ve ceylan balığıdır. Bu  türler tüketim açısından bir sıkıntı yaratmaz. Türkiye kıyılarında 45,  Akdeniz'in tamamında 60'a yakın balık türü bulunuyor'' diye konuştu.

BALON BALIĞI
 Akdeniz sahillerinde iki çeşidi  sıklıkla görülen ve iki ayrı yan çizgiye sahip, kuyruk sapı dar, kuyruk yüzgeci  hilal şeklinde, burnun her iki tarafında az gelişmiş bir papilla ile birlikte  iki adet burun deliği bulunan ve vücudun gerisinde pul bulunmayan balon  balıkları, taşlık ve
 yosunlu bölgelerde yaşıyor.

Vücutları grimsi  kahverengi, düzensiz açık renkli benekleri bulunan ve sırt yüzgeci siyah olan  balon balıkları, kafalarının da diğer balıklara göre daha büyük oluşuyla dikkati  çekiyor.Şişkin olmadığı hallerde uzun ince bir vücut yapısına sahip olan balon  balığında, başın arkasında ve vücudun gerisinde kuyruğa kadar dikenler  bulunuyor.Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya  balıkları görüp avlayan bu balıklar, nisan ve mayıs aylarında kışladıkları derin  sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup, temmuz ve eylül ayları  arasında ürüyorlar.

__________________ ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!   | 
  |   |   |