Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-04-2008, 11:03   #1
jaSmin
 
jaSmin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Yabancı dil öğrenen köpek!

#haberImage { float: right; margin: 0 0 4px 8px; } #haberImage img { border: solid 1px #900; width: 272px; height: 204px; } #nealsak { border: solid 1px #990; width: 272px; height: 204px; background: url(http://image.haber7.com/ads/nealsak/market-bg.jpg) no-repeat; cursor: pointer; } Click the image to open in full size. #bannerCorp { width: 272px; height:260px; border: solid 1px #909; text-align: center; padding: 10px 0 0 0; }
Click the image to open in full size.






Bu da olur mu demeyin! Hemcinslerine öğrenmenin yaşı,cinsi ve sınırı olmadığını ispatladı. Dünyanın ilk dil sertifikalı ünvanını alan bu köpek, hangi dil'i öğrendi dersiniz?

Bir Türkle evlenip Türkiye'ye yerleşen Lena Karacagil’in İsveç'ten getirdiği köpeği Loi Pamuk, gittiği kursta Türkçe komutları sular seller gibi öğrenince dünyanın ilk dil sertifikalı köpeği oldu.
Lena Karacagil dünyaca ünlü Türk doktor Sadettin Karacagil ile evlendikten sonra Türkiye yerleşir. Mesleği hemşirelik olsada dil problemi yüzünden çalışma imkanı bulamadığı yeni ülkesinde ev hanımı olarak hayatını sürdürmektedir. Bir müddet sonra İsveç’te bıraktığı köpeği Loi’yi de getirtir. Lena hanımın Türk komşuları bu pamuk yumağı gibi bembeyaz, sevimli köpeği ‘Pamuk’ diye çağırmaya başlayınca köpeğin yeni adı da koyulmuş olur: Loi Pamuk.
Hikayenin bu kısmında yadırganacak bir durum yok, ama daha sonrası herhalde dünya üzerinde ilk kez bir köpeğin başına geliyor. Nasıl mı? Anlatalım: Lena Karacagil’in Türkçe öğrenmek için kursa başlaması Loi Pamuk’un hayatını da değiştirmiş. Lena Hanım, Pamuk’un Türkçe komutlara tepki vermediğini fark etmiş ve köpeğine de Türkçe öğretebileceğini düşünmüş.
Sabah yürüyüşlerinde kendisine eşlik eden Loi Pamuk’la yürüyüş sırasında Türkçe pratiği yapmaya karar vermiş. Hatta bir sabah derse giderken Pamuk’u da yanına almış. İlk gün saatlerce sınıfta durmaktan sıkılan Pamuk, zamanla kurstan ve Türkçeden hoşlanmaya başlamış. Kısa zamanda sınıf arkadaşlarına da uyum sağlamış. Uzun müddet İstanbul’un zorlu sabah trafiğinde Gümüşsuyu’ndaki Dilmer’in yolunu tutmuş Loi Pamuk. Kurstaki dersler kısa sürede etkisini göstermiş ve Pamuk, konuşamasa da (konuşacak hali de yok zaten) Türkçe anlama becerisini kazanmış. Sınav günü gelip çattığında da Lena hanımın imdadına Pamuk yetişmiş. Sabaha kadar birlikte pratik yapmışlar.
Sınavdan yüksek derece ile bir üst kura geçen Lena Karacagil, Pamuk’un da sınava alınmasını rica etmiş. Hayvanlar konuşamadığı için Pamuk’un sınavı sözlüye çevrilmiş. Pamuk’tan o güne kadar İngilizce komutlarla yaptıklarını Türkçe komutlarla yerine getirmesi istenmiş. ‘Come’, ‘go’, ‘sit down’ yerine ‘gel’, ‘git’, ‘otur’ gibi Türkçe komutlar verilmiş. Türkçeyi sular seller gibi öğrenen Pamuk, bütün komutları birer birer yerine getirmiş. Akranları gibi gezdiği ülkenin kemiklerinin tadına bakmakla kalmamış, dilini de öğrenmiş.
Kurs yetkilileri, Pamuk’un bu başarısına kayıtsız kalmamışlar tabii ki. Kursiyerler sertifikalarını alırken Pamuk da üzerinde fotoğrafının yer aldığı başarı belgesini törenle teslim almış. Şimdi Pamuk, İstanbul sokaklarında lisan sahibi bir köpek olmanın havasıyla dolaşıyor
jaSmin Ofline   Alıntı ile Cevapla