Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-06-2006, 19:55   #1
bjk4ever
Banned

bjk4ever - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Oyun kurma mevzusu

Son gunlerde surekli duyuyoruz, adeta moda oldu bu laflar:

'Toraman iyi oyun kuramiyor, ise yaramaz'
'Yabanci bir stoper lazim, Ronaldo gibi, oyun kursun diye'
'Bizimkiler kazma, geriden oyun kuramiyorlar'

Su oyun kurma mevzusuna aciklik getirmek istedim. Bir defa, herkes oyun kurmayi 3 sene evvelki Lucescu'nin sisteminde Ronaldo'yla birlikte ogrendi ve surekli Ronaldo gibi bir defans oyuncusunun alinmasini istiyor. Ama dikkat ederseniz, o gunku ve bugunku sistem arasinda daglar kadar fark var. O yillarda 3-6-1 sistemine gore oynuyoruz, en geride libero olarak Ronaldo oynuyor ve topu oyuna o sokuyor. Dikkatinizi cekerim, asil oyun kurucu o degildi. Topu ilk oyuna geriden sokan o'ydu, asil oyun kurucular yaninda oynayan Zago ve Ahmet Yildirim'di, zaten Luce Tolga ve Ali Ereni sirf oyun kurmuyorlar diye gonderdi. Top Ronaldo'dan Zago'ya geciyordu ve Zago topu dogru bir sekilde dagitiyordu ve genelde onunde oynayan Giunti ve Tayfur'dan yardim aliyordu. Burdaki en onemli konu su: 3'lu defans oynarsaniz oyunu defans kurar, cunku top kaybinda her zaman defansin en arka bolgesinde top kaybinda rakibi karsilayacak bir supurucu(sweeper) vardir. Zaten kanat adamlari genelde ileride oldugu icin orta bolgeden defanstan cikan toplar ile oyun kurulur.

Ama su anki oynadigimiz 4-4-2 icerisinde bu mumkun degil. Zaten 4-4-2'de defans oyun kurmaz, onu defansif bir orta saha oyuncusu yapar, savunma blogunun oyun kurmasiyla birlikte yapilan hatalar direkt faciaya donusur, cunku arkada bir sweeper olmaz. Zaten dunyadaki onemli 4'lu oynayan takimlarda hep oyun kuran bir orta saha oyuncusu vardir(ornegin Fabregas, Emerson, Lampard, Xabi Alonso, Xavi), bu oyuncular topu savunmadan gelip alir ve dogru sekilde dogru zamanda dogru adama verir. Bizde oyle adam yok mu? Bence alasi var, hatte bu konuda Avrupa'nin sayili kuluplerindeniz. Kleberson bu konumda rahatlikla World Class mevkine girer, bende Dunyada Top 10'a kesin girer oyun kurma mevzusunda. Ayrica Koray ve Fahri gibi 2 iyi oyun kurucumuz daha var. Ama peki sorun nerede? 3 sekilde oyun kurabilirsiniz:

1 bekler topu kenardan goturur, bizde, hatta Turkiyede mumkun degil, cunku Cafu, Ferreira, A.Cole duzeyinde beklerimiz yok.

2 uzun toplarla cikarsiniz, su an Gerets bir oyun kurucu istiyor(Gravesen?), cunku GS gecen sene uzun toplara mahkumdu, ileride hava topunda hakim forvet oldugu icin zorluk cekmediler, ama gelecek sene CL'de cekerler. Bizde de bu mumkun degil, cunku uzun boylu bir forvetimiz yok su an.

3 ortadan seri paslarla cikarsiniz ve topu iyi top suren ve adam gecebilen orta alan elemanlarina birakirsiniz, yani su an Barcelona ve Arsenal'in oynadigi gibi. Bizim icin en uygun sistem bu, Ibrahim Uzulmez bu konuda iyidir, Burak Yilmaz gibi bir yetenek var, ayrica daha iki tane orta saha oyuncusu gelecek.

Bence defansa kesinlikle yabanci almaya gerek yok, zaten biz fazla gol yememisiz, gecen sene hemen hemen sampiyon olan GS kadar gol yemisiz. Ama attigimiz goller arasinda cok buyuk bir fark var. Bence iki tane iyi teknik, top surebilen, hizli orta saha oyuncusu aldik mi cok iyi bir takim oluruz, neden biz bu genclerle bir Arsenal ya da Barcelona gibi olmayalim?

Bu son gunlerdeki beni baya rahatsiz eden oyun kurma muhabbetleri hakkindaki fikrimi vermek istedim, cevaplarinizi bekliyorum.

INADINA BESIKTAS!!!!!
bjk4ever Ofline